5 tipp, hogy könnyebben vészeld át az allergiaszezont

5 tipp, hogy könnyebben vészeld át az allergiaszezont

Címlap / Életmód / Egészség / 5 tipp, hogy könnyebben vészeld át az allergiaszezont

Amíg a tavasz és a virágzó fák a legtöbb embernek a kellemes időt és a szabadtéri programokat juttatják eszébe, addig én és szerencsétlenül járt allergiás társaim csak a tüsszögésre, a szemviszketésre és az orrfolyásra tudunk asszociálni. Saját tapasztalataim alapján összegyűjtöttem néhány tippet, hogyan kerülheted el, hogy rémálommá váljon egy margitszigeti piknik vagy akár egy szabadtéri séta az allergiaszezonban.

Dél körül be a szobába!

A pollenáradat általában a nap közepén, dél és kettő óra között éri el a csúcspontját.

Ilyenkor nem csak azért érdemes bemenekülnöd a szobába (vagy az irodába), hogy ne kapj tüsszögőrohamot, hanem azért is, mert a ruháidra és a cipődre is sokkal több pollen kerül ebben az időszakban.

Ahogy hazaérsz, öltözz át és vedd le a cipőidet, hogy minél kevesebb helyre vidd be azokat a gonosz polleneket!

Csukd be az ablakokat!

Persze ez egyértelműnek tűnik, mégis tavasszal, a jó időben gyakran megfeledkezünk arról, hogy az ablakon keresztül rengeteg pollen jön be a lakásba, és keseríti meg az életünket odabenn is.

Hiába csábító, hogy beengedd a friss levegőt, ne engedj a kísértésnek!

Ugyanez vonatkozik az autóablakokra is – allergiaszezonban inkább használd a klímát, ha meleged van.

Ha friss levegőt szeretnél szívni, sétálj egyet odakinn, de a belső tereket mindenképp óvd meg a gonosztól.

Benn szárítsd a ruháidat!

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor mindent megteszel, hogy kívül tartsd a polleneket, aztán valahogy mégis beszöknek.

Pedig arra nagyon kevesen gondolunk, hogy ha kinn, a friss levegőn szárítjuk a ruháinkat, azok igazi pollenmágnesekké válnak – ha beviszed őket a lakásba, ennyi erővel már odakinn is aludhatnál, mert tele lesz a szoba levegője az allergén anyagokkal.

Inkább szárítsd meg a ruhákat benn, még ha sokáig tart is, így legalább biztosan pollenmentesek maradnak.

A szemüveg lesz a megmentőd

Ha te is olyan „szerencsés” vagy, mint én, az allergiaszezon nem csak a tüsszögést, de az elviselhetetlen szemviszketést is jelenti számodra.

A szemcseppen kívül ezen nem sok minden segít (és néha még az sem), ráadásul ha sokat dörzsölöd a szemed, szúrni is kezd a felgyülemlett váladék – igazi kínzó körforgás.

Ha azonban nagyobb lencséjű napszemüveget viselsz, kevesebb pollen kerül bele a szemedbe, és ritkábban is fogod vakarni, mert nehezebben férsz hozzá. Igazi win-win szituáció, ráadásul a légy-napszemüvegek még mindig divatosak.

Gyakrabban moss hajat!

A hajkoronád nem fog örülni a mindennapos mosásnak, de a szervezeted meghálálja majd – a hajadba ugyanis annyi pollen kerül, hogy ha lefekvés előtt nem mosod ki őket, éjszaka a kínok kínját élheted át.

Nem fontos minden nap besamponozni, néha elég, ha csak sokáig folyatod rá a vizet, de azért igyekezz minden második nap valamilyen lemosót is használni hozzá, úgy az igazi.

Ha ezt nem teszed meg, a pollenek átragadnak a párnádra is, ami aztán mehet a mosógépbe – sokkal egyszerűbb a hajadat karban tartani, mint minden nap szárítgatni a huzatokat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást