Az 5 tibeti rítus: végezd el minden nap, és sokkal jobb lesz az életed

Az 5 tibeti rítus: végezd el minden nap, és sokkal jobb lesz az életed

Címlap / Életmód / Egészség / Az 5 tibeti rítus: végezd el minden nap, és sokkal jobb lesz az életed

Hogyan és mennyit?

Az öt tibeti jóga, más néven öt tibeti rítus olyan gyakorlatokból, melyeket meghatározott sorrendben kell elvégezni, hetente növekvő ismétlésszámmal. Az első héten minden gyakorlatot háromszor végezz, majd a második hétenötször, a harmadik héten hétszer, tehát mindig hetente kettővel növelve gyakorlatok számát addig, amíg el nem éred 21-es ismétlésszámot, utána pedig mindennap ennyit kell elvégezned belőlük.

Ha már korábban jógáztál, akkor is érdemes odafigyelned a fokozatosságra, ne siettess semmit, tényleg csak három ismétléssel kezdj, és a fentiek szerint haladj. A gyakorlatok helyes elvégzéséhez a légzés is hozzátartozik, fokozottan figyelj rá, hogy mikor szívod be és fújod ki a levegőt, és mindig az orrodon át lélegezz. Érdemes jógamatracon gyakorolni, ha ilyened nincs, egy mezei polifoam is megteszi.

Kép forrása: myempoweredworld.com

Első rítus

Állj egyenesen, emeld a karjaidat oldalsó középtartásba, majd az óramutató járásával megegyező irányban kezdj el forogni, első alkalommal három teljes kört írj le. Hogy könnyebben megtartsd az egyensúlyodat, érdemes egy pontra fókuszálnod forgás közben. Ha megvan a három forgás, állj meg, tedd össze a kezeidet a mellkasod előtt imatartásban, közben nézd a hüvelykujjaid, és várd meg, amíg elmúlik az esetleges szédülés.

Második rítus

Feküdj hanyatt, tedd a kezeidet tenyérrel lefelé magad mellé, és zárd össze az ujjaidat. Belégzésnél emeld meg a fejedet, álladat szorítsd a szegycsontodhoz, és ezzel egyidejűleg emeld fel a lábaidat függőleges irányban, a fejed felé közelítve – ügyelj rá, hogy ne hajlítsd a térded. Tartsd meg egy pillanatra, majd kilégzésnél a fejedet és a lábaidat egyidejűleg lassan engedd vissza a talajra. A gyakorlat végeztéveltartsd lazán karjaidat és lábaidat, és pihenj néhány másodpercig.

Harmadik rítus

Göngyöld össze kicsit a jógaszőnyeg egyik végét, és térdelj rá úgy, hogy a felsőtested egyenes maradjon. A lábujjaiddal támaszkodj a talajon, kezeidet hátul a combodon, a feneked alatt pihentesd. Fújd ki a levegőt, miközben lehajtod a fejedet, és az álladat szorítsd a szegycsontodhoz. Belégzésnél derékból hajolj annyira hátra, amennyire csak tudsz, kilégzésnél pedig ereszkedj vissza. A megfelelő ismétlésszám után ülj a lábfejedre, karjaidat nyújtsd előre, és pihenj meg egy kicsit.

Oldalak: 1 2

1 hozzászólás

  • Ervin Tóth
    2021.04.20., 10:18

    Érdekes, hogy őt tibeti rítus, vagy kínai gyógymód, vagy indiai jóga megy Magyarországon. de Magyar fitneszedzőket meg kigúnyolják és semmibe veszik. Miért csak a külföldi a jó?

    Válasz

Írj egy hozzászólást