Tévhitek a menzeszről, amiknek valószínűleg te is bedőltél

Tévhitek a menzeszről, amiknek valószínűleg te is bedőltél

Címlap / Életmód / Egészség / Tévhitek a menzeszről, amiknek valószínűleg te is bedőltél

Hiába éljük át minden egyes hónapban, néhány egyértelmű kivételtől eltekintve, a menstruációt, még mindig vajmi keveset tudunk arról valójában, hogy működik a testünknek ez a folyamata. Most igyekszünk eloszlatni a kétségeket és a tévhiteket, hogy mindenkinek tiszta legyen, mi zajlik a szervezetben menstruáció idején.

Ha minden hónapban megjön a menzeszed, termékeny vagy

A rendszeres, szabályos menstruáció elég árulkodó jele annak, hogy termékeny lehetsz, és ovulálsz (ami a termékenység egyik kulcsszereplője), de nem zárja ki azt, hogy valami gond legyen odalenn. Ennél több kell ugyanis ahhoz, hogy valaki képes legyen teherbe esni, mind a női testen belül, mind pedig külső hatások kapcsán. Ha babát szeretnél, és nem jön össze, fél évnyi próbálkozás után érdemes szakember segítségét kérni akkor is, ha rendszeres menzeszed van.

A hasi görcsök természetesek

Akár hiszed, akár nem a menstruációs görcsök nem normálisak. A túlzott fájdalom hátterében biztosan áll valami más is, mint például a magas ösztrogénszint. Egy másik gyakori tényező, ami előidézi a fájdalmat a túlzásba vitt finomított szénhidrát és cukorfogyasztás, amely gyulladásos reakciót vált ki. Fontos a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat is, hiszen meglehet, hogy valami irritálja a méhedet, mint például egy ciszta vagy „elvándorolt” spirál. 

Kép: degreez1/depositphotos.com

Minden hónapban meg kell jönnie, különben terhes vagy

Ha hormonális fogamzásgátlót szedsz, előfordulhat, hogy egy-két alkalommal nem jön meg a menzeszed abban a hónapban.

Az is előfordulhat, hogy stresszes vagy, és kimarad, sőt, még akár spontán is úgy alakulhat, hogy egy hónapban nincs peteérésed, ettől pedig tolódik, vagy meg sem jön a havi vérzésed.

Persze ha kimarad a menzesz, érdemes terhességi tesztet csináltatni, de még korántsem jelenti biztosan azt, hogy emiatt nem jött meg a havi vérzésed.

Nem edzhetsz vagy úszhatsz, ha éppen megvan

Szerencsére a tamponok ma már olyan bombabiztosak, hogy egész nyugodtan csinálhatsz bármit edzés közben, nem fogsz átázni. Az egyetlen alkalom, amikor inkább nem érdemes megmozdulnod az az, amikor fáj és görcsöl a hasad – ha jólesik a mozgás, ilyenkor is egészen nyugodtan mehetsz edzeni, de ha inkább pihennél, használd ki ezt a kis időt a regenerálódásra.

Ha viszont segítenél a PMS tünetein, kutatások bizonyították, hogy egy kis mozgás igazán jó hatással van a fájdalom csökkentésére, persze csak akkor, ha van kedved nekiállni.

„Elveszhet” a tampon a vaginádban, ha nem figyelsz

Bár nagyon mélyre valóban mehet a tampon, ha úgy helyezed fel, és ilyenkor nehéz is megtalálni, és előfordulhat, hogy szakértő segítségére lesz szükséged, nem tud felcsúszni a méhedbe, ezáltal pedig nem okoz gondot, mert a méhnyakad megállítja az útján. A legrosszabb, ami történhet, hogy nőgyógyász veszi ki, és nem te – de nem kell amiatt aggódnod, hogy soha többet nem találod meg, vagy hogy elvándorol egészen a méhedig, mert ilyen nem történhet meg.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást