Életmód / Egészség

5 testi tünete annak, hogy túl sokat stresszelsz

Hiába tűnik lelki nyavalyának a stressz, valójában a sejtfolyamatok szintjén avatkozik be a szervezeted működésébe. Befolyásolja többek között az érzékelésedet és az anyagcserédet, amelynek következtében a következő jellemző panaszok jelentkezhetnek.

Hajhullás

Frizurád állapota elképesztően jól megmutatja, hogy mi zajlik az idegrendszeredben.

Biztosan hallottad már, hogy nagyobb trauma hatására akár órák alatt bekövetkezhet a látható őszülés, vagy a következő fésülködésnél feltűnik, hogy szinte egész tincsek hullottak ki.


Vágás után gyorsabban nő? 6 súlyos tévhit a hajaddal kapcsolatban


A magasra szökő stresszhormon-szint ugyanis gyulladást idéz elő a szervezetben, ami többféle módon is károsítja a szöveteket. Akadályozza például a fejbőr vérellátását, befolyásolva ezáltal a tápanyagok áramlását, illetve a pigmentek termelődését is.

Jó hír, hogy a feszültség csak nyugvó fázisba „kapcsolja” a hajhagymákat, tehát az egyensúly helyrebillenésével ismét dús fürtöknek örülhetsz majd.

Az orvosi kivizsgálás azonban mindenképpen indokolt, ha hajhullást tapasztalsz – tekintettel a számtalan lehetséges okra.

Töredezett körmök

A kezed is többféleképpen árulkodik az egészségedről, mint hinnéd.

Körmeid nemcsak a tápanyaghiányt teszik közhírré – hiszen tudod, milyen hamar meglátszik rajtuk, ha túl kevés B-vitamint vagy cinket viszel be a szervezetedbe –, hanem azt is, hogy esetleg túlcsordul benned a feszültség.

A stresszfolyamatok sajnos negatívan hatnak az anyagcserére, ami azt jelenti, hogy hiába táplálkozol egészségesen, a létfontosságú anyagok csak részben szívódnak fel.

Arról nem is beszélve, hogy a stressz olyan kényszercselekvést válthat ki, mely mechanikai károsodással teszi tönkre a tökéletes manikűrt: ide tartozik például a körömrágás vagy valamilyen tárgy állandó piszkálása is.

Ha tehát gond van a körmöddel, a megfelelő vitamin- és ásványanyag-pótlás mellett a nyugalmadra is ügyelj!

Fejfájás

Az állandó „vigyázzállásba” kényszerített idegsejtek hamar fellázadnak, és fájdalommal jelzik a központban, hogy baj van.

A fejfájás minden idők leggyakoribb és legjellemzőbb stressz-tünete, ám okának beazonosítását árnyalja, hogy ezen kívül is számtalan tényező állhat a hátterében.

A feszültség sajnos több fronton is hozzájárul a kialakulásához, hiszen túlterhelt idegpályákon túl a váll- és nyakizmok szüntelen megfeszítése sem tesz jót.

Már akkor enyhítheted a kínt, ha tudatosan odafigyelsz rá néha, hogy leengedd és ellazítsd a válladat!

Emellett egy-két pohár vizet is érdemes rögtön meginnod, mert a kiszáradás is kiválthat fejfájásos panaszokat.

Fontos, hogy fájdalomcsillapítás helyett inkább az ok felszámolására törekedj, és teremtsd meg a belső harmóniádat.

Magas pulzusszám

Már egészen pici korodban tudatosulhatott benned az összefüggés, hogy ha nagyon feszült vagy, akkor kalapálni kezd a szíved.

Noha a biológia tankönyvek 70-80-as normálértéket említenek, orvosilag ez a skála sokkal szélesebb: az egészséges határok egyéni tényezők függvényében 50-től egészen 120-ig terjednek.

Efölött beszélünk magas pulzusszámról, ami már kezelést igényel. A számokkal egyébként nem is nagyon kell foglalkoznod, hiszen egyértelműen érzed, ha valami nincs rendben: aki nem szokott hozzá a terheléshez, annak már 90-nél is „kiugrik a szíve”.

Bár a szívizom a legstrapabíróbb a testben, jusson eszedbe az állatokra vonatkozó törvényszerűség, miszerint az élettartam fordítottan arányos a szívveréssel. Ne hagyd, hogy idejekorán elfáradjon a ketyegőd – nyugodj meg!

Gyakori megfázás

Amikor úrrá lesz rajtad a stressz, tehát életbe lép a „harcolj vagy menekülj” ösztön a testedben, szervezeted máshogy fogja rangsorolni a teendőket.

Ez azt jelenti, hogy elsősorban a túlélésre fog koncentrálni, így az agy, a szív és a tüdő energiaigényét helyezi előtérbe, míg más folyamatok a „pazarlás” kategóriájába kerülnek.

Sajnos ilyenkor az immunrendszer szolgálata is másodrendű lesz, hiszen előbb kell biztosítani például az oxigénellátást, mint azt, hogy fel lehessen lépni az esetleges kórokozók ellen.

Krónikus feszültség esetén tehát hajlamosabb leszel az összes betegségre, s mivel a nátha kórokozói számítanak a leghétköznapibbnak, valószínűleg velük fogsz először találkozni.

Te észlelted már magadon valamelyik tünetet? Mit tettél a javulás érdekében?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást