Életmód / Egészség

A tested furcsa reakciója a rossz hangulatodra

A tested fizikai betegségei rányomhatják a bélyeget a hangulatodra, ugyanakkor a hangulatod is elindíthat különböző folyamatokat a szervezetedben. A testi és lelki békénk közvetlenül össze van kötve, ezért kell annyira figyelned arra, hogy feleslegesen ne idegeskedj és bosszankodj – ezek a folyamatok játszódnak le ugyanis a testedben akkor, ha rossz a kedved.

A Penn State Egyetem kutatói nemrég felfedezték, hogy komoly összefüggés van a rossz egészség és a negatív gondolkodás (frusztráció, harag, szomorúság) között. Kiderült, hogy ezek a negatív érzelmek egy olyan immunválaszt okoznak a testedben, amely komolyan hatással lehet az egészségedre.

A kutatás során összesen 220 felnőttet vizsgáltak: egy kérdőíven kellett vezetniük, hogy hogyan érzik magukat lelkileg és testileg, mi játszódik le az agyukban, és hogyan vetül ez le a szervezetükre. A kutatás mindössze két hétig tartott, de már ennyi idő alatt is érezhető volt az eredmény. A résztvevőknek ezeken kívül vérmintát is adniuk kellett a kutatáshoz.

A tudósok kimutatták, hogy minél negatívabban gondolkozott valaki, minél rosszabb állapotban volt lelkileg, annál gyengébb volt az immunrendszere, méghozzá rögtön abban az időszakban, amikor elfogta valami miatt a keserűség.

A történethez az is hozzátartozik, hogy egy 220 fős, két hétig tartó kísérlet tudományosan még nem bizonyítja az összefüggést, ráadásul a kapcsolatot ilyen konkrétan most először a Penn State kutatásában vizsgálták csak, így további tanulmányok szükségesek, hogy száz százalékosan kijelenthessük az összefüggést. Viszont a tapasztalat hasonló dolgokat mutat: ha valaki hosszabb ideig él stresszben, negatív életszemlélettel, folyton panaszkodva, az általában meglátszik az egészségén is. Az pedig egyáltalán nem újdonság, hogy a lelki tapasztalatok formálják a testi folyamatokat is.

Olvastad már?  Nem fogod elhinni, miért nem mernek szakítani az emberek egy hosszú kapcsolat után!

A tested furcsa reakciója a rossz hangulatodraKép forrása: Syda_Productions/Depositphotos.com

Elég csak arra gondolnunk, hogy a magasabb stressz-szint megemeli a kortizol- és adrenalintermelést, ami arra készteti a testet, hogy folyamatosan készenlétben álljon egy esetleges veszély kivédésére. Ez egy természetes reakció, de nagyon ritkán kellene, hogy elszenvedjük, hosszú távon nem tesz túl jót a szervezetnek, ha vissza-visszatér a folyamatos stressz miatt.

A stressz rövid távú következményei sem sokkal jobbak: a vérnyomásod felszökik, a szívverésed felgyorsul, ami már magában sem túl szerencsés.

Könnyen lehet, hogy ilyenkor az immunrendszer azonnal válaszol, és csökkenti a védelmet – ahhoz viszont, hogy ezt száz százalékosan ki lehessen jelenteni, még kellenek további kutatások.