Terrorban vagy a munkahelyen? Így vedd észre!

Terrorban vagy a munkahelyen? Így vedd észre!

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Terrorban vagy a munkahelyen? Így vedd észre!

Mi a mobbing lényege? Az, hogy a ,,kiválasztott személy úgy táncoljon, ahogy a főnök fütyül”, azaz teljes irányítás alá lehessen vonni a munkaerőt. Ennek számos kifinomult eszköze van. A mobbing csoportos tevékenység, mely klikkesít, összekovácsol, miközben egyéneket kirekeszt, azaz: csoportos pszichoterror.

Pszichoterror

Életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük – van, aki kénytelen többet is – ezért nem mindegy az, hogyan érezzük magunkat. Új munkahelyet találni nagyon nehéz, sokan kénytelenek eltűrni az extrém helyzeteket, melyek egészségkárosodást okozhatnak.

Akkor beszélünk pszichoterrorról, ha a támadásnak kitett személy legalább fél éven keresztül, heti rendszerességgel szenvedi el főnökei, munkatársai bántó magatartását.

Hiába próbál megfelelni, nem tud, emiatt nem fejlődik szakmailag, szorongásai állandóvá válnak, feszült, alvás- vagy vérnyomásproblémával küzd, folyamatosan megbetegszik, egy idő után munkaképtelenné válik. Megélhetési kényszerből jár dolgozni, végső esetben felmond. A mobbing motivációs tényezői: lojalitás hiánya, önzés, saját érdekek.

A mobbing hátrányai

Nem csak a munkahelyi hangulatra, hanem ez által a termelékenységre, hatékonyságra, a munkamorálra is igen káros hatással van.

Azaz a munkáltatónak is káros ez a helyzet, mint erkölcsileg, mint anyagilag. Rombolja a terrorizált ember egészségét, komoly, akár maradandó károsodást is okozva ezzel.

A teljesíthetetlen követelmény, a gúnyolódás, a kirekesztés, a jogtalankodás olyan folyamatos és exponenciálisan növekedő stresszt rak a munkavállalóra, ami megbetegíti.

A nyugtató szedése részmegoldás, ahogy a pszichológus is.

Okai

Van egy egészséges szintje a munkahelyi konfliktusnak, mely, a helyén kezelve teljesen normális, sőt, építő is lehet. Ám, a túlterheltség, rivalizálás, az önfegyelem hiánya miatt ez könnyen átcsúszhat egy olyan szintre, ami káros.

A személyes konfliktus a főnök és beosztott, vagy a munkatársak között, létrehozhat egy ilyen állóháborút, ám nem feltétlenül mindig ez az ok.

Vannak érzékenyebb embertársaink, van, akinek alacsony a stressz tűrő képessége, pesszimistább, önértékelési problémái vannak, alárendeltként éli életét, alapvetően olyan a természete, hogy saját magát a háttérbe szorítja, így könnyen lehet céltábla.

Magyarország most

Hazánkban van jogszabály, mely büntetné ezt a fajta egészségkárosítást.

Ám teljesen rendjén valónak hiszi, mind a főnök, mind a beosztott a mobbing jelenlétét, mondván: a munkahely nem klub, nem azért vagyunk ott, hogy jól érezzük magunkat, ha pedig nem tetszik, van munkaerő bőven, el lehet menni.

A kétségbeejtő az, hogy egyes főnökök a mobbingot tudatosan használják, ezáltal próbálják a munkaerőt ösztönözni a nagyobb teljesítményre – motiváló eszközként használják.

Mikor gyanakodjunk?

– kétségbe vonják a szakmai képességeket, olyan munkát végeztetnek folyamatosan a munkaerővel, ami alacsonyabb szintű, mint a munkakör, amire felvették,
– a teljesítményt fokozatosan kritizálják, bírálják vallási, politikai és egyéb nézeteit,
– megjelenésen, viselkedésen folyamatosan gúnyolódnak,
– nem csak bírálják, megalázzák faji, etnikai, nemzeti vagy nemi hovatartozása miatt,
– elcsendesednek a munkatársak, amikor belép egy másik munkatárs a szobába, vagy valaki munkaterületét indokolatlanul távolabb helyezik a többiekétől,
– megbélyegeznek egy kollégát, túl sokat, túl komolyan pletykálnak valakiről.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást