7 természetes módszer, hogy megelőzd a téli betegségeket

7 természetes módszer, hogy megelőzd a téli betegségeket

Címlap / Életmód / Egészség / 7 természetes módszer, hogy megelőzd a téli betegségeket

Most, hogy egyre csípősebbek a reggelek és az utcára való kilépés egy kisebbfajta önmagunkat győzködő rituálévá vált, érdemes abba is belegondolni, mit tehetünk a testünkért és az egészségünkért azon kívül, hogy  egyre több szénhidrátot kívánunk és eszünk (segítek: sajnos a „feltankolás” nem megoldás)… Ha beveted ezt a 7 módszert, te lehetsz az, aki talpon marad még a legdurvább náthaidőszak közepén is!

Absztinencia

Na jó, egy-két pohár bor vagy sör belefér, ha találkozol a barátaiddal, de van egy rossz hírem: sajnos a tested nem bírja úgy a vad éjszakákat télen, mint nyáron – ilyenkor más lesz a hőérzeted és pillanatok alatt megfázhatsz, miközben kihevülve kiszaladsz a buliról az utcára vagy bormámorosan hazasétálsz a nagy hidegben.

Ismerős, igaz? Az vesse ránk az első követ, akivel nem fordult még elő ilyesmi…

Igyekezz rengeteg vizet inni és elkerülni a durvulós bulikat, már csak az alvásod minősége, és ezáltal a még jobb közérzeted miatt is!

 

Proteines töltekezés

Kutatások is igazolták, hogy a fehérjeszegény táplálkozás bizony könnyen az immunrendszer gyengüléséhez, tehát végső soron gyakori megbetegedésekhez vezet – sose felejtsd ki a reggelidből a tojást, aztán edzés után nyúlj a jól megszokott fehérjeturmixodhoz, ja, és halból, joghurtból is annyit egyél, amennyi csak jólesik!

Tudom, ilyenkor a kinti hidegből hazaérve az ember lánya maximum egy jó kis hamburgert kíván forró csokival, de igyekezz még a legnagyobb hidegekben is kordában tartani a vágyaidat…

Az egészségtudatosság jegyében!

 

Alkohol

Ne örülj, nem az egyes pontot akarom megcáfolni: ha nincs nálad semmiféle kézfertőtlenítő, akkor nyúlj inkább alkoholhoz!

Pár csepp vodkával már simán eléred azt a hatást, amit a kis tubusos tisztítóval – hidd el, óriási szerepet játszik ez a fajta védekezés a megbetegedések elkerülésében…

Tisztaság a teremben

Ha kondizni jársz vagy bármilyen benti sportot űzöl, mindig legyél elővigyázatos – oké, nem kell flúgost játszanod és minden egyes izzadtságcseppet nagy gondossággal, fertőtlenítővel letörölgetned mindenhonnan, de azért alkalmazd minél gyakrabban, hiszen rengeteg kutatás kimutatta már, hogy egy beteg ember képes egy egész teremnyi felületet elteríteni bacikkal, mindössze 40 perc alatt!

Para, nem?

Kilégzés

Sajnos nem nagyon tudod elkerülni a metrón köhögő-prüszkölő bácsikat és néniket, de egy dolgot megtehetsz, hogy ne miattuk dőlj ágynak pár nap múlva: mindig, amikor körülötted valaki kiereszti a kismillió baktériumot, igyekezz kifelé lélegezni és minél hamarabb eltűnni onnan!

Nem mondom, hogy ez a módszer garantálja, hogy nem kapsz el semmit, de azért egy próbát megér…

Cink, cink, cink

Mindenki a C-vitamint nyomatja influenzaszezon és göthösség idején, a cinkről pedig érdekes módon senki nem beszél…

Pedig iszonyú jó immunerősítő, és akkor is nagy segítség, ha már ledöntött a lábadról a betegség!

Ráadásul a hajad és a bőröd is szebb lesz tőle, szóval érdemes betáraznod belőle még az igazán kemény betegségszezon előtt.

A legjobb cinkforrások: kesudió, brokkoli, zabkása, quinoa, napraforgómag, edami sajt.

 

Általános jóllét

Természetesen ilyenkor is muszáj odafigyelned a lelki békédre, mert a túlzott stressz, a kialvatlanság, a rossz, kapkodó táplálkozás és még rengeteg, egyébként elég gyakori ok vezethet hirtelen megbetegedésekhez…

Igyekezz heti egy lassító, laza pihinapot tartani és kapcsold ki a telefonodat legalább egy órára naponta – ennyi neked is jár, hogy egészséges maradhass!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást