Tényleg a home office az elsöprő új trend?

Tényleg a home office az elsöprő új trend?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Tényleg a home office az elsöprő új trend?

Mik a veszélyei az otthoni munkavégzésnek?

Ha ránézel arra, hogy jelenleg melyek a legkeresettebb állások Budapesten, akkor láthatod, hogy aratnak a home office variációk. És ennek már nem pusztán a külvilág eseményei az okozói. A cégek jelentős része rádöbbent arra, hogy kifejezetten költséghatékony megoldás az otthoni munkavégzés támogatása. Még úgy is, ha a dolgozók váltják egymást, és egy héten csupán pár napot tartózkodnak bent fizikailag a munkahelyen.

Viszont túl a gazdasági megfontolásokon, azért akadnak hátrányok is a témában, főleg a munkavállalók oldaláról nézve. A pszichés, lelki megélése az otthon töltött időnek nem feltétlenül pozitív. Főleg, ha ez azt jelenti, hogy a nap 24 órájában nincs más társaság, mint a négy fal, vagy éppen a folyton zajongó család. Megnehezítheti a munkát, ha a technológiai apparátus fejlettsége nem megfelelő. Hiszen nem mellékes, hogy a használt számítógép milyen paraméterekkel rendelkezik, és az internetkapcsolat minősége sem mindegy. A zavaró külső és belső tényezők komoly megakadásokhoz vezethetnek. Ráadásul a társasági kapcsolatok leépülésével a szociális háló meggyengülhet. A későbbi visszatérés ilyen formán stresszfaktorként jelentkezhet.

És mi van az érem másik felén?

Elsősorban a kényelem. Nem kell kimozdulni otthonról, sőt még a kiöltözés sem feltétel. Aztán a komfort minden szinten megteremthető, legyen szó a fűtésről, technikai háttérről vagy egy forró teáról. Van, akit határozottan inspirál, ha az állás Budapest valamely munkaadójától származik, de a munkavégzés helye nem kötött. Az biztos, hogy a mentális felkészülés és a megfelelő fókuszú lelki beállítottság kettőse elengedhetetlen a sikerhez. A személyes kapcsolódások preferálása, ha másképpen nem is, online felületeken mindenképpen előnyös. Így még hosszabb idő után sem épülhetnek le a külvilághoz fűződő összeköttetések. Az időközönkénti megjelenés, személyesen, amennyiben erre van mód, tovább erősítheti az integráltság érzését.

Mindemellett a feladatok bárhonnan teljesíthetőek, utazás, ingázás nélkül. Egyes vállalatok lehetőséget biztosítanak a választásra, ami azt jelenti, hogy ugyanazon munkakör betöltése helyszínhez kötötten, és konkrét helytől függetlenül is megvalósulhat. Természetesen vannak olyan állások, amik nem oldhatóak meg a távolból, pusztán online közvetítéssel, azaz a „régi”, hagyományos forma fennmaradása sem kérdéses. Álláskeresőként tiéd a döntés.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást