Tengeri, himalája vagy sóbányából fejtett? A legnagyobb különbségek a sófajták között

Tengeri, himalája vagy sóbányából fejtett? A legnagyobb különbségek a sófajták között

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Tengeri, himalája vagy sóbányából fejtett? A legnagyobb különbségek a sófajták között

Ha azt mondjuk neked, hogy „“, valószínűleg az jut eszedbe, ami a konyhaszekrényedben áll, és amit a főzéshez, sütéshez használsz. De gondoltad volna, hogy sók tekintetében is többféle típus létezik, egészen más jellegzetességekkel? Mi most elhoztunk hármat, és eláruljuk, mi a különbség közöttük.

A kősó

A különböző sókat eltérő módon nyerik ki a szakértők, így azzal sem árt tisztában lenni, hogy amit vásárolsz, milyen módon keletkezik.

A kősó az a típus, amit bányászással nyernek ki, de eredetét tekintve igazából ez is tengerből származik: mindössze annyi az eltérés, hogy több millió évvel korábban a Föld mozgásából kifolyólag egyes óceánok és tengerek részei elzáródtak, és kiszáradtak.

Ebből jöttek létre a sóbányák, és helyszíntől függően más színe lehet az innen kinyert anyagoknak.

Ezt nem igazán szoktuk fogyasztani, noha alapjában véve nem mérgező hatású.

Azonban sokkal durvább szemcsével bír, mint a konyhádban lévő só, ráadásul szürke árnyalattal rendelkezik, és megesik, hogy kisebb kavicsokat is találhatunk benne.

Emiatt inkább ipari só vagy útszóró szerepét tölti be.

 

Tengeri só

Ahogy írtuk is, a bányászott só lényegében ugyancsak a tengerből származik, így nem meglepő, hogy nincs is olyan nagy különbség közte és a tengeri só között.

Amiben eltérnek egymástól, az az, hogy utóbbit a tengervíz lepárlásával nyerik ki, és többnyire konyhasót hoznak létre belőle, ami kisebb vagy nagyobb szemcsékkel is rendelkezhet.

Szakértők szerint, ha finomítatlan a só, az sokkal egészségesebb, hiszen megőrzi ásványi anyagainak jelentős részét, míg ha átesik ezen a folyamaton, lényegesen kevesebbet tartalmaz már belőlük.

A kisebb szemű só az, ami valószínűleg a te konyhádban is megtalálható, főzöl vele, és szépen, észrevétlenül feloldódik az ételben.

A nagyobb szemű viszont már inkább díszítő szerepet tölt be a tányéron, általában éttermekben (esetleg kiflin, péksüteményen), de lényegesen erősebb íze is van. Persze bajod nem lesz tőle, ha megeszed – de azért nem árt odafigyelni a mértékletességre!

 

Himalája só

Ez az, amiről mindannyian hallottunk, és nem véletlenül a legnépszerűbb sófajta is egyben.

Sok helyen úgy tartják, hogy ez a sók királya, hiszen lényegesen egészségesebb, mint például az asztali só, ami már elveszíti az ásványi anyagait, mire bekerül a boltok polcaira. Ezzel szemben a himalája só lúgosabb hatású, ami azért is pozitívum, mert manapság szinte mindenki túl sok savas ételt fogyaszt.

Ugyancsak klassz hír, hogy számtalan olyan nyomelem található meg benne, ami segít a szervezetnek a szükséges biokémiai működésben, és az sem utolsó szempont, hogy mentes az ipari beavatkozásoktól, hiszen kézzel bányásszák, majd törik kisebb darabokra.

Ezek után megtisztítják, és a napon szárítják meg.

Használhatod főzés során (de érdemes az étel elkészítése után hozzáadni, hogy megőrizze ízét), valamint herpesz ellen is hatásos. Nem véletlenül készítenek belőle sószappant és fürdősót is, hiszen a test bármely pontján kifejti jótékony hatásait! Ha eddig nem nagyon vásároltad, mostantól érdemes esélyt adni neki.

 

Egyéb sófajták

Ezen kívül még találkozhatsz például jódozott sóval is a boltban. Ez általában nátrium-, vagy kálium-jodiddal dúsított, és azoknak javasolt, akik jódhiánnyal küzdenek.

A szakértők véleménye erősen megoszlik, hiszen míg egyesek szerint hatékony, addig mások úgy vélik, a pajzsmirigyet károsíthatja.

A csökkentett nátriumtartalmú sót rendszeresen fogyasztani nem javasolt, így csakis akkor vásárold ezt, ha orvosi utasításként kaptad.

Ezen kívül még ismerős lehet a parajdi só is, amit egy sóbányában bányásznak Erdélyben, és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Finom ízvilággal rendelkezik, de nem lesz olyan erőteljes, mint a konyhasó, így ha ezzel főzöl, érdemes tisztában lenned az ízek erősségével.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást