5 téma, amit bármelyik karácsonyi vacsorán bedobhatsz – és nem lesz kínos csend

5 téma, amit bármelyik karácsonyi vacsorán bedobhatsz – és nem lesz kínos csend

Címlap / Életmód / Egészség / 5 téma, amit bármelyik karácsonyi vacsorán bedobhatsz – és nem lesz kínos csend

Biztosan neked is ismerős, amikor jelentkezik a kínos csend egy családi, baráti összejövetelen, vagy valamiért a legizgalmasabb téma az, mennyire változékony az időjárás. Annak érdekében, hogy soha többet ne kelljen a havazásról, vagy éppen az esőről társalognod karácsonykor, dobd be az alábbi témákat!

Utazás

A legtöbb ember szeret utazni, vannak tervei a jövőre vonatkozóan, és kellemes élményei, amiket az üdülések során szerzett.

Kifejezetten jó érzés a hideg télben a forró tengerpartokról és a napsütésről ábrándozni, úgyhogy ezzel akár fel is vezetheted a beszélgetést.

Utána kérdezd meg a beszélgetőpartnereidtől, megvásárolták-e már a következő évre szóló repülőjegyüket, kipróbálták-e már a last minute lehetőségeket, vagy utaztak-e már kuponnal.

Arról is nyugodtan érdeklődhetsz, mi az áhított úti céljuk, hol érezték magukat a legjobban, legrosszabbul, mennyire preferálják belföldet, a külföldi utakat stb.

Minden bizonnyal te is kapsz kérdéseket, és ezzel máris megtörik a csend: az utazás témaköre gyakorlatilag kimeríthetetlen.

A régi szép idők

A többség imád nosztalgiázni, a régmúltról való ábrándozás pedig köteléket és közös témát jelenthet közted, valamint az idősebb rokonok, ismerősök között.

Az ünnepek kapcsán nyilván első körben arról érdemes érdeklődnöd, ők hogyan élték meg a karácsonyt gyerekkorukban és később, felnőttként.

Miket ajándékoztak akkor? Mi volt az első, igazán emlékezetes meglepetés, amit kaptak? Milyen volt az ünnepi menü? Újévkor foglalkoztak a babonákkal?

Mivel az étkezés is kimeríthetetlen témakör, nyugodtan érdeklődj családi receptekről, konyhai fogásokról, hagyományos lekvár főzésről, a savanyúságok tartósításáról.

Ez akkor is jó téma, ha zöldfülű vagy a konyhában, hiszen taníthatnak téged, és akkor is, ha jártas vagy, mivel így úgy trükköket tanulhatsz el.

Kultúra

Valamilyen formában és mértékben mindenki érdeklődik a kultúra iránt. Vannak, akik igazi könyvmolyok, mások a színházért, vagy éppen a filmekért rajonganak.

Nyugodtan kérdezd meg, olvasták-e már azt a könyvet, amit legutóbb kiszemeltél magadnak, és ha igen, tetszett-e nekik. Ha nem, mondd el, miért fogott meg, miért vagy kíváncsi rá – amikor reflektálnak a te véleményedre, azzal ők is továbbviszik a beszélgetést.

Kérdezd őket, mit láttak utoljára moziban, színházban, ha pedig szükséges, hogy továbbra is kapcsolatot ápoljatok (pl. az új barátod szüleivel beszélgetsz), egyúttal arról is érdeklődhetsz, valamikor csatlakozhattok-e a családi programhoz.

Amennyiben nem járnak ilyen helyekre, itt a lehetőség, hogy te invitáld meg őket valamilyen előadásra, kikapcsolódási lehetőségre.

Kapcsolatok

A megfelelő közegben a párkapcsolatokról is érdeklődhetsz, például akkor, amikor távolabbi rokonokkal, esetleg kollégákkal ültök össze. Kérdezd meg, hogyan szerettek egymásba, milyen volt az esküvőjük, hova mentek nászútra.

Amennyiben ez a kérdés túl indiszkrét lenne, esetleg tudod, hogy akadnak a háttérben párkapcsolati problémák, nyilván másról kell érdeklődnöd.

Kérdezz példuál arról, ők tartják-e a kapcsolatot az unokatestvérekkel, vagy, hogy mi volt az a legnagyobb tanulság, amit nagyszüleiktől, szüleiktől kaptak. Jó kérdés lehet az is, milyen a kapcsolatuk a gyerekeikkel, unokáikkal, milyen sűrűn tudnak velük találkozni, stb.

A személyes kérdésekkel sajnos könnyű melléfogni, ezért arra érdemes ügyelned, ha valaki visszakozik, semmiképpen se faggatózz.

Akkor inkább válaszold meg a saját kérdésedet (pl.„Jó a kapcsolatuk a szüleikkel?” Ha a válasz csend, mondd: „Na, igen, ez nálam is sarkalatos ügy!”), és válts témát!

Ajánlások

Véleménye mindenkinek van – a legtöbbször mindenről. Emiatt aztán nincs olyan témakör, amiben ne kérhetnéd ki beszélgetőpartnereid álláspontját. Ha a korábban említetteknek megfelelően szóba kerül az étkezés, nyugodtan dobd fel, hogy szeretnél kipróbálni új éttermeket, tudnak-e ajánlani neked valami felejthetetlent.

Érdeklődhetsz egészen már témakörökben is: voltak már abban a boltban, ami most nyílt a plázában?

Kipróbálták már a jégkorcsolyát? Hát az új terem csoportos edzéseiről mit gondolnak? Bármelyik témához hozzácsatolhatsz egy-egy aktuális kérdést, amiben az illető személyes véleményére vagy kíváncsi. Ez egyrészt pluszpont, hiszen jó néven fogja venni, hogy kíváncsi vagy rá, érdeklődsz iránta, másrészt továbbgördíti a beszélgetést egy újabb irányba.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!