Egészség / Életmód / Lélek

Téli kifogások az egészséges életmód ellen

Téli kifogások az egészséges életmód ellen

A hűvös hónapok tele vannak olyan tényezőkkel, amelyek látszólag okot adnak a kényelemre. A zord időjárás és a rövidebb nappalok kevesebb testmozgást, illetve laktatóbb ételeket vonnak maguk után. 

„Túl hideg van!”

Akik a szabadban történő edzést kedvelik, nehezebben szánják rá magukat, ha kint esik az eső, fúj a szél vagy egyszerűen farkasordító hideg tombol kint. Amennyiben olyan egészségügyi problémád van, amellyel nem ajánlott a szapora levegővétellel járó tevékenység alacsonyabb hőmérséklet mellett – például asztmával küzdesz – beszéld meg a kezelőorvosoddal a teendőket.
 
Minden más esetben réteges öltözködéssel és nedvszívó alsóruházattal fölszerelkezve kifejezetten ajánlott a kinti mozgás. (Kivéve, ha -10°C alá esik a hőmérő higanyszála.)

„Éljen a téli szünet!”

Hiába nem vagy már iskolás, az ünnepek közeledtével úrrá lehet rajtad a pihenési vágy, ami az életmóddal kapcsolatos rutinok feladására késztet. Elvégre kinek van kedve a karácsonyi lakomán csak csipegetni, utána pedig elmenni futni?
Azt javasoljuk, hogy a családi banzáj idején mértékkel egyél abból, amit megkívánsz. De a testmozgást sem a megelőző napokon, sem pedig két ünnep között nem érdemes elbliccelned.

„Nincs zöldség és gyümölcs!”

Ugyancsak gyakori kifogás, hogy télen nem válogathatunk finomabbnál finomabb, egészséges és tápláló termések közül.
Pedig a narancs, a banán, az édesburgonya, a retek, a körte, az alma, a kelbimbó és a grépfrút ilyenkor is kapható.

„Majd tavasszal leadom!”

Mivel a tél a pihenésről szól, sokan „ha lúd, legyen kövér”-alapon egyszerűen fejest ugranak a finomságokba, mondván, hogy majd tavasszal leadják. Kutatások bizonyítják, hogy az újévi fogadalomban leadandóként említett súlyt többnyire még a következő év végén is magunkon cipeljük, mert az első kifogást sok másik követi.
Ez ellen úgy tudsz védekezni, ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik odafigyelnek a táplálkozásra és a mozgásra, így nem hagynak tespedni.

„Túl rövidek a nappalok!”

De ettől még ugyanannyi órából állnak! Vagy attól tartasz, hogy lámpafénynél talán nem ég úgy a zsír? Nem muszáj változtatnod a napirendeden.
Ilyenkor egyébként még nagyobb szüksége van a szervezetednek az edzés közben termelődő serkentő hormonokra, mert a napfény hiánya negatívan hathat a hangulatodra.

„Mire hazaérek, már nagyon fáradt vagyok!”

Azok közé tartozol, akik nem szeretnek este edzeni? Akkor indítsd mozgással a napod! Ha egy húszperces aerobikot vagy futást iktatsz be reggeli utánra, valóságos energiabombaként látsz majd neki a teendőidnek, és nem kell munka közben azon agyalnod, hogy milyen „kínlódás” vár rád a műszak végeztével!
A télen feljövő úszógumik oka részben az, hogy az öltözködésünk ilyenkor többet takar. „Ez a somlói úgysem látszik meg rajtam, messze még a bikiniszezon!” – gondolhatod. Az önámítás azonban minden évszakban káros, főleg, mivel közeleg a szilveszteri buli és a báli szezon, meg egyébként is: saját magadnak tartozol annyival, hogy mindig a legjobb formádat hozd.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást