Ezt tedd meg a kutyádért szilveszterkor, hogy a lehető legkisebb trauma érje

Ezt tedd meg a kutyádért szilveszterkor, hogy a lehető legkisebb trauma érje

Címlap / Életmód / Család / Ezt tedd meg a kutyádért szilveszterkor, hogy a lehető legkisebb trauma érje

A komoly és éles zajok megrémítik az állatokat, és emiatt nem ritka, hogy ezen az éjjelen számtalan kutya szökik ki a kertből és tűnik el. De mit tehetsz a kedvencedért szilveszterkor annak érdekében, hogy a lehető legkisebb traumát okozza neki a petárdázás és tűzijáték hangja?

Ha ezt a cikket olvasod, bizonyára fontos számodra a kutyád, így nem kell arra részletesen kitérnünk, mennyire félelmetes számukra a szilveszter. Az állatoknak egyáltalán nem természetes, hogy éles fényeket, villanásokat látnak, vagy éppen fülsüketítően hangos durranásokat hallanak.

Sajnos a kutyák nem értik, mi történik körülöttük, és aligha tudjuk elmagyarázni nekik, hogy nem kell tartaniuk semmitől: ösztöntől vezérleve félnek és arra vannak programozva, hogy meneküljenek el minél messzebb és minél gyorsabban.

Éppen ezért szökik el olyan sok kutya az ünnepek során, főleg akkor, ha a biztonságot jelentő falkavezér, a gazda sincs otthon.

Óvintézkedések már napokkal előtte

Az egyik első és legfontosabb lépés, hogy az ünnepek közeledtével különösen gondos legyél a séták során. Ne engedd szabadon, ha hajlamos megijedni a durranásoktól, hiszen bármikor elszökhet egy-egy „kósza” tűzijáték, petárda hallatán. Sajnos nem csak szilveszter éjszaka kell ezekkel a pirotechnikai eszközökkel számolni.

Ezt tedd meg a kutyádért szilveszterkor, hogy a lehető legkisebb trauma érje

A második, hasonlóan lényeges óvintézkedés, hogy – ha még nincs – tegyél bilétát a kutyádra az elérhetőségeiddel, vagy akár egy ragtapaszt a nyakörvére, amire ráírod a telefonszámodat. Bár kötelező a chip, jól tudjuk, hogy ezt a fontos dolgot sok gazdi elhanyagolja. Akár így van, akár nem, mindenképpen jól jön a biléta, hiszen a chip leolvasásához állatorvoshoz kell vinni a kutyát, míg egy telefonszámot bárki fel tud hívni. Így, ha bármi történik, és sajnos megszökik a kedvenced, sokkal nagyobb eséllyel és jóval gyorsabban tudsz majd érte menni, amint valaki megtalálja, befogja.

Ne csak nyugtatót, szorongásoldót is kérj!

A kifejezetten félős ebeket nem jó otthon hagyni egyedül, így ha a te kutyád is ilyen, akkor bizony áldozatokat kell hoznod az egészsége érdekében. A puszta jelenléted mellett nyugtatóval is megkönnyítheted neki ezt az éjszakát, amit az állatorvostól tudsz kérni. Nem az a cél természetesen, hogy a kutyák semmit se tudjanak magukról, vagy éppen 20 órát aludjanak: az igazán jó, nyugtató hatású készítmények egyúttal szorongásoldók is.

Ha csak nyugtatót adsz a kutyádnak, akkor sajnos van rá esély, hogy fizikálisan tehetetlenné teszed, de ő attól még mindent hall és felfog maga körül, csak nem igazán tud reagálni. Ez azért nem túl megnyugtató körülmény!

Emiatt jó, ha külön rákérdezel az állatorvosodnál, hogy az adott készítmény szorongásoldót is tartalmaz-e.

Mindent összevetve persze nem túl jó gyógyszerezni az állatokat, ha nem muszáj, te is inkább válassz más megoldást, de egy-egy tabletta még mindig sokkal jobb, mint egy rettegő, magában kárt tevő, vagy éppen megszökő kutya.

Létezik egy úgynevezett „nyugi-csomó” is, ami állítólag jelentősen növeli a kutyák biztonságérzetét, ezt is be lehet vetni a vészterhes órákban. Azonban nem javasolják, hogy kb. 15 percnél tovább legyen az eben, tehát a gyógyszerhasználatot nem fogja kiváltani.

Végül, de nem utolsó sorban, szilveszter éjszaka nincs helye kutyának a szabadtéren, főleg nem városokban. Egy véletlenül eltévedt tűzijáték is könnyen kárt tehet bennük, nem beszélve a petárdákról és a rettegésről. Azonban, ha az egyébként kinti kutyádat beengeded, gondoskodj arról, hogy ne tudjon kárt tenni magában! Tegyél el mindent elérhető közelségből, különösen igaz ez pl. a pincékre, garázsokra, ahol sokan mérgező tisztítószereket is tárolnak.

Képek forrása: averyanova/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást