Tavaszi nagytakarítás: 10 dolog, amit azonnal dobj ki az otthonodból!

Tavaszi nagytakarítás: 10 dolog, amit azonnal dobj ki az otthonodból!

Címlap / Otthon / Háztartás / Tavaszi nagytakarítás: 10 dolog, amit azonnal dobj ki az otthonodból!

A tudomány mai állása szerint az ember a majomtól származik, de én biztos vagyok abban, hogy van némi közünk a hörcsögökhöz is. Elképesztő, hogy még egészséges keretek között is mennyi felesleges kacatot vagyunk képesek felhalmozni otthonainkban. Egyik-másik használati tárgyon még az árcédula is rajta van, de már a megvásárlás napján a fiókba került, ahol azóta is a sorsára vár.

Világszerte népszerű közösségi játék a „Szabadulj meg 50 felesleges tárgytól egy hónap alatt”, melynek lényege, hogy minden nap 1, legfeljebb 2 olyan tárgyat dobnak ki a résztvevők, melyre semmi szükségük. A játékhoz bárki csatlakozhat. Még jobb, ha a kidobásra ítélt tárgyakat újrahasznosítjuk vagy elajándékozzuk valakinek, akinek még jól jöhet. A könyveket, DVD-ket, régi magazinokat például tilos a kukába dobni!

Antikváriumok, piaci árusok szívesen átveszik ezeket, mert rengeteg hasznos, másokat még szórakoztató tartalommal bírnak. Budapesten is működik olyan „önkiszolgáló bolhapiac”, amely a hét minden napján nyitva van és a megunt tárgyakat be lehet vinni eladásra. Csak egy polcot kell bérelni a boltban, beárazni a holmikat és az alkalmazottak értesítenek, ha valami elkelt. Mások szívesen fényképezik le az otthon csak porfogóként funkcionáló tárgyaikat, majd egy online aukciós oldalon megválnak tőlük.

Jó lesz még valamire!

A valamire még jó lesz kategóriába sorolt tárgyak 99,9 százaléka soha nem lesz jó semmire. Csak is a „ha kidobom, rögtön szükségem lesz rá” szindróma nevű betegség miatt tartod meg ezeket. Bízz magadban, meg fogod oldani!

Ha kidobtad, de holnap pont kellene (nem fog), akkor kreatívan kitalálsz valami mást helyette, az élet biztosítani fogja számodra, amire szükséged van.

Ne hagyd, hogy a használati tárgyak használjanak téged. A felesleges kacatok csak gúsba kötik az energiádat és még a helyet is foglalják. Ürítsd ki a mindenes fiókod!

Szekrényeket megtöltő felesleges papírok

Használati utasítások és lejárt garancia papírok: tény, hogy még a világ legegyszerűbb kávéfőzőjéhez is több száz oldalas használati utasítást adnak vásárláskor.

A legjobb, amikor a létező összes nyelven szerepel a leírás, kivéve magyarul. Azt egy külön kis füzetecskében adják oda.

Ha szeretnénk mondjuk koreaiul vagy arabul tanulni, akkor még hasznos lehet, ezt leszámítva azonban csak a helyet foglalja, ahogy az évek óta lejárt, de még féltve őrzött garancia levél is. A kukába velük!

Ha a berendezések doboza sincs újrahasznosítva, akkor azzal együtt dobj ki mindent!

A gyerekeket is érdemes bevonni

Érdemes szétnézni a gyerekszobában is, ha van. Egy ilyen helyiségben néhány év alatt több zsáknyi felesleges cucc gyűlik össze.

Sőt, mintha maguktól szaporodnának az elnyűtt, széttört játékok, hiányos kirakók. A szinte azonnal kinőtt kis ruhákról, félpár zoknikról nem is beszélve. Ha úgy döntesz, hogy mostantól egy óriási dobozba teszed vagy az ágy alá rejthető rekeszekben tárolod a rengeteg játékot, akkor csak az időt húzod.

A gyerekek ritkán játszanak olyasmivel, amiben már nem látnak kihívást, nem fejleszti a meglévő képességeiket. Jobb, ha megszabadulsz az ilyen tárgyaktól, okos döntés lehet elajándékozni ezeket.

Még jobb, ha ezt a gyerekekkel együtt viszed véghez, mert így megtanítod őket arra, hogy ne halmozzanak fel felesleges tárgyakat az otthonukban.

Régi fűszerek a konyhaszekrényben

A konyhai fűszerek csomagolásán jól látható, hogy mikor jár le a szavatossági idő. Ez azonban csak a bontatlan állapotára igaz.

Hiába a visszazárható doboz, vagy a szorosra tekert befőttes gumi, az eredeti aroma sosem fog néhány hónapnál tovább megmaradni, sőt akár el is ronthat egy finom ételt.

A pirospaprikát, a sómentes fűszer keverékeket, leveskockákat legkésőbb a vásárlástól számított három hónapon belül érdemes felhasználni és addig is száraz, sötét helyen tárolni.

Kukába való női kacatok

Törött csatok, hajpántok, kinyúlt hajgumik: nem is kell részletezni.

Ugyanoda valók, ahová a sosem használt bizsuk, kényelmetlen, fa karkötők, félpár fülbevalók, kinyúlt melltartók, beszáradt körömlakkok, felszaladt harisnyák (akkor is, ha még új).

Búcsúzz el tőlük!

Elfelejtett ruhák a gardróbban

Nincs mit felvenned, de azt a semmit már nem tudod, hol tárold? Tipikus női probléma.

A vásárlás megnyugtat, kikapcsol, inspirál és persze örömmel tölt el mindenkit. Nincs is ezzel baj.

A megvásárolt, de soha fel nem vett, netán megunt, vagy kihízott ruháidat add le egy gyűjtőponton, sokan örülni fognak neki.

Ha nagyon kreatív kedvedben vagy, akkor alakítsd át a pamut pólókat vagy farmernadrágokat szőnyeggé, táskává, hajpánttá.

Égesd el a vizsgaidőszak rossz emlékeit

Iskolai tankönyvek, jegyzetek: ha már levizsgáztál, vagy megszerezted a diplomát, de a jegyzetek még mindig toronyban állnak, a tankönyvek alatt pedig roskadoznak a polcok, akkor ideje tenni valamit.

A tanulás alatt felgyülemlett vizsgadrukk és stressz egyik pótlólagos levezetése lesz, ha rituálisan megszabadulsz a lelki nyomás tárgyiasult formáitól.

Ne gondold, hogy majd a leendő munkahelyeden egy probléma megoldása közben hazarohansz és kikeresed az aktuális szemináriumon elhangzott bölcsességet. Dobd a papírgyűjtő hulladék közé!

Az iskolában megtanultad az alapokat, már ott van a fejedben minden, a lényeges dolgokat munka közben fogod elsajátítani.

Valóban kényelmes vagy csak a helyet foglalja?

Díszpárnák, takarók: a fogasnak használt szoba kerékpárnál is szomorúbb látvány egy nappaliban, amikor a hatalmas, széles kanapén egy tenyérnyi hely marad leülni, mert a teljes bútort párnák és plédek, takarók lepik el.

Selyem, pamut, kerek, hosszú, kicsi, nagy, mintás, egyszínű és még sorolhatnánk mennyiféle létezik, melyek egyedül is tökéletesen feldobnák az ülő alkalmatosságot, egyszerre felpakolva viszont a káoszra emlékeztetnek.

Válassz ki két, legfeljebb három kedvencet, a többitől szabadulj meg és vidáman nyújtózz végig a visszakapott kanapén!

Kábel-káosz, elektromos készülékek, használt elemek

Kész szerencse, hogy minden elektromos készülékhez adnak különböző kábeleket, töltőket, adaptereket, melyekkel használhatjuk a megvásárolt terméket.

Mindegy, hogy van már otthon tíz, lesz egy tizenegyedik is, amit a többi mellé teszünk, hátha véletlenül eltűnne minden régebbi és pont erre lenne szükség. Ismerős, amikor egy egyszerű USB kábelt keresel, a sok egyforma (természetesen mindegyik fekete) vezeték között?

Érzed, ahogy lassan megy fel a pumpa, tudod, hogy ott kell lennie, de ilyenkor persze sosem találsz egyet sem.

Dobd ki, ami nem kell, majd egy cipős doboz és néhány vécépapír guriga összeragasztásával praktikus kis rekeszes tárolódobozt készíthetsz magadnak.

Kreatív lomok, viszlát!

A fel nem használt hobbikellék kidobálása nehéz téma, általában az ilyen tárgyakhoz erős lelki kapocs fűz mindenkit.

Hiszen akkor kerültek be a háztartásba, amikor valamit nagyon szerettél volna alkotni, tele voltál ötlettel, kreativitással, magadnak vagy egy szerettednek készültél ajándékot gyártani.

Most viszont csak nézed ezeket, sajnálkozol, hogy: majd ha lesz időm, folytatom… Eközben talán észre sem veszed, milyen mély lelkiismeret-furdalást ébresztesz magadban.

Tudod, hogy kiadtál egy rakás pénzt ezekre a dolgokra, terveid voltak vele és most csak ott várakoznak hónapok vagy évek óta. Gondold végig, tényleg szeretnéd még megvalósítani az elképzelésedet? Ha a válasz nem, akkor szabadulj meg mindentől.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást