Életmód / Receptek

Elő a zöldségekkel! 5 tavaszi főzelék, amit imádni fogsz

Elő a zöldségekkel! 5 tavaszi főzelék, amit imádni fogsz

A sok téli idényzöldséget is szeretem, de a tavasz és a nyár az a két évszak, amikor degeszre esszük magunkat mindenféle zöldséges étellel, mert ilyenkor előszeretettel főzök ilyeneket. A főzelékekkel azért vagyok sokszor gondban, mert a gyerekeim a menzás fogások miatt kissé ódzkodnak tőlük. Pedig annyira széles a paletta, hogy felsorolni is nehéz lenne, milyen sokféle főzeléket lehet készíteni tavasszal. Nézd csak, ez az én 5 kedvenc tavaszi főzelékem. Próbáld ki őket bátran!

Indiai karalábéfőzelék

No, nem a karalábé indiai, és még csak nem is a recept, csak egyszerűen amikor eszed, egyből az indiai ételek ízvilága jut eszedbe. A curry miatt, ami ennek a főzeléknek a lelke. Krémes finomság, amit nem lehet elrontani, és sokféle feltéttel kínálhatod. Én grillezett tofut vagy grillsajtot ajánlok hozzá. 

Hozzávalók 4 személyre: 

  • 1 csomó újhagyma (a zöld része majd frissen kell)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db karalábé 
  • kb. 3-4 dl zöldség alaplé (víz is jó természetesen, de az alaplétől ízesebb lesz a főzeléked)
  • 1 tk. currypor
  • 2 dl kókusztejszín
  • 1 tk. kukoricakeményítő 
  • ½ biocitrom leve és héja
  • ½ piros chili (elhagyható)
  • só, bors 
  • egy kis vaj 

Elkészítése:

Roppant egyszerű elkészíteni, gyors ebédet vagy vacsorát varázsolhatsz vele az asztalra pillanatok alatt. Először a vajon futtasd meg az újhagyma fehér részét, amit előzőleg karikákra vágtál, sózd meg. Amikor kicsit összeesett, jöhet hozzá a zúzott fokhagyma, a curry, a chili, és egy kis víz, hogy nehogy odaégjen, mert keserű lesz.

Pár percig rottyantsd őket, majd add hozzá a kockákra vagy hasábokra aprított karalábét, és rögtön csorgasd rá a citrom levét és reszeld rá a héját (csak a sárga részt). Ezután pirítsd egy kicsit, majd öntsd fel az alaplével (vízzel).

Főzd meg a karalábét teljesen (vagy, ha szereted, maradhat kicsit roppanós is), majd a kókusztejszínben keverd el a keményítőt, adj hozzá egy kis levet a főzelékből, és öntsd a lábasba. Tedd takarékra el a lángot, és keverd jól össze el a tejszínt, utána zárd is el. Kis pihentetés után azonnal tálalhatod is, szórj rá apróra vágott újhagyma-zöldet.

 

Oldalak: 1 2 3 4 5

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást