Egészség / Életmód

Tartásjavító jógapózok, amikkel kompenzálhatod az ülőmunkát

Tartásjavító jógapózok, amikkel kompenzálhatod az ülőmunkát

Ha ülőmunkát végzel és érzed, hogy a hátadra ráférne egy kis mozgás, akkor a jóga szuper megoldás lehet számodra. Persze nem csak a testmozgás segít ilyenkor; nem árt arra is figyelned, hogy kihúzd magad, amikor állsz vagy ülsz, megfelelő matracon aludj és egészségesen étkezz. Ha mindez összeáll, akkor nagyon hálás lesz a tested! Lássuk, mivel javíthatsz még a tartásodon!

Az alapok

Ahogy már említettük, a testmozgás mellett számos tényező befolyásolja a hátad egészségét, így jó, ha egy komplex hatást próbálsz elérni, hogy igazán nagy változás következzen be.

A jóga az egyik módja annak, hogy segíts a tartásodon, amit különböző jógapózokkal, azaz ászanákkal érhetsz el.

Ilyenek a hátizmokat lazító és nyújtó gyakorlatok, a gerinc hajlékonyságát célzó gyakorlatok, a tartáshibákat javító pozíciók és a has-, illetve hátizmokat erősítő pózok.

Lássuk őket részletesebben!

Hátlazítás

A rendszeres lazítás és nyújtás nem csak a mozgás minőségét javítja, de segít a sportsérülések elkerülésében és a gyorsabb regenerálódásban is.

Ha néhány gyakorlatot kombinálsz a mindennapokban, azzal már látványos javulást érhetsz el akár pár hét alatt. Lazíthatod a hátadat különböző gerinccsavarásokkal állva vagy fekve, illetve előrehajlításokat is kipróbálhatsz (itt találsz egy kis útmutatót).

Tipp: Sose nyújtsd meg túlságosan az izmokat és ízületeket, hasznosabb, ha fokozatosan és lassan végzed a gyakorlatokat!

Hajlékonyság

Ha rendszeresen nyújtasz, azzal hajlékonyabbá válnak az izmaid, azaz könnyebben és rugalmasabban fog menni a mindennapi mozgás. Ebben különböző jógapózok segítenek, például a macska-tehén póz, amikor a hátadat domborítod, majd homorítod négykézláb. Ugyanilyen szuper gyakorlat a csavart ülés, a törzscsavarások vagy a napüdvözlet variációk.

Tipp: Ezeknél a pózoknál mindig figyelj, hogy a nyakadat is helyesen tartsd, mindig a gerinced meghosszabbítása legyen!

A tartáshibáknak vége!

A mindennapi ülőmunkától, a rossz matractól vagy a helytelen és rendszertelen sportolástól különböző gerincproblémák alakulhatnak ki. Szerencsére a jógával ezeken hatékonyan tudsz segíteni, sőt a legtöbb deformációt akár teljesen meg is tudod szüntetni. Ebben segítenek a törzsdöntések és törzshajlítások, a különböző oldalra hajlító pózok vagy a nagyon hatékony háromszög állás.

Tipp: Szuper, ha ezeket a gyakorlatokat minden nap el tudod végezni, amihez nem kell sok idő – elég, ha egy-egy pózt körülbelül fél percig tartasz, majd ha van időd, még egyszer megismétled! Útmutatót itt találsz.

Has- és hátizomerősítés

Azon túl, hogy rendszeresen nyújtasz és néhány tartásjavító pózt is ismételsz, elengedhetetlen, hogy erősítsd a gerinc tartóizmait, illetve a has és a derék táján található izmokat is. Erre is számos gyakrolatot kínál a jóga, így kiválaszthatod, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb. Hatékony például a testnevelés órákról ismert félhíd- vagy hídállás, a különböző hátrahajlítások, a kobrapóz, a csónakpóz vagy az ismert hasizomgyakorlatok.

Tipp: Mivel főként a mélyizmokat kell erősítened, ezért jobb, ha a gyakori ismétlések helyett ezeket a pózokat inkább hosszabban kitartod. Útmutatót itt és itt találsz.

Forrás: Yoga in daily life

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást