9 szuper-egészséges fűszernövény

9 szuper-egészséges fűszernövény

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 9 szuper-egészséges fűszernövény

Szeretjük a fűszereket ízük, illatuk vagy akár a színük miatt is, de van még egy szempont, ami miatt még szívesebben fogyaszthatjuk őket a jövőben: egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk miatt.

Petrezselyem

Talán az egyik legnépszerűbb fűszerünk a petrezselyem, ami ízesítő hatásán túl nagyon egészséges is. Magas a C-vitamin tartalma, így fogyasztásával erősíthetjük immunrendszerünket, így szervezetünk hatékonyabban védekezhet a kórokozókkal szemben.
Emellett kimagasló az A-vitamin tartalma is, ami segítségünkre lehet a kellemetlen szájszag távol tartásában is. Szinte bármit fűszerezhetünk vele, kiváló például csirkehúsokra, könnyebb ételekre, salátákra, húsos vagy zöldséges tésztafélékhez. 

Fokhagyma

Másik nagyon ismert és elismert fűszerünk, ami gyógynövényként is használatos: a fokhagyma. Allicin tartalmának köszönhetően hatásos lehet az érrendszer megóvásában, így megvédhet bennünket a szív- és érrendszeri betegségek kockázatától.
Kiváló antibiotikumként is ismert, régen fertőtlenítésre is használták. Gyakorlatilag bármit fűszerezhetünk vele: bármilyen húsra kiváló, de ugyanígy hibátlan,ha gombákból készült szószokra szórjuk, vagy ha salátánkat ízesítjük vele. 

Torma

A torma hatékonyan pusztítja a szervezetünkbe bekerült baktériumokat és vírusokat, így télen különösen ajánlott a fogyasztása. Emellett segíti az emésztést, mivel fokozza az emésztőnedvek termelődését és növeli a nyálkahártya vérellátását.
Veseproblémával vagy egyéb húgyúti betegségekkel küzdőknek kifejezetten ajánlható a fogyasztása. Leggyakrabban füstölt és főtt húsokhoz használjuk, emellett gyakori még,hogy savanyúságok eltevésekor raknak tormát is az üvegbe. 

Zsálya

Hasznos segítségünk lehet, ha légúti megbetegedéssel küszködünk. Emellett a zsálya hatékony szer emésztési zavarok kezelésében,és megszünteti a felfúvódás kellemetlen érzését is.
Gyakran ajánlják a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának megakadályozására, illetve a cukorszint csökkentésének érdekében. Leggyakrabban húsok, pástétomok, halból készült ételek fűszerezésére használjuk, de előfordul salátákban vagy tésztákon is. 

Szerecsendió

A szerecsendió kiváló étvágyjavító és segít, ha túl sok gyomorsavunk termelődik. Hasmenés ellen is rendkívül hasznos lehet. Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, a szerecsendió hatásai között szerepel ugyanis az is, hogy élénkíti a szívet és a vérkeringést, ami nem mindenkinél jelent pozitív hatást.
Használjuk vadételekhez, vagdaltakhoz, ezekhez készült mártások, valamint hús- és zöldséglevesek ízesítésére is, emellett kiváló ízt érünk el, ha a főzelékekhez is adunk belőle egy csipetnyit belőle. 

Rozmaring

A rozmaringban megtalálható sav hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így fogyasztása különösen előnyös például reumás betegek számára. Görcsoldásra is használják, segít a menstruációs fájdalmak és a klimax időszakával járó kellemetlen tünetek enyhítésén.
Nagyon jó antioxidáns, javítja a immunrendszer működését, csökkenti az asztmás rohamok intenzitását. Főleg nehéz, zsíros ételek fűszerezésére használjuk, zsályával és hagymával együtt kiváló pácot készíthetünk belőle. 

Kardamom

Nagyon jó emésztést könnyítő hatása van: gyorsítja a bevitt táplálék feldolgozását, így a nehéz ételek sem terhelik meg annyira a gyomrot. Emellett hatékony lehet a felfúvódás ellen is. A petrezselyemhez hasonlóan a kardamom rágcsálása is jó leheletet biztosít.
Felhasználási módja nagyon sokszínű: több helyen húsok, főleg kolbászok ízesítésére használják,míg máshol desszertek fűszereként ismert: kardamomot tesznek például a forró csokiba, a pudingokba, vagy bármi más süteménybe is. 

Sáfrány

Az egyik legdrágább fűszerünk a már több ezer éve ismert és használt sáfrány. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, vagy a kialakult tünetek enyhítésében. Megvédi a keringést az olyan veszélyektől, mint a magas koleszterin szint vagy a túl magas vérnyomás.
Enyhe görcsoldó hatással is rendelkezik, menstruációs fájdalmak kezelésére régóta használják. Éteknél a legjellegzetesebb a rizshez kevert sáfrány,ami félreismerhetetlen élénk sárga színt ad az ételnek. Emellett sovány húsokat, halakat is fűszerezhetünk vele.

Kakukkfű

Cukorbetegség és az ezzel kapcsolatban nagyobb eséllyel kialakuló szívpanaszok megelőzésére, illetve normalizálására ajánlják. Az egyik legismertebb fűszer, ha olyat keresünk, ami lassítja az öregedést, és fogyasztásával tovább leszünk fittek, egészségesek és energikusak.
Emellett kiváló fertőtlenítő szer is, járványok és háborúk idején nélkülözhetetlen segítség volt. Az összes hús fűszerezésére kiváló: használhatjuk sovány húsokhoz, de marha- vagy sertéshús vagy akár birkahús fűszerezésére is remek választás.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást