Petrezselyem
Emellett kimagasló az A-vitamin tartalma is, ami segítségünkre lehet a kellemetlen szájszag távol tartásában is. Szinte bármit fűszerezhetünk vele, kiváló például csirkehúsokra, könnyebb ételekre, salátákra, húsos vagy zöldséges tésztafélékhez.
Fokhagyma
Kiváló antibiotikumként is ismert, régen fertőtlenítésre is használták. Gyakorlatilag bármit fűszerezhetünk vele: bármilyen húsra kiváló, de ugyanígy hibátlan,ha gombákból készült szószokra szórjuk, vagy ha salátánkat ízesítjük vele.
Torma
Veseproblémával vagy egyéb húgyúti betegségekkel küzdőknek kifejezetten ajánlható a fogyasztása. Leggyakrabban füstölt és főtt húsokhoz használjuk, emellett gyakori még,hogy savanyúságok eltevésekor raknak tormát is az üvegbe.
Zsálya
Gyakran ajánlják a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának megakadályozására, illetve a cukorszint csökkentésének érdekében. Leggyakrabban húsok, pástétomok, halból készült ételek fűszerezésére használjuk, de előfordul salátákban vagy tésztákon is.
Szerecsendió
Használjuk vadételekhez, vagdaltakhoz, ezekhez készült mártások, valamint hús- és zöldséglevesek ízesítésére is, emellett kiváló ízt érünk el, ha a főzelékekhez is adunk belőle egy csipetnyit belőle.
Rozmaring
Nagyon jó antioxidáns, javítja a immunrendszer működését, csökkenti az asztmás rohamok intenzitását. Főleg nehéz, zsíros ételek fűszerezésére használjuk, zsályával és hagymával együtt kiváló pácot készíthetünk belőle.
Kardamom
Felhasználási módja nagyon sokszínű: több helyen húsok, főleg kolbászok ízesítésére használják,míg máshol desszertek fűszereként ismert: kardamomot tesznek például a forró csokiba, a pudingokba, vagy bármi más süteménybe is.
Sáfrány
Az egyik legdrágább fűszerünk a már több ezer éve ismert és használt sáfrány. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, vagy a kialakult tünetek enyhítésében. Megvédi a keringést az olyan veszélyektől, mint a magas koleszterin szint vagy a túl magas vérnyomás.
Enyhe görcsoldó hatással is rendelkezik, menstruációs fájdalmak kezelésére régóta használják. Éteknél a legjellegzetesebb a rizshez kevert sáfrány,ami félreismerhetetlen élénk sárga színt ad az ételnek. Emellett sovány húsokat, halakat is fűszerezhetünk vele.
Kakukkfű
Cukorbetegség és az ezzel kapcsolatban nagyobb eséllyel kialakuló szívpanaszok megelőzésére, illetve normalizálására ajánlják. Az egyik legismertebb fűszer, ha olyat keresünk, ami lassítja az öregedést, és fogyasztásával tovább leszünk fittek, egészségesek és energikusak.
Emellett kiváló fertőtlenítő szer is, járványok és háborúk idején nélkülözhetetlen segítség volt. Az összes hús fűszerezésére kiváló: használhatjuk sovány húsokhoz, de marha- vagy sertéshús vagy akár birkahús fűszerezésére is remek választás.