Életmód / Táplálkozás

7 szuper D-vitamin forrás, amire most szükséged van

7 szuper D-vitamin forrás, amire most szükséged van

Tej

A tej- és tejtermékek fogyasztásával biztosíthatjuk szervezetünk számára a kellő D-vitamin bevitelt. Különösen azért hasznos a tej fogyasztása, mert a D-vitamin mellett még nagy arányban tartalmaz kalciumot is, ami csontunk egészségéért felelős.

Halmáj

A halmájnak kifejezetten magas a D-vitamin tartalma, ezért télen különösen ajánlott a fogyasztása. Kiváló választás például, ha reggelire a pirítós és a vaj mellé elfogyasztunk egy adag tőkehalmájat. Ha gondoljuk, a megmaradt olajat később felhasználhatjuk.

Tojás

Télen érdemes odafigyelnünk arra, hogy rendszeresen fogyasszunk tojást, vagy tojás felhasználásával készült ételeket. Bármilyen formában fogyasztjuk, D-vitamint mindenképpen juttatunk a szervezetünkbe. Ne vigyük túlzásba, fogyasszunk rendszeresen de keveset belőle.

Margarin

Ha margarint fogyasztunk, akkor az egészséges táplálkozás mellett egyben D-vitamint is juttatunk a szervezetünkbe. Télen különösen érdemes ellenőrizni a dobozon a vitamintartalmat, és olyat választani, amit akár dúsítottak is D-vitaminnal.

A cikk még nem ért véget! Lapozz egyet ide kattintva >>

Máj

Nem csak a halmáj, de az egyéb állati máj is tartalmaz megfelelő mennyiségű D-vitamint. Ha változatosabbá szeretnénk tenni étkezésünket, de közben a kellő vitaminbevitelt is biztosítani szeretnénk, akkor válasszunk például csirke-vagy sertésmájat is az étlapra.

Halak

Ha szeretjük a füstölt angolnát vagy akár a lazacot, akkor érdemes az ezekből készített ételekkel változatosabbá tenni a téli napok étkezéseit. Rengeteg pozitív hatásuk van szervezetünkre a D-vitamin pótlásán kívül is.

Túladagolás

Megoszlanak a vélemények, hogy lehetséges-e túladagolni a D-vitamint. Annyi biztos, hogy szervezetünknek nincs óriási mennyiségre szüksége és mivel zsírban oldódik, ezért nem is kell naponta bevinnünk. Ha mégis hányingert, hányást, hasmenést tapasztalunk, inkább forduljunk szakemberhez.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást