A szívednek a túl kevés és a túl sok alvás sem tesz jót

A szívednek a túl kevés és a túl sok alvás sem tesz jót

Címlap / Hírek / A szívednek a túl kevés és a túl sok alvás sem tesz jót

Régóta tudjuk, hogy a túl kevés alvás hosszú távon komoly egészségügyi következményekkel jár – de tudtad, hogy a túl sok alvással sem teszel jót a szervezetednek?

Mindkettő megviseli a szívet, legalább is erre a következtetésre jutott egy friss kutatás.

A túl kevés alvás hosszú távon memóriakiesést, túlsúlyt, koncentrációs zavart, extrém fáradtságot és mentális problémákat okozhat, utóbbi esetében például lényegesen megnő a depresszióra és a szorongásra való hajlam. A kialvatlanság hatásait sokan és régóta kutatják már, de kevesebb szó esik arról, mi történik, ha valaki huzamosabb ideig többet alszik a kelleténél.

Míg az alvási preferenciák személyenként változhatnak, és mindenkinek más lehet az ideális alvásmennyiség, az azért általánosságban elmondható, hogy 6 és 9 óra közötti mennyiség mindenkinek a legmegfelelőbb ahhoz, hogy rendesen ki tudja pihenni magát.

Ez azt jelenti, hogy a rendszeresen 6 óránál kevesebbet alvókat kialvatlannak, a 9 óránál többet alvókat pedig túl sokat alvónak tartják a szakemberek.

A Journal of the American College of Cardiology tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban brit és amerikai kutatók most arra keresték a választ, hogy a túl sok alvás milyen hatással van a szervezetre. A kutatáshoz 461347 alany egészségügyi adatait nézték át hét évre visszamenőleg, méghozzá olyanokat, amelyekben a UK Biobank a bevallott alvásmennyiséget is vezette. Az alanyok mind 40 és 69 év közöttiek voltak.

A kutatásból kiderült, hogy sem a túl kevés, sem a túl sok alvás nem tesz jót a szívnek: míg előbbinél, azaz a rendszeresen 6 óránál kevesebbet alvók esetében 20 százalékkal nőtt meg a szívinfarktus esélye, addig a 9 óránál többet alvóknál ez az arány 34 százalék volt. 

A kutatók azt is kiderítették, hogy a megfelelő alvásmennyiség, vagyis a 6-9 órányi rendszeres pihenés 18 százalékkal csökkentette az alanyok hajlamát a szívrohamra azoknál, akik egyébként is genetikailag hajlamosak voltak az ilyen betegségre.

A kutatók szerint ez az első olyan tanulmány, ami egyértelműen bizonyítja, mennyire fontos szerepe van a rendszeres, megfelelő mennyiségű alvásnak a szív egészségében – hiszen ez mutatta ki először, hogy nemcsak a kevés, hanem a túl sok alvás sem tesz jót a szívnek.

Kép forrása: IgorVetushko/Depositphotos.com

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!