Te is színeknek látod ezeket a számokat? Ritka képességre utalhat

Te is színeknek látod ezeket a számokat? Ritka képességre utalhat

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Te is színeknek látod ezeket a számokat? Ritka képességre utalhat

Ha a szinesztézia szót halljuk, legtöbbünknek az iskola példa jut eszünkbe: lila dalra kél egy nyakkendő. De tudtad, hogy vannak emberek, akik valóban képesek például számokhoz színeket, vagy például hangokhoz ízeket társítani?

Elsőre talán különösen hangzik, de a neurológusok állítják: ritka, de létező állapotról van szó.

Mi a szinesztézia?

Amennyiben nem művészettörténeti szempontból közelítjük meg a kérdést, a szinesztézia egy olyan állapotot – tehát nem betegséget – jelöl, amikor az érintett az ötből két vagy több olyan érzékszervet, ami normálisan külön-külön működik, képes összekapcsolni.

Ide sorolhatjuk az olyan, szinte hihetetlennek tűnő történeteket, amikor valaki azt állítja, képes tapintani a színeket vagy a formákat, de az olyan, kevésbé ellenőrizhető jelenségeket is, amikor valaki egy bizonyos hanghoz vagy számhoz egy bizonyos színt társít.

A szinesztéziának nincs különösebb szabálya, bármelyik érzék bármelyik másokhoz kapcsolódhat, és nem is terjed ki feltétlenül az adott érzékszervvel érzékelt minden jelenségre. Van, aki például csak a betűkhöz társít ízeket, de a számok látványa nem jelent neki többet, mint bárki másnak.

Tényleg van ilyen?

Hihetetlennek hangzik, de több olyan tanulmány is született, ami azt támasztotta alá, hogy a szinesztézia valóban létező állapot, egyes kutatások szerint minden 23. embert érinti, és összefüggést mutathat a magas kreativitással, vagy éppen a kiemelkedő intelligenciával. Saját bevallása szerint maga Lady Gaga is érintett a ritka állapotban.

A szinesztézia azonban nem feltétlenül ilyen pozitív dolgokhoz kapcsolható: míg vannak, akik ezzel a képességgel születtek, másoknál pszichedelikus drogok, például LSD használata, vagy egy agyvérzés után alakult ki az állapot.

Már kitölthető az online teszt

A szinesztézia pontosabb vizsgálata és megértése érdekében David Eagleman neurológus most közzé tett egy online tesztet, amit regisztráció után, némi angol tudással bárki kitölthet, aki úgy gondolja, ő is hordozza a szinesztézia képességét.

Néhány általános adat után széles skáláról választhatod ki, hogy milyen szinesztéziás képességgel rendelkezel, vagyis hogy például színeket vagy ízeket társítasz-e mondjuk betűkhöz, hangokhoz, de akár szexuális élményekhez is.

A teszt során ez után például színeket és számokat kell társítanod, majd arról is kérdeznek, milyen gyakran történik meg, hogy valamely érzékszerveid összekapcsolódnak. A The Synesthesia Battery névre keresztelt tesztet itt érheted el: synesthete.org

Mi okozza a szinesztéziát?

Hogy a szinesztéziát mi okozza, arra vonatkozóan a tudósoknak egyelőre nincs válasza. Voltak kísérletek, amelyek azt igazolták, hogy a betűkhöz társított színeknek köze lehet például a népszerű, hűtőszekrényre tehető színes, betű formájú mágnesekhez, de persze más élmények, kulturális tapasztalatok is elősegíthetik az érzékek társítását.

Ugyanakkor a kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy nem biztos, hogy a színes betűk látványa idézi elő a szinesztéziát, de lehet, hogy a meglévő szinesztéziát befolyásolják a gyermekkori ingerek.

Ha neked is van hasonló élményed, mindenképpen oszd meg kommentben, hogy mihez mit társítasz, és hogy szerinted van-e valami alapja a két érzék összecsatolásának, vagy úgy érzed, a te fejedben mindig is együtt léteztek ezek a dolgok?

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!