Szinesztézia – betegség, vagy áldás?

Szinesztézia – betegség, vagy áldás?

Címlap / Életmód / Szinesztézia – betegség, vagy áldás?

Vannak emberek, akik többet éreznek a világból, mint az átlag: ilyen volt Liszt Ferenc és Nikola Tesla is. A túl sok inger akár nyomasztó – stresszt okozó – is lehetne, ám sokszor ez inkább egy különleges képesség, ami a helyén kezelve előny is lehet, ami olyan bonyolult, kreatív tevékenységhez is használható, mint a zene, a képzőművészet, vagy a színjátszás.

Mi a szinesztézia?

Az szinesztézia görög eredetű szó, magyarul összeérzésnek nevezik. Ez egy olyan mentális jelenség, amelyben az egyik érzékszerv által keltett benyomás aktivál egy másik érzetet, amihez nem tartozik külső ingerforrás. Azaz, mondjuk egy számhoz egy szín is társul.

Létezik a művészetben is: hangulati egyezésen alapuló névátvitel; például Tóth Árpád, Körúti hajnal című versében ,,… lila dalra kelt egy nyakkendő…”. Egy érdekesség: Isaac Newton úgy vélte, hogy a hangoknak és a színeknek ugyanazok a frekvenciái.

Kutatások és a művészet

A jelenséget az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején aktívan kutatták, ám a huszadik századra már csökkent az érdeklődés.

Az addigi kutatások mégis sok érdekességet feltártak, többek között azt is, hogy a művészek között nyolcszor gyakoribb a szinesztézia, mint az átlag lakosság körében. Ez is azt mutatja, hogy egy szinesztéziás – ha megfelelően tudja kifejezni magát, például a művészet nyelvén – akkor csodákra képes, hiszen többnek tudja láttatni a világot, mint amit egy átlagember felfog az érzékszervei által.

A projektorok, az asszociátorok

Megjelenési formája szerint két fajtája létezik a szinesztéziának, melyek közül az asszociatív a gyakoribb. Ilyenkor az ember úgy érzi, mintha lelki szemei előtt jelenne meg a valós ingerforrás nélküli kép.

A projektív fajta esetében ugyanakkor mindez az észlelő testében vagy a külvilágban játszódik le – erre jó példa az auralátás.

De klasszikus megnyilvánulásnak számít még a ,,színes hallás” és a ,,tükör-érintés” típusú szinesztézia is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy vannak emberek, akik szokatlanul erős empátiás képességekkel rendelkeznek, így fizikailag is képesek átélni valaki más fájdalmát (ez a tulajdonság egyébként sokszor családon belül öröklődik).

Drogok és a csökkent képességek

Léteznek olyan tudatmódosítók, melyek hatására hallucinációk mellett az érzékek is összekeverednek, ám ez a kábítószer hatásának megszűnése után elmúlik. Ez nem valódi szinesztézia.

Vakság és siketség, szélütés következménye is lehet a szinesztézia, de epilepsziás rohamok alatt és a skizofréniával együtt élőknél is tapasztaltak már szinesztéziás élményeket.

A szinesztéziát ezek mellett pedig hipnózissal is ki lehet váltani!

Auralátás

Az auralátás a mai napig misztikus dolognak számít. Még annak ellenére is, hogy ma már a megfelelő a technológiával akár le is tudjuk fényképezni az aurát, és nem csak bizonyos emberek szemére kell hagyatkoznunk az energiarezgések kapcsán.

Sokan egyébként úgy gondolják, az auralátás tanulható is, mások szerint viszont a kisgyerekekként mindenkinek meg van ez a képessége, csak később elmúlik.

VIDEO A legnyugodtabb kutyafajták

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!