Kikapcsolódás / Szórakozás / Otthon

4 frappáns fejtörő, amit csak a legintelligensebbek tudnak megoldani

Nemrég te is észrevetted, hogy a Facebookon milyen népszerűek lettek a fejtörők? Ha ezeket már sikerült megoldanod, és nagyobb kihívásra vágynál, tedd próbára magad az alábbi négy kvízben! Annyit tudnod kell, hogy a megoldás nem feltétlenül olyan egyszerű, mint amilyennek első ránézésre tűnhet, de épp ezért tudják csak kevesen mindegyikre a helyes választ.

Hogyan menekül ki Tomi a szobából?

Tomi bezárva rekedt egy szobában, ahol egy asztal, egy szék, két ajtó és egy lyuk van a plafonon (15 cm átmérőjű). Az egyik ajtó mögött egy éhes oroszlán rejtőzik, aki már napok óta nem evett. A másik ajtó mögött egy üvegalagút van, amire épp úgy süt a napfény, hogy elviselhetetlen hőséget teremt, és önmagában csak az ajtó nyitása is veszélyes lehet. Hogyan menekül ki onnan?

www. birghtside.me

A megoldás: Tominak csak akkor van esélye kijutni a szobából, ha megvárja, míg lemegy a nap. Ezt a plafonon lévő lyukon át látni fogja. Ekkor kinyitja az ajtót, amelyik az üvegalagúton át vezet ki, és végigmegy rajta: mivel már nem süt a nap, így nem lesz elviselhetetlenül meleg bent, míg kiér!

2. Törd fel a kódot!

Az adott képen egy lakatot látsz, amit egy háromjegyű kóddal lehet kinyitni. A gond az, hogy nincs meg nekünk ez a szám, viszont kaptunk néhány segítséget, amivel rájöhetünk, mi lesz a végeredmény. Olvasd el a számok melletti leírást, és taktikázd ki, milyen sorrendben és melyek jöhetnek szóba!

Olvastad már?  Meglepően ártalmas ételek, amiket egészségesnek hittél

Szirák Viki

A megoldás: a helyes válasz a 052! Valójában akár az első három sor is elengedő arra, hogy kitaktikázd az eredményt, hiszen a hatost rögtön kizárhatod a második sort követően (ez tuti nem lesz jó, hiszen az első sorban egy helyes szám van a jó helyen, a másodikban pedig a hatos ugyanott helyezkedik el, így az biztosan nem jó). A negyedik sor segít, hogy rájöjj, mivel egyik szám sem jó, így a 8-ast biztosan kizárhatod, ezért annyi már fix, hogy az utolsó számjegy a kettes. Ha tudjuk, hogy a harmadik sorban két helyes szám van rossz helyen, és a hatos nem jöhet szóba (a kettes pedig tutira az utolsó helyen áll), akkor egyértelmű, hogy a nulla kerül előre. És végül, de nem utolsó sorban: mivel a kettes sorban egy helyes szám van, és mi a háromjegyű kód második tagját keressük, a leírás szerint pedig ott a megfelelő szám rossz helyen áll, így egyértelművé válik, hogy az ötösre van szükségünk. Így jön ki a 052!

Melyik vödör telik meg először vízzel?

Ehhez a feladathoz nem is igazán kell instrukciókat fűznünk. Nézd meg a képet, és döntsd el, melyik lesz az első vödör, amelyik megtelik a tetejéig vízzel!

Olvastad már?  5 jel, ami arra utal, hogy egy zseni veszett el benned

 

A megoldás: az 5-ös számú vödör! Ha megfigyeled, az 1-es vödörből a 2-es felé valójában le van zárva a csőrendszer, így abba az irányba egyáltalán nem tud folyni a víz. Ezért csakis a 3-as felé mehet, de ott is le lett zárva a cső útja a 7-es vödör irányába, így a 7-esbe egy csepp víz sem fog menni. Ebből kiindulva az 5-ös számú lesz az, amelyik először megtelik a tetejéig, hiszen a 3-asnak és az 1-esnek elég félig tele lenniük ahhoz, hogy tovább folyjon belőlük a víz.

Mennyi az annyi?

Ez a kép nagyban hasonlít azokra, amelyek most elözönlötték a Facebookot. Egyszerű matekfeladat, egy kis turpissággal együtt! Lássuk, neked meglesz-e az eredmény.

 

A megoldás: 3! A rózsaszín madár értéke 4 (az első sorban a szorzással kezdünk, 4×4=16, ehhez adunk hozzá 1-et), a kék madáré pedig 3. A fehér madár már becsapósabb, hiszen a harmadik sorban három áll egy kupacon, ezek együttesen érnek 6-ot, de csakis akkor, ha mindhárom ott van. Mivel a legutolsó sorban csak egy van belőlük, így ő 2-őt ér. A helyes műveleti sorrend az, hogy ha kivonás és összeadás van csak egy sorban, akkor balról jobbra haladunk, és ezt nem cserélhetjük fel, így jön ki végül a 3-as szám eredménynek (4-3+2).