Szex a szülés után – 3 tabu, amiről keveset beszélünk

Szex a szülés után – 3 tabu, amiről keveset beszélünk

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Szex a szülés után – 3 tabu, amiről keveset beszélünk

Azoknak a nőknek, akik gyermeket vállalnak, az anyaság életük egyik legfontosabb szerepévé válik – de nem az egyetlenné! Mégis kevés szó esik arról, hogy hogyan találhat valaki vissza a feleség, partner, saját testi boldogságát fontosnak tartó nő szerepéhez is, miután világra hozta gyermekét. Néhány tabu kérdést igyekszünk most megválaszolni, amiről a legtöbben nem mernek beszélni.

Az a bizonyos 6 hét

Az internetes fórumokon vissza-visszatérő kérdésekből az látszik, hogy még az általános információ sem feltétlenül jut el mindenkihez: a szülés utáni gyermekágy ideje 6 hét, ez után esedékes egy orvosi vizsgálat, ahol, ha a nőgyógyász mindent rendben talál, zöld utat ad a házasélet újrakezdéséhez. Úgy tűnik azonban, erről nem minden orvos tájékoztatja a kismamát, rákérdezni pedig sokan szégyellnek a dologra.

Arról pedig még kevesebb szó esik, hogy a 6 hét mindenképpen legfeljebb iránymutatás lehet: vannak nők, akik gyorsabban regenerálódnak, könnyebben felépülnek a szülésből, és adott esetben a szex utáni vágyuk is hamarabb tér vissza.

Érdemes lehet tudni, hogy a szülés utáni első együttléthez jó, ha van kéznél egy nagy adag síkosító, ami megkönnyítheti azt, hogy újból egymásra találjatok. Lehet, hogy már régen voltatok együtt, és nagyon kívánjátok egymást, de érdemes nem rögtön a legextrémebb figurával kezdeni, lassan lássatok a dologhoz, hogy biztosan ne okozzatok fájdalmat.

Lélekben is fel kell készülni

Ahogyan vannak anyák, akiknek több időre lehet szükségük a fizikai regenerálódásra, ugyanúgy vannak, akik bár testileg készen állnak, lélekben még nem találják az összhangot új szerepükkel, esetleg éppen a szex az utolsó, ami most az eszükbe jut.

Fontos tudni, hogy a nemi vágy jelentkezése vagy éppen átmeneti szünetelése egyaránt normális. Rengeteg dolog változott most meg az életetekben, és ezt a változást nem mindenki kezeli egyformán. Ne azzal foglalkozz, hogy a kismamajógán a többi anyuka csinálja-e már, vagy hogy a barátnőid szerint mikortól mi normális. Figyelj a saját tested jelzéseire, figyelj a párodra, nektek kettőtöknek kell most megtalálni azt, ami jó nektek.

Tejelválasztás

Ha van egy közös gyermeketek, akkor nagy valószínűséggel szexeltetek már – akkor pedig tudnotok kell, hogy az együttlét lehet meghitt, lehet romantikus vagy éppen túlfűtött, de semmiképpen sem olyan, mint ahogy az a lányregényekben le van írva. A szex bizony egy testi aktus, ami hangokkal, testnedvekkel és hasonlókkal jár, ezen semmiféle szégyellnivaló nincs.

Mégis sok kisgyerekes anyuka érzi kellemetlenül magát, amikor a szülés utáni együttlétek alatt egy új jelenséget tapasztal: a tejelválasztás ugyanis nem csak a baba sírására, de akár a gyönyör hatására is beindulhat. Vannak szoptatós kismamák, akik egyáltalán nem találkoznak ezzel a jelenséggel, és vannak olyanok is, akik minden együttlét során elcsöpögtetnek valamennyi anyatejet.

Fontos tudni, hogy ez teljesen normális, ahogyan az is, hogy vannak férfiak, akik ezt izgatónak – a partnerük számára okozott öröm visszaigazolásának – mások kevésbé vonzónak találják, feszengeni miatta azonban egyik félnek sem érdemes. A szex már csak ilyen, legfeljebb majd lecserélitek utána a lepedőt!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást