Szerelembe esni egy tárggyal? – Létező pszichés betegségről van szó

Szerelembe esni egy tárggyal? – Létező pszichés betegségről van szó

Címlap / Életmód / Egészség / Szerelembe esni egy tárggyal? – Létező pszichés betegségről van szó

Belezúgni egy körhintába, hozzámenni egy vasútállomáshoz vagy csókolgatni egy ipari gépet? Ez nem egy vígjáték forgatókönyve, hanem a való élet. Az orvostudomány és a szakértők folyamatosan próbálják megérteni és megmagyarázni az objektumokkal való „szerelem” bizarr pszichés kapcsolatát.

A rajongás tárgya egy tárgy

A legtöbben belefutottunk már olyan emberbe, aki imádja a használati tárgyait, a laptopját vagy a bögréjét. A férfiak rajongásig szeretik az autójukat vagy a kerékpárjukat, mi, nők pedig epekedhetünk egy-egy könyvért vagy ruháért, de az objektofília ennél sokkal erősebb érzés. Így hívják azt a pszichés zavart, amely az ember tárgyak iránti vonzalmát jelenti. Az emberi kapcsolatok egyre bonyolultabbak, és manapság nehéz fenntartani stabilan és tartalmasan minőségi érzelmi kontaktusokat. Ám amikor azt halljuk, hogy valaki szerelmes egy tárgyba, az még bonyolultabbá és szürreálisabbá teszi a helyzetet.

Az illető ilyenkor erős emocionális és romantikus kötődést érez élettelen dolgok, szerkezetek vagy épületek iránt.

Szexuális másságot jelent

Az szakterminus szerint az objektofília egyben parafíliának is számít, de annak enyhébb és tolerálhatóbb változata. A parafília kategóriába olyan – társadalmilag elítélendő, szexuálisan deviáns vagy perverz – magatartást sorol a pszichológia, mint a kéjgyilkosság, mazochizmus vagy pedofília. A tárgyak iránti erős vonzalom egyik formája az aedificofilia, ami kimondottan az épületek iránti rajongást jelenti. Ennek adekvát példája az a 47 éves amerikai nő, aki egy vasútállomásba szeretett bele. Carol Santa Fe a San Diego-i pályaudvarral lépett házasságba, legalábbis ő annak nevezi a meghökkentő viszonyt. Az objektofilek szeretetteljes elkötelezettséget és szexuális vonzalmat éreznek bizonyos tárgyak vagy struktúrák iránt.

Az ilyen személyek ritkán, vagy soha nem élnek szexuális életet emberekkel, és erős érzelmi kapcsolatot alakítanak ki az objektummal vagy a szerkezettel.

Bizarr példák szerte a világból

Az objektofilek a szexuális fetisizmussal ellentétben az imádott tárgyat egyenlő partnernek tekintik a kapcsolatban. A világ egyik leghíresebb szerkezetimádója egy amerikai nő, Erika LaBrie, aki óriási port kavart a médiában, amikor 2007-ben „feleségül vette” az Eiffel-tornyot. Fel is vette az Eiffel a vezetéknevet.

Kép forrása: samot/depositphotos.com

2008-ban a Washington államban élő Edward Smith újraértelmezte a férfiak autó iránti rajongását, amikor azt állította, hogy több mint ezer személygépkocsival volt szexuális kapcsolata. A férfi nem tartotta magát pszichológiai esetnek, csupán kiállt amellett, hogy az emberek helyett az autókat preferálja. Soha nem vonzották sem a nők, sem a férfiak, és 15 éves korában szexelt először kocsival. Ezt a pszichológusok mechanofíliának is nevezik. Az első személy, aki élettelen tárgyakhoz vonzódott és ezt publikusan fel is vállalta, minden bizonnyal egy Eklöf Berliner-Mauer nevű nő volt. Ő azt állította, hogy 1979-ben összeházasodott a berlini fallal.

A szakemberek ezzel magyarázzák

Az érintettek az objektofíliát nem tartják súlyos nemi eltévelyedésnek vagy őrültségnek, hanem csak egy alternatív szexuális irányultságnak, mint például a leszbikusság vagy a biszexualitás.

A pszichológusok folyamatosan vizsgálják az újszerű jelenséget, és több okkal is magyarázzák a kialakulását. Ilyen a társadalmi elszigeteltség, amelyben a félénk és magányos emberek nehezen, vagy egyáltalán nem képesek kialakítani hagyományos kapcsolatot élő emberekkel. Az életükben keletkező vákuumot töltik ki a tárgyakkal. Ok lehet még a törékeny ego, ami miatt az objektofilek képtelenek szembenézni az emberi konfliktusokkal vagy nézeteltérésekkel, ezért inkább emberi lények helyett a passzív és élettelen dolgokat választják. A kritikus, frusztrált és abuzív gyerekkor mindig negatív hatással van az egészséges felnőttkori kapcsolatok kialakítására, így a terapeuták ezt is a kiváltó okok közé sorolták.

Képek forrása: undrey/Depositphotos.combernardbodo/Depositphotos.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást