A vak szerelem jellemzői – amikor a szenvedély dominál a kapcsolatban

A vak szerelem jellemzői – amikor a szenvedély dominál a kapcsolatban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A vak szerelem jellemzői – amikor a szenvedély dominál a kapcsolatban

Ha éreztél már olyat, hogy valakivel azonnal működött köztettek a kémia és a vonzalom bódítóan erős volt, akkor megtapasztalhattad már a semmihez sem hasonlítható, mindent megszépítő bizsergető érzést. Olyan forró szenvedély megélésekor, amely magával ragadja mind a két felet, sokan képesek a mámorító érzés miatt szem elől téveszteni azokat az értékeket, amiket egy társban keresnek.

A vak szerelmet a testi vonzalom és erotikus vágyak megélésének varázsa vezeti.

Testi vágyak megélése

Ritka és épp ezért nagyon értékes élmény, amikor két ember egyszerre érzi a szerelem kémiáját. Mivel az ősi ösztönök is ott munkálkodnak bennünk, a testi vonzalom átveheti az irányítást az ész felett.

Párválasztásnál is minden elvet és korábbi elképzelést felülírhat az, ha a szex jól működik. A vak szerelemben a kapcsolat nem a mély beszélgetésekre, hanem az izgalmas vonzerőre épül.

Az, aki régen vagy még soha nem élt át vérpezsdítő gyönyört, képes lehet túlértékelni a testiséget és figyelmen kívül hagyni minden negatívumot és vészjósló jelet. Ha a vonzalom intenzív, elhalványulnak a másik hibái.

Az elköteleződést a szenvedély vezeti

Az orgazmus közben felszabaduló oxitocin hatására az összebújás után közelebb érezzük magunkhoz a partnerünket. Te is biztosan éreztél már nagyon erős akarást és szeretet valaki iránt, aki boldoggá tett.

Az együttlétet követően felszabaduló vazopresszinről a pszichológusok úgy vélik, hogy fokozhatja a partner iránt érzett elköteleződést.

Így olyasvalaki iránt is érezhetsz elköteleződést, aki az élet egyéb területein nem tudja kielégíteni mondjuk a lelki igényeidet.

Robert Sternberg pszichológus szerint a vak szerelemben az elköteleződést a szenvedély motiválja. Sternberg továbbá azt is állítja, hogy a hosszú távon fenntarthatónak hitt szerelmi izzás ösztönöz sokakat a megállapodásra.

A szenvedély azonban nem képes mindig szövetséget létrehozni két ember közt.

Rózsaszín köd

Lehetséges, hogy te is tapasztaltad már magadon, hogy valaki teljesen elvette az eszed, azaz nem láttad reálisan az illető személyiségét, mert elvakított a sok közös boldog perc.

A rózsaszín ködre hiába figyelmeztetik az embert a barátai, családtagjai, nem oszlik el a nagy izzások ideje alatt.

A vak szerelem szépségét és egyben nehézségét és kudarcát is a szenvedély miatti önfeledt öröm adja, ami kezdetben lelkesítő, hosszabb távon azonban nem elég egy stabil kapcsolathoz.

Intimitás hiánya

A rendszeres és aktív szexuális élet még nem jár mindig együtt az intimitás bájával.

Azaz attól, hogy két ember remekül megérti egymást az ágyban, még nem feltétlen tudnak őszintén és felszabadultan kommunikálni egymással.

A vak szerelem éppen ezért az intimitás, azaz a meghitt és bizalmas beszélgetések hiányában nem tudja teljes értékűen kielégíteni a biztonságra vágyó ember lelki igényeit.

Vannak életszakaszok, amikor egy ilyen szerelem feltöltheti az embert, de van olyan is, hogy valaki nem meri kimondani, hogy az erotika még nem elég egy strapabíró kapcsolat megteremtéséhez.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást