Kiderült: gyógyít a szerelem! A boldog kapcsolat a laborban is látszik

Kiderült: gyógyít a szerelem! A boldog kapcsolat a laborban is látszik

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Kiderült: gyógyít a szerelem! A boldog kapcsolat a laborban is látszik

Akkor éppen egy hullámvölgyben járt az egyik ismerősünk, szóba került, hogy komoly biztonságérzetet ad számunkra, hogy itt vagyunk egymásnak. Maga a tudat, hogy tisztában vagyunk azzal, számíthatunk a másikra, megteremti azt a biztonságos közeget, ami ahhoz kell, hogy kibontakozzunk és boldogan éljünk.

De ugyanígy igaz az ellentettje is: el tudom képzelni, hogy ha valaki nem bízik a társában, akkor kevésbé bátran vállalkozik, többször idegeskedik. Tart a jövőtől, hiszen az sem biztos, hogy az adott partnere mellett tudja folytatni az életét. Márpedig a sok stressz, a feszültség idővel egészségügyi kockázatokkal jár – de vajon mérhető-e ellentettje, a boldogság a laborban?

Az Ohio Állami Egyetem új tanulmányából kiderült, hogy azoknak az emlőrák túlélőknek, akik elégedettnek érzik magukat romantikus kapcsolatukban, kisebb a kockázata a különféle egészségügyi problémák kialakulásának. 

A szerelem gyógyít
Adene Sanchez/istockphoto.com

Mi lehet ennek az oka?

A kutatók elsősorban az alacsony stressz szintre vezetik vissza a csodálatos eredményeket, ugyanis a kisebb stressz mérhetően alacsonyabb gyulladáshoz vezet a szervezetben.

Márpedig a gyulladási faktorok alacsonyan tartása mindenki számára nagyon lényeges dolog, de egyenesen kulcsfontosságú a ráktúlélők esetében.

A gyulladás előnyös akkor, amikor valaki megsérül, vagy éppen a szervezete így dolgozza ki magából a betegséget. A tartós, krónikus gyulladás számos egészségügyi problémát okozhat, többek között a rák kialakulását, vagy éppen visszatérését. 

„A túlélők számára fontos, hogy amikor ezen a bizonytalan, kezdeti időszakon mennek át, jól érezzék magukat partnereikkel. Lényeges tudniuk, érezniük, hogy törődnek velük és megértik őket, mindezt úgy, hogy a párkapcsolat lényege, mivolta nem változik”

– mondta Rosie Shrout, vezető szerző.

„Megállapításaink azt sugallják, hogy a szoros partnerség javíthatja nem csupán a párkapcsolat minőségét, hanem elősegítheti a gyógyulást még akkor is, ha a partnerek közül az egyik éppen a rákkal küzd.”

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást