4 őrülten szexi régi fürdőruhafazon

Göcző Nóra
Írta: ,
4 őrülten szexi régi fürdőruhafazon

Az 1700-as években kezdett népszerűvé válni a strandolás, mint közösségi kikapcsolódás. Ekkoriban még az volt a természetes, ha az utcai viselethez hasonló hosszú, többnyire lenből, lüszterből készült, fodrokkal díszített ruhában merészkedtek a lányok és az asszonyok a tóba. Kezdetben apró kavicsokat varrtak az alsó részbe, hogy ne emelkedjen föl a vízben, később áttértek a nem kevésbé szemérmes fürdőharisnyára. A merészebbek térd fölöttig érőt is viselhettek. Az első, elasztikus anyagból készült, sportolásra is kiválóan alkalmas fürdőruhára egészen 1921-ig kellett várni.

Bikini Kép forrása: isabelrose.com

Ha valami, akkor a bikini volt az, amit még a mindenre nyitott amerikai közvélemény is nehezen fogadott el az 1900-as évek derekán.

Megalkotója, Luise Reard 1946-ban Párizsban (hol máshol?) mutatta be az első kétrészes fürdőruhát. Modellt is csak nehézkesen talált hozzá, végül egy sztriptíztáncosnő mondott igent a lehetőségre.

A korában nagy megdöbbenést keltő ruhadarab nevét a Marshall-szigetek részét képező Bikini-atollról kapta, tervezője ugyanis tisztában volt vele, hogy a szigeten végzett kísérleti atomrobbantáshoz hasonló hatást vált majd ki a férfiakból.

Az ötvenes évek elején még tiltott volt a szépségversenyeken is, de az évtized második felében Bridget Bardot meghozta a várt áttörést.

Az And God Created Woman című film után valóságos divathullám indult be, minden nő bugyiban és melltartóban akart a vízpartra menni, s bár akadtak kihívói a bikininek, máig a legnépszerűbb fürdőruha a világon.

Monokini Kép forrása: messynessychic.com

A monikini elnevezés a köztudottal ellentétben nem arra utal, hogy elfelejtjük fölvenni a bikini egyik részét (többnyire a felsőt), hanem arra, hogy egyrészes, tehát egyben kell felvenni ahhoz, hogy a női test takargatni való részét leplezni tudja viselője.

Az eredeti monokininek volt két, egyébként teljesen haszontalan pántja is, amit a mellek között kellett átvezetni.

Csoda, hogy megőrültek érte a férfiak?

Az első, hagyományos értelemben vett monikinit 1964-ben alkotta meg Rudi Gernreich (naná, hogy egy férfi). A divatmágus később egy interjúban beismerte, hogy arra számított, legfeljebb hat-hét darabot tud eladni árujából.

Ám a kritikusok hangos tiltakozásának ellenére is a falatnyi ruhadarab hamar a szexuális forradalom jelképe lett.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba