Fiatalon tart a szex, de csak ha legalább ennyiszer csinálod

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Fiatalon tart a szex, de csak ha legalább ennyiszer csinálod

Kép forrása: shutterstock

Nem mintha még külön indokot kellene rá keresni, de a szexnek számos kedvező élettani hatása van, amit régóta ismerünk: segít csökkenteni a vérnyomást, megszünteti a stresszt, de még a jobb alváshoz és az erősebb immunrendszerhez is hozzájárul, amellett, hogy természetesen a partnereddel is közelebb érezhetitek magatokat egymáshoz, ha aktív szexuális életet éltek. A jó tulajdonságok azonban itt még nem érnek véget.

Vagyaim.hu

Fiatalon tart a szex?

A University of California vizsgálata során 129, párkapcsolatban élő anyát vontak be egy kísérletbe. Az egy hetes megfigyelés során a nőknek minden nap kellett írniuk egy riportot arról, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal, volt-e konfliktusuk, támogatva érzik-e magukat, illetve mennyire érzik erősnek a kapcsot köztük és a párjuk között.

Amikor a beérkezett jelentéseket összevetették a nők vérmintáival, érdekes eredményre jutottak: azoknak az anyáknak a vérében, akik legalább egyszer szeretkeztek a partnerükkel a vizsgált hét során, jelentősebben hosszabbak voltak a telomerek.

A telomerek lényegében a DNS körül található védőburkok, amelyek az idő során lebomlanak, ezt a bomlást pedig az egészségtelen étrend, a dohányzás vagy éppen a rendszeres alkoholfogyasztás is elősegítheti.


Ám a vizsgálat szerint a rendszeres, legalább heti egyszeri szexuális élet segítheti a telomerek megőrzését, amelyek így a sejtjeid számára is védelmet jelentenek. Ha pedig a sejtjeid nem kezdenek el öregedni, akkor te sem.

Bár a szex természetesen nem jelenti az örök élet titkát, és az idő múlását nem lehet megállítani, a tanulmány szerint a fizikai kapcsolat lelassíthatja az öregedést, és segíthet, hogy fiatal és egészséges maradj.

Lelassítja az öregedést a szeretkezés, de csak ha legalább ennyiszer csinálod

A biztató eredmények további vizsgálatokra várnak

Természetesen egy ilyen rövid és kis létszámú vizsgálat még nagyon sok nyitott kérdést hagy maga után, és több ponton is megerősítésre vár, de mivel korábbi vizsgálatok is rámutattak már a szex jótékony hatására, így a kutatók magabiztosak a kérdésben: úgy vélik, nem tévedhetnek, amikor a rendszeres szexuális életet is az egészségmegőrző tevékenységek listájára helyezik.

Vagyaim.hu

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató