Tanácsok, hogy végleg véget vess a „se vele, se nélküle” kapcsolatnak

Szőke Angéla
Írta: ,
Tanácsok, hogy végleg véget vess a „se vele, se nélküle” kapcsolatnak

Kép forrása: unsplash

Szakítotok, kibékültök, újra összejöttök, megint összevesztek, szakítotok, kibékültök… Érzelmileg az egyik legfárasztóbb kapcsolat a se vele, se nélküle viszony. Ez a forgatókönyv mindig két emberen múlik, hiszen kell hozzá egy fél, aki mindig vissza akar menni és egy fél, aki ezt egy idő után mindig engedi. A szakemberek szerint ezeknek a kapcsolatoknak a pszichológiája egy olyan ördögi kör, amiből nem könnyű kiszállni, de nekem végül mégis sikerült.

Az „egyszer együtt, egyszer külön” románcok egészségtelen viselkedési dinamikájának „időszakos megerősítés” a neve, amiről abban az esetben beszélünk, ha valamiért egyszer jutalmat kapunk, máskor pedig nem. Azért folytatjuk ezeket a kapcsolatokat, mert azt reméljük, örömöt kapunk belőle, nem fájdalmat. Az időszakos megerősítés ugyanolyan erősen hat ránk, mint a folyamatos pozitív megerősítés, mert annak a reményén alapul, hogy valami jó történik velünk.

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogyha párunk egy nap kedves velünk, másnap pedig nem, mi vele maradunk, mert abban reménykedünk, hogy megint jó lesz hozzánk. Ez azonban hosszú távon nem tesz jót, pláne, ha komoly kapcsolatban gondolkodunk. Ha tehát úgy érzed, hogy egy se vele, se nélküle típusú kapcsolatban vergődsz, az alábbi tanácsok segíthetnek kitörni belőle.

1. Írj naplót

Nem az egész életedet kell napi szinten papírra vetned, csupán a veszekedéseket, hogy melyik miért történt. Ezeket pár nap távlatából visszaolvasva objektívebben tudod szemlélni a helyzetet. Ha a viták alapja mindig ugyanaz, és esetleg komoly, megváltoztathatatlan dologról van szó, könnyebb felismerni, hogy a kapcsolatnak nincs jövője.

2. Töröld mindenhonnan

Ha eljutottál a felismerésig, hogy ezúttal valóban szakítani akarsz, ne hagyd, hogy a közösségi média folyton rá emlékeztessen.

Töröld ki telefonodból a számát, kövesd ki Instagramon és töröld az ismerőseid közül Facebookon.

Ha nem jön szembe online úton-útfélen, kisebb eséllyel fog az eszedbe jutni.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!