Mit várunk el a férfitól?

Jankovics Anna
Írta: ,

Mindenkiben van egy kialakult kép arról, hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy férfinak. Akár fel is lehet sorolni, ám talán idézetekkel jobban láthatóvá válik az, hogy miért pont ezeket a tulajdonságokat preferáljuk mi, nők, az erősebbik nemben.

A férfi legyen erős

„A gyenge férfinak szeretője, az erősnek családja van.”

Eme mondat ismeretlen szerzője fején találta a szöget. A szerető egy menekülési útvonal, legyen annak oka akár a szex, vagy épp a szeretethiány. Az erős ember a problémáit ott oldja meg, ahol azok keletkeznek – tehát bízik magában, a másikban. 

„Az erős emberek nem taszítanak le másokat a magasból, hanem segítenek nekik felemelkedni.”

Ez a mondat az élet minden területére igaz, leginkább a férfi-nő kapcsolatra. A nőt, annak tevékenységét, munkáját támogatni illik, hiszen így azt érzi, hogy emberszámba veszik, bizalmat kap, fontos ő maga, a tervei. Ez szárnyakat ad neki mindenben.

„Miközben elnyomsz valakit, egy részednek a mélyben kell vele maradnia, hogy azt  lent tartsa. Ez azt jelenti, hogy nem törhetsz fel magasabbra, ahogy egyébként tehetnéd.” (Marian Anderson)

Sokkal többre képes az a férfi, aki nem akarja leigázni a nőt, hiszen energiáit valóban a fontos, közös, életminőséget emelő dolgokra fordítja.

„Az az igazán erős ember (férfi), aki tud sírni.” (Niccolo Machiavelli)

A mindenki által ismert magyarázat mellett van egyéb oka is ennek. A sírás megkönnyebbülést, ezáltal lelki egészséget, stabilitást hoz, ami a nőknek nagyon fontos.

A férfi legyen bátor

„A gyáva ember képtelen a szeretet kimutatására, az a bátrak kiváltsága.” (Gandhi)

A férfiak sokszor félnek a szeretet kimutatásától. A szeretet sebezhetővé, kiszolgáltatottá tesz. Ez egy bizalmi állapot, melyet a nők nagyra értékelnek.

„Utoljára mikor csináltál valamit először?” (Bob Proctor)

Ez az egyik leginkább elgondolkodtató kérdés, amit valaha embernek feltettek. A kapcsolatokban fontos a változatosság. Sok esetben ezt is elfelejtik a férfiak – ahogy a nők is.

„A bátorság nem mindig ordít. A bátorság néha az a kis hang, ami egy nap végén azt mondja: Holnap megpróbálom újra!” (Mary Anne Radmacher szerző és művész)

Az elviselt kudarc után a legnehezebb bátornak lenni. Bátorság kitartás nélkül nem létezik. Ez az életfelfogás biztonságot ad a nőnek.

„Nem az a bátor, aki nem fél, hanem az, aki le tudja győzni a félelmeit.”

Minden ember tele van félelmekkel, melyek megbéníthatják őt a cselekvésben, a racionális gondolkodásban. Egyetlen rossz döntés van: nem tenni semmit. Az a férfi, aki szembe tud nézni félelmeivel, olyan, mintha a hétfejű sárkánnyal küzdene meg.

A férfi legyen kitartó

„A különbség a sikertelen és a sikeres ember között nem feltétlenül a tehetség, hanem a kitartás. (Adam J. Jackson)”

A férfi ismérve a sikeresség. De vajon mit jelent sikeresnek lenni? Az életben minden valóban fontos dologhoz kitartás kell, ilyen például a gyerekek felnevelése, a hűség. A kitartás a siker, és ez érzelmi biztonságot jelent a nő számára.

„Minden sorsdöntő dolog a csakazértisből jön létre.” (Friedrich Nietzsche)

Az a férfi, aki nem adja fel, „elpusztíthatatlansággal” van felvértezve. Ez pedig állandóságot jelent, ami szintén biztonságérzetet nyújt a nő részére.

„A patak és a szikla összecsapásából mindig a patak kerül ki győztesen. Nem az ereje, hanem a kitartása miatt.” (H. Jackson Brown)

A nő nem mindig arra vágyik, hogy a férfi Góliát legyen, inkább arra, hogy elérje célját, mely egy kiegyensúlyozott kapcsolatban egyben a közös cél is.

„Amíg nem adod fel, addig legyőzhetetlen vagy.” (Andrew Matthews)

A kitartás a legnagyobbá teheti a férfit a nő szemében. A legyőzhetetlenség csábító tulajdonság a nő számára.

A férfi legyen elkötelezett

„Az elkötelezettség akkor igazi, ha nincs lejárati dátuma.” (Doktor House c. film)

Az elkötelezettség folyamatosságot feltételez, tehát biztonságot ad hosszabb távon, ami lehetővé teszi a felelősségteljes gyermeknevelést.

„Tudja, miért ijesztő az elkötelezettség? Az élet valódi lesz tőle. Nem terv többé. Nem az, amit remél az ember, hanem a valóság.” (A 109. utas c. film)

Ennek kapcsán egy gondolat: a nőkre mondják azt, hogy nem tudják racionálisan, a célt szem előtt tartva irányítani az életüket. Mégis sok esetben sokkal elkötelezettebbek – például a családot illetően, hiszen a gyereknevelés egy életre szól, ennek az elvárásnak pedig többnyire meg is felelnek. A férfi elkötelezettsége a nőnek a legnagyobb „segítség” élete folyamán.

„Az igazi szabadság (...) nem az elkötelezettség teljes hiányát jelenti, hanem azt, hogy képes vagy önállóan dönteni, és elkötelezni magad amellett, ami neked a legjobb.” (Paulo Coelho)

A nő számára nem az a legnagyobb elismerés, ha „férjnek levadászta a férfit”, hanem az, hogyha a férfi attól boldog, hogy a nő az övé lehet a világ előtt – mindezt pedig boldogságként éli meg, nem kényszerként. Ez a legnagyobb elismerés egy nő számára.

„Ha elkötelezettjei vagyunk valakinek vagy valaminek, akkor feladni nem lehet alternatíva. Az elkötelezettség különbözteti meg a felszínes kapcsolatot a tartós kapcsolattól.” (Adam J. Jackson)

Az elkötelezettség kitartás nélkül nem létezik. Az elkötelezettség biztosíték, garancia a nő számára, melyet nem lehet semmissé tenni.

Az idézetek kapcsán a biztonság nyújtása volt a legtöbbször emlegetett kitétel.

Sok férfi nem érti, hogy mindez miért van így. Pedig egyszerű. A nő nem saját biztonságát akarja ilyenkor garantálni, hanem gyerekei biztonságát.

A nő azzal is tisztában van, hogy ha ő biztonságban van, akkor gyereke is abban van, így sokkal jobb esélyekkel indul az életben.

A biztonság nem feltétlenül jelent pénzt, sokkal inkább érzelmi biztonságot jelent, amit egy életen keresztül szeretne magáénak tudni.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019