5 kötelező film a szerelemről, amit neked is látnod kell

Írta: ,

Tudósok és filozófusok évszázadok óta boncolgatják, teljesen megfejteni mégsem tudják az érzést, ugyanakkor a szerelem talán a legtöbb művészt megihlető dolog a világon, a filmvásznon pedig különösen népszerű téma. Ha te is épp szerelmes vagy – vagy pont, hogy eleged van a szerelemből – ezeket a filmeket mindenképpen látnod kell!

1/5 Wicker Park

Amióta először láttam, a kedvenc filmjeim közé sorolom a Wicker Park című, 2004-es romantikus drámát, mely újra és újra megnézve is lebilincselően izgalmas. Egy szerelmespár történetét mutatja be, akik látszólag a véletleneknek köszönhetően sodródtak el egymástól, és hiába lépnek újabb és újabb személyek az életükbe, képtelen továbblépni.

A cselekmény tulajdonképpen ott kezdődik, amikor aztán a fiú látni véli a lányt egy étteremben. A teljes sztorit az időben ugrálva, a szereplők szemével ismerhetjük meg, éppen ezért ez egy „figyelős film”, hiszen könnyű elveszíteni a fonalat, ám a végére minden összeáll, és nem árt papírzsepivel készülni.

Ha hiszel az igazi létezésében, mindenképpen nézd meg, de ezen felül olyan izgalmas témákat is boncolgat a film, mint hogy meddig mehetünk el egy kapcsolat érdekében, mennyire tehet megszállottá a szerelem, és hogy feláldozható-e érte egy barátság.

A Diane Kruger és Josh Hartnett főszereplésével készült film egyébként egy remake, alapja az 1996-os Szerelmi fészek, melyben Monica Bellucci és Vincent Cassel alakítják a szerelmespárt.

2/5 Igazából szerelem

2003-as megjelenése óta az Igazából szerelem már-már olyan kötelező eleme a karácsonyi ünnepek tv-műsor kínálatának, mint a Reszkessetek, betörők!

Noha a műfaja szintén vígjáték, a romantikusabb fajtából való, mely több apró, ám egymással összefonódó történeten keresztül mutatja be az emberi kapcsolatok sokszínűségét.

Igazi sírós-nevetős mozi, sokadik megnézésre sem unalmas, a szerelem mellett a barátság, a testvéri szeretet, a beteljesületlen szerelem, a megcsalás, a megbocsájtás kérdését is boncolgatja könnyed, szórakoztató módon, erőlködés nélkül.

A filmben olyan világsztárok tűnnek fel, mint Emma Thompson, Colin Firth, Claudia Schiffer vagy Hugh Grant.

Az időutazó felesége Kép forrása: New Line Cinema, Intercom

3/5 Az időutazó felesége

Az Eric Bana és Rachel McAdams főszereplésével készült 2009-es romantikus dráma ugyan fantasztikus elemekkel is játszik, a hangsúlyt mégis inkább az emberi kapcsolatok, azon belül is a szerelem kapja.

Ahogyan a cím is sugallja, a főszereplő férfi képes az időben utazni, ám ezek az utazások random történnek, nem képes szabályozni őket: megesik, hogy rövidebb, de olyan is van, hogy hosszabb időre tűnik el.

Nézőként bizonyára mindenki beleképzeli magát az időutazó vagy annak szerelme helyébe, és valljuk be, ezek a körülmények nem épp ideálisak egy kapcsolathoz.

Ugyan csöpögősnek hangzik, a szerelem ereje még ebben az extrém helyzetben is legyőzi az akadályokat – legalábbis egy ideig. Igazán szép és megható alkotás, a zsepit itt sem árt bekészíteni.

Édes november Kép forrása: mafab.hu, Warner Bros.

4/5 Édes november

A talán már klasszikusnak számító, 2001-es Édes november két teljesen ellentétes személyiségű ember csupán egy hónapig tartó, furcsa körülmények között kezdődő, viharos együttélését mutatja be.

A karrierista és törekvő férfit Keanu Reeves alakítja, míg a bohém, gyönyörű lányt, Charlize Theron kelti életre – viharos kapcsolatukon át világít rá a film, melyek az igazán fontos dolgok az életben.

Bár a kritikusok körében nem aratott osztatlan sikert a mozi, az én szívembe belopta magát. 

Ha nem egy tipikus szerelmes filmre vágysz péntek este, érdemes megnézned.

Az Északi-sarkkör szerelmesei Kép forrása: mafab.hu

5/5 Az Északi-sarkkör szerelmesei

Az előzőeknél kevésbé ismert, ám nem kevésbé izgalmas és szép film az 1998-as spanyol alkotás, mely egy szerelmespár történetét mutatja be, egészen a gyerekkoruktól fogva.

Kapcsolatuk már csak azért sem mondható hétköznapinak, mivel egy családban nevelkedtek, mostohatestvérei egymásnak.

Természetesen véletleneknek – vagy inkább a sorsnak – ebben a történetben is hatalmas szerepe van, és hogy hogy jön ide az Északi-sarrkör? Nézd meg, és megtudod.