Ezek a kapcsolati dinamikák okozzák a szakítást egy terapeuta szerint

Írta: ,

Egy kiegyensúlyozott párkapcsolatban a felek sokkal boldogabbak és elégedettebbek az életükkel, mint egyedülállóként. Ugyanakkor ahhoz, hogy elérjük ezt a szintet, oda kell figyelnünk arra is, hogy kizárjuk az összes mérgező tényezőt, amivel lerombolhatjuk a közösen felépített világunkat. Mi az a két dolog, amire feltétlenül oda kell figyelnünk, ha boldog kapcsolatra vágyunk?

1/5 A szakítások kiindulópontja

Peter Pearson terapeuta rengeteg házaspárral foglalkozott már, és az évek során felismerte, hogy a kapcsolatok 60%-ánál a felek általában két hibát követnek el.

Noha természetesen egy szakításnak ezeket leszámítva több oka is lehet (megcsalás, elhidegülés, eltérő terveitek vannak, stb.), a kiindulópont gyakran ugyanazoknál a szokásoknál kezdődnek el.

Ő ezeket konfliktuskerülő- és irányításmániás dinamikának nevezte el, és állítja, ha ezeken tovább tudtok lendülni, a viszonyotok is sokkal boldogabbá válik.

Nézzük csak meg közelebbről, pontosan mit is takarnak ezek!

A konfliktuskerülő dinamika Kép forrása: junebugweddings.com

2/5 A konfliktuskerülő dinamika

Talán már az elnevezésből is sejted, de ez lényegében az a rossz szokás, amikor inkább elkerülitek a konfliktust, minthogy leülnétek, és megtárgyalnátok a helyzetet.

Valószínűleg ilyenkor úgy érzik az emberek, hogy jobb megoldás besöpörni a problémákat a szőnyeg alá, és úgy tenni, mintha az égvilágon semmi sem történt volna.

Általában ez a dinamika egy domináns és egy alázatosabb partner között alakul ki, utóbbi ugyanis engedékenyebbé válik, és igyekszik saját vágyait, gondolatait, álmait a másikhoz igazítani.

Csak azért, hogy a párjának jó legyen.

A gond, hogy ez idővel annyira elhatalmasodhat, hogy mindegy, mit mond a dominánsabb partner, a másik személy rögtön bólogat, és abba is belemegy, ami számára igazából negatív következményekkel járhat.

3/5 Amikor nincs mit mondani

Ez a szituáció egyébként nem jelenti azt, hogy a domináns fél teljesen irányítása alá vonja a másikat.

Inkább arról van szó, hogy az alárendeltebb ember személyisége elkezd átalakulni, minél több időt tölt a kapcsolatban.

Biztosan van neked is olyan ismerősöd, aki korábban független volt, és saját döntéseket hozott meg, de mióta megismerte a párját, szinte semmiről sincs saját véleménye.

Ő valószínűleg alázatosabb személyiség, és ilyen helyzetbe került. A kapcsolat szempontjából pedig azért is olyan káros ez, mert egyáltalán nincs őszinte kommunikáció a felek között.

Nem értik meg egymást, minden rossz érzést felhalmoznak magukban, mígnem azon kapják magukat, hogy egymás mellett ülnek reggel az asztalnál, de egyáltalán nincs mondanivalójuk.

Az irányításmániás dinamika Kép forrása: junebugweddings.com

4/5 Az irányításmániás dinamika

A válások másik gyakori okozójaként tartják számon ezt a dinamikát.

Ilyenkor a páros mindkét fele erősen domináns személyiség, akik egyaránt igyekszenek megszerezni az irányítást, és saját véleményüket, nézeteiket próbálják rákényszeríteni a másikra anélkül, hogy meghallgatnák egymást.

Míg az előző dimanikánál a felek nem mentek bele a konfliktusokba, addig itt szinte mindig csak a veszekedés van porondon.

Egymásra mutogatnak, és meggyanúsítják a párjukat apróságokkal, miközben a viták során saját gondolataikat hajtogatják, és kizárólag a másik hibáit emelik ki.

Mert megrögzötten hiszik, hogy velük semmi gond nincs, mindig a többiek tévedhetnek csak.

Nehezebb megoldást találni Kép forrása: sincerelykinsey.com

5/5 Nehezebb megoldást találni

Mivel mindketten nagyon makacsak, és kizárólag a saját véleményüket hiszik el, nehezebben tudják leküzdeni ezt a dinamikát.

Ugyanakkor muszáj megpróbálniuk, mert egyetlen kapcsolat sem tart ki örökké úgy, hogy a felek nem tisztelik egymás véleményét.

Meg kell tanulniuk időnként alkalmazkodni a másikhoz, és nyitottabbá kell válniuk, hogy észrevegyék, bizony ők is követnek el hibákat.

A veszekedéseket pedig érdemes objektívebb szempontból megközelíteni, és megpróbálkozni azzal, hogy a párjuk szemszögéből is megvizsgálják a dolgokat.

Minden csak akarás kérdése, ha valaki tényleg szeretné megmenteni a kapcsolatát!