Az öngyújtó kapcsolatok: mi ez, és miért lehet veszélyes?

Zabolai Margit
Írta: ,

Az öngyújtó, vagy gázláng kapcsolatok veszélyeiről egyre többen beszélnek manapság, de pontosan mi is ez, és hogyan ismerheted fel, ha a környezetedben valaki, vagy te magad is ilyen kapcsolatban vagy? Ennek próbálunk utánajárni a cikkben.

Sokat ismételt hazugságok

Az öngyújtó, vagy gázláng kapcsolatban az egyik fél tulajdonképpen abúzust szenved el, még ha nem is abban a formában, amire a legtöbben gondolnak ma, amikor a családon belüli erőszakról hallanak. Ezekben a kapcsolatokban az egyik fél abból nyeri a saját önbecsülését, hogy a másikat rangban maga alá teszi, azt érezteti vele, hogy buta, sikertelen, nem elég életrevaló, mert ettől önmagát sikeresebbnek érzi.

Az önbecsülést ezek a partnerek nem állandó lelki terrorral, veréssel vagy akár csak kiabálással, fenyegetéssel törik meg, hanem egyszerűen azzal, hogy például olyan gyakran, olyan sokáig ismételgetnek egy hazugságot („Nélkülem ezt nem tudnád megcsinálni! „Te ehhez nem értesz!” „Rajtam kívül ezt senki nem viselné el neked!”), míg arról mindenki elhiszi, hogy igaz. Maga a név egy 1944-es, Gázláng (Gaslight) című filmből ered, amelyben a főszereplő megpróbálja meggyőzni a feleségét arról, hogy megzavarodott, és mindezt apró lépéseken keresztül olyan sikeresen teszi, hogy a nő végül valóban megkérdőjelezi a saját épeszűségét.

Van, hogy ők maguk is áldozatok

Fontos megjegyezni, hogy számos, a témával foglalkozó tanulmány tárta fel, hogy sokszor azok, akik egy ilyen kapcsolatban az abúzust elkövetik, önmaguk is áldozatok, és nem is mindig vannak tudatában annak, hogy milyen károkat okoznak, nem tudatosan, és nem rosszindulatból teszik, amit tesznek. Előfordulhat, hogy azok, akik korábban valamilyen elnyomást, hátrányos megkülönböztetést szenvedtek el, rossz mintákat tanultak, csak ezt a módját ismerik annak, hogy a saját egójukat megerősítsék, és nem ismerik fel, hogy ezzel milyen károkat okoznak a másiknak. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy bárkinek is el kellene tűrnie a kapcsolattal járó megaláztatást, az önbizalom leépítését, még akkor sem, ha a másik esetleg szintén a körülmények áldozataként (is) jutott el idáig.

Mik lehetnek az intő jelek?

A gázláng kapcsolatokat nem mindig egyszerű felismerni, mert enyhébb formájukban csak alig észrevehető, mégis méltánytalan hatalmi különbségekben jelentkeznek a kapcsolat dinamikájában. Patológiás formájukban már komoly lelki erőszakot, vagy akár a szabad akarat és a gondolkodás kontrollját is jelenthetik, de mire idáig eljutnak, az áldozat sokszor nem képes felismerni a valóságot. Éppen ezért fontos, hogy felismerd azokat az intő jeleket, amelyek előre vetíthetik a problémát, és ne vedd félvállról őket!

Ha a párod folyamatosan emlékeztet a hibáidra, gyengeségeidre, ha mindig emlékeztet rá, hogy mi az, amiért szükséged van rá, még ha ezt akár játékos formában teszi is, mégsem feltétlenül egészséges dolog.

Szintén nem jó jel, ha mindig azt érzed, hogy borotvaélen táncolsz, minden mondatodat, cselekedetedet aszerint mérlegeled, hogy mit szólna ehhez a párod, mi lenne a véleménye, nem lenne-e túlságosan mérges, ha rossz döntést hozol. Ha úgy érzed, hogy a párod a szavaival, megnyilvánulásaival fájdalmat okoz, mégis csak az ő elismerését érzed igazán fontosnak, az szintén a jele lehet annak, hogy valaki elkezdte átvenni a kontrollt az érzelmeid fölött.

Előfordulhat az is, hogy azt gondolod, a párod egyszerűen csak őszinte veled, és segíteni próbál azzal, amikor kritikát mond, de ezzel is óvatosnak kell lenned: természetesen az építő jellegű kritika nem árt, de amikor valaki szeretetből teszi ezt, akkor óvatosan, a másik érzéseit nem megbántva fogalmaz, míg az öngyújtó vagy gázláng személyiségek nyersen és élesen bírálnak, hiszen az ő céljuk valójában nem az építésed, hanem a leépítésed.

Ráadásul, ha a párodat mentegetni próbálod a felelősség alól, az szintén nem jót jelent: ezekben a kapcsolatokban az áldozat sokszor szégyenli, hogy elnyomás alatt van, kellemetlenül érzi magát a párja viselkedése miatt, ezért megpróbálja racionalizálni azt, igyekszik felmenteni őt a felelősség alól, hogy ne kelljen szembenéznie a problémával.

Fontos tudnod, hogy ha egy ilyen kapcsolatba kerültél, akkor semmi okod szégyenkezni, és hogy hiába igyekszel elfedni a problémát, az nem fog elmúlni magától. Ha felismered a jeleket, kérj minél előbb segítséget!

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019