5 tudományos érv, amiért a netes társkeresés nem működik

Írta: ,

Már az interneten is kerested, de még mindig nem találtad meg az igazit? A hiba valószínűleg nem a te készülékedben van, hanem a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ismerkedési lehetőség buktatóiban…

Igazából nem választhatod ki, kit akarsz

1/5 Igazából nem választhatod ki, kit akarsz

Egyes társkereső portálok olyan messzemenő részletekbe bocsátkoznak a preferenciáidat illetően, hogy talán el is megy a kedved az adatlap kitöltésétől.

Hiába pipálhatod vagy ikszelheted ki a sportos és a mackós pasikat igény szerint, s hiába adhatod meg, hogy mennyire szeresse a macskákat, és hetente hányszor akarjon veled ágyba bújni – a fő gond, hogy valószínűleg nem tudod, milyen férfi mellett lennél igazán boldog.

Ezt nem kell szégyellned, hiszen alapvető emberi gikszerről van szó. A fizikai vonzalom egy dolog, a közös hobbi megintcsak – de hogy kinek a kezét szeretnéd éveken vagy akár egy életen át fogni, már más kérdés.

Sőt, tulajdonképpen már az sem szerencsés, hogy az álmaidat megpróbálod ilyen címkék közé szorítani

685 felhasználó illik hozzád

2/5 685 felhasználó illik hozzád

Milyen fantasztikus! Heti két új randival számolva csaknem hét évig kitart ez a pasimennyiség!

A bőség zavara azonban itt még inkább érvényes, mint a szupermarketben. A társkeresőn ugyanis nem ötféle teljes kiőrlésű kenyér közül kell választanod annak fényében, hogy hány százalék tönkölylisztet tartasz megfelelőnek.

Hanem látszólag a saját sorsod felett döntesz, tehát eleve nyomást érezhetsz magadon a „létfontosságú” kattintás előtt. Az élet azonban úgy van kitalálva, hogy úgyis azzal futsz össze, akivel dolgod van.

Egy percig se bánd tehát, hogy véletlenül elutasítottad a helyes arcú Pista80-at!

Ja, ennek az a tudományos háttere, hogy egy 2000-ben készült stanfordi kutatás alapján jobban ízlett a lekvár azoknak, akik csupán hatféle közül válogattak 24 alternatíva helyett.

Azt hiszed, itt találod meg életed párját

3/5 Azt hiszed, itt találod meg életed párját

A randioldalak imádnak azzal dicsekedni, hogy hány házasság köttetett már úgy, hogy rajta keresztül ismerkedtek meg a pár tagjai.

De gondolj csak bele: tényleg olyan jó arány több százezer felhasználóra az néhány boldog szerelmes? Nem azt mondjuk, hogy lehetetlen, hiszen a lottó ötösnek is megvan a maga esélye.

Azt azonban felejtsd el, hogy a neten egészen biztosan megtalálod a szerelmedet. Amíg egy lehetőségként tekintesz rá a sok közül, semmi gond nincs.

Ám abban a pillanatban, amikor a virtuális flört háttérbe szorítja a három dimenziós életedet, érdemes elgondolkodnod rajta, vajon nem lehet-e, hogy éppen az okostelefonod nyomkodása közben mész el valaki olyan mellett az utcán, aki sokkal jobban passzol hozzád az online kaszanováknál.

Két dimenzióban látod a jelölteket

4/5 Két dimenzióban látod a jelölteket

Ha már a dimenziókról van szó: elég kegyetlen dolog, hogy a potenciális jelölteket csak a kijelzőn láthatod.

Az emiatt meglehetősen hiányos észlelés miatt fontos lenne, hogy beszéljetek meg egy személyes találkozót, amint lehet!

Nem attól kell tartanod, hogy a srác szélessége, magassága vagy mélysége nem megfelelő – hanem az a legnagyobb veszély, hogy kialakítasz róla egy képet, aminek köze sincs a valósághoz.

Egy felmérés során például bebizonyosodott, hogy a három hetes netes ismerkedési fázis utáni randik sokkal pozitívabb eredményekkel zárultak, mint azok, amelyek előtt hat hetet vártak a majdnem-párok.

Ne húzd tehát túl sokáig a kizárólag netes kommunikációt!

Hiszel a varázslatos algoritmusban

5/5 Hiszel a varázslatos algoritmusban

A legtöbb randioldal azt állítja magáról, hogy valamilyen különleges képlet alapján számolja ki, melyik pasi való neked az adatbázisból.

Ez roppant ígéretesnek hangzik, hiszen azt gondolhatod, hogy „kiszűri neked a kreténeket” – amiről viszont szó sincs a valóságban. Lehet, hogy néhány helyen tesznek bele egy-két matematikai csavart, amitől az első pillanatban jobbnak tűnik a felhozatal, ám igazából nincs az a formula, mely a boldogság tuti receptje volna.

Arról nem is beszélve, hogy az „összeillés” néha azt jelenti, hogy ha idegi problémákról vagy általános pesszimizmusról tettél tanúbizonyságot az adatlapodon, akkor kiad neked valami hasonló beállítottságú fazont…

A rendszer többnyire amúgy csak a nemet, a kort, a lakhelyet, a végzettséget, a családi állapotot és a hobbit veti össze a külsőre megfogalmazott igények mellett, és kész. Nincs ebben semmi ördöngösség.

Persze, azért adhatsz egy esélyt a netes társkeresésnek, hátha te leszel az, akit fel lehet majd hozni pozitív példaként!