5 tipp, hogy végre kilépj egy rossz kapcsolatból

Sándor Alexandra
Írta: ,

Mindenkivel megesett már, hogy olyan párkapcsolatban találta magát, amely (már) nem tette boldoggá. Ilyekor a szíve mélyén érzi az ember, mi lenne a helyes döntés, mégsem egyszerű meghozni. A következő gondolatok segítenek, hogy tovább tudj lépni.

Ne keverd össze a függőséget a szerelemmel!

Ez nem könnyű feladat, hiszen idegtudományi szempontból a két dolog igencsak hasonló: a szerelmesek szinte ugyanolyan agyi aktivitást mutatnak párjuk fotójának láttán, mint a szer után sóvárgó kokainisták.

El kell fogadnunk tehát, hogy a szerelem bizonyos tekintetben egy tőről fakad a függőséggel – ugyanakkor arra intünk, hogy tartsd észben: az egészséges szerelem nemcsak ebből áll, hiszen jelen van benne például a tisztelet, a bizalom és az elkötelezettség.

Utóbbiak segítenek át azokon a napokon, amikor háttérben szorul a szenvedély. A kizárólag függőségen nyugvó szerelem azonban folyton a részegséghez hasonló állapotot keresi, mindenáron.

Kiszámíthatatlan és szélsőséges magatartást szül, ami hosszú távon mindkét félnek ártalmas.

Adj magadnak időt!

A családod és a barátaid nagyjából két fő csoportra oszthatók.

Egyfelől azokra, akiknek a társaságában jól érzed magad, megerősítik, hogy a párod odavan érted, és végül minden rendben lesz.

Másfelől pedig azokra, akik mellett pocsékul vagy, mert folyton célozgatnak az állítólagos hibáidra, ráadásul lépten-nyomon ismételgetik, hogy tiszta hülye vagy, amiért egy ilyen lúzerrel maradsz.

Mindkét típusú visszajelzésre szükséged van, hiszen az egyik az önbizalmadat támogatja, a másik pedig változtatásra sarkall. Igen ám, de amíg a külső visszajelzések között próbálsz egyensúlyozni, addig sem figyelsz oda igazán magadra.

Elemezd egy kicsit a saját gondolataidat és érzéseidet, mások álláspontjától függetlenül! A lényeg, hogy felismerd, mi a jó neked.