5 biztos jel, hogy elnyomó kapcsolatban élsz

Zabolai Margit
Írta: ,
5 biztos jel, hogy elnyomó kapcsolatban élsz

Kép forrása: wattpad.com

A legtöbbünk számára érthetetlen, hogyan képes valaki egy erőszakos, agresszív ember párjaként élni, és miért nem lép ki egy ilyen kapcsolatból. A valóság persze ennél sokkal összetettebb, és noha soha nem késő, tény, hogy minél tovább vársz, annál nehezebb megszabadulni a megalázó kapcsolatból.

Ez azért is különösen veszélyes, mert az erőszak első lépcsője többnyire nem egy elcsattanó pofon, de a baljós előjeleket sokan nem veszik elég komolyan, noha már ezek is bőven indokot szolgáltatnak arra, hogy csomagolni kezdj. Nézzük most, mik azok a jelek, amelyek egyértelműen erőszakos partnerre utalnak, sokan mégsem kezelik helyén őket.

Sértő becenevek Kép forrása: staraddresses.com

Szinte minden pár használ beceneveket egymás között, és a hagyományos, kedveskedő megszólítások mellett egészen furcsák is akadnak, amelyeket más körülmények között akár sértőnek, picit gunyorosnak is találhatnánk.

Mindez persze lehet egy belső, csak a két ember által ismert vicc eredménye, így ha senkinek nincs gondja azzal, hogy a másik mondjuk Okostojásnak vagy Tökfilkónak becézi, mert tudja, hogy mindez egy bolondos, de szeretetteli ugratás része, akkor ez a dolog rendben van.

Az ilyen becenevek mögött azonban néha elfojtott gúny rejtőzik, melynek kimondva-kimondatlanul az a célja, hogy aláássa a másik önbizalmát. Ha nem szereted, ahogyan a párod hív, és ezt már meg is mondtad neki, mégsem változtatott a dolgon, érdemes elgondolkodni, miért teszi ezt. Lehet, hogy a dolog gyerekesnek tűnik, de az agresszorokat gyakran éppen az jellemzi, hogy az érzelmeik kezelését tekintve meglehetősen éretlenek maradnak.

Gúny Kép forrása: infobae.com

A gúnynak, a sértő megjegyzéseknek egyetlen célja van: letörni az önbizalmadat, és elhitetni veled, hogy a másik nélkül úgysem boldogulnál.

Ezt az agresszorok különösen szívesen vetik be akkor, ha megpróbálsz kiállni a magad érdekei mellett, esetleg azt mondod, hogy ha nem változnak a dolgok, akkor kénytelen leszel megszakítani a kapcsolatot.

Erre az agresszor tipikus válasza az, hogy menj csak, de aztán mit kezdesz majd a pénzem nélkül, hogy boldogulsz nélkülem, esetleg mondd csak el a barátaidnak, úgyis nekem fognak igazat adni, mert engem jobban szeretnek. Semmiképpen se higgy ezeknek a fenyegetéseknek!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!