Milyen kutyafajta illik a személyiségedhez?

Írta: ,

Rengeteg szempontot kell mérlegelned, ha kutyát szeretnél. Az idődtől kezdve, a pénztárcádon át egészen az életviteledig, családalapítási szándékodig mindent át kell rágnod. Az biztos, hogy még manapság is rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy pusztán fajta-szimpátia alapján döntenek, nem nézik az állat szükségleteit, vagy éppen a kutya energiaszintjét.

Mindenképpen nézd meg az aktivitását Kép forrása: abduzeedo.com

1/5 Mindenképpen nézd meg az aktivitását

Mielőtt rátérnénk a kutyafajtákra, fontos megjegyezni, hogy minden kutyának egyéni energiaszintje van, pontosan úgy, mint az embereknek. Vannak, akik nyugodtak, sokat lustálkodnak, szívesen vannak otthon.

Mások időnként szeretnek kimozdulni, örülnek, ha társaságba mehetnek, de akkor sem szomorkodnak, ha a négy fal között kell tölteniük az időt.

Megint mások állandóan jönnek-mennek, pörgős életmódot élnek, nehezen tűrik, ha le kell ülniük.

Nagyjából ez a három szint különíthető el a kutyáknál is, és a lehető legfontosabb a döntés során, hogy magaddal egy energiaszinten levő, vagy ami még jobb, egy fokkal alacsonyabb energiaszintű kutyát válassz.

Így sokkal könnyebb dolgod lesz az idomítás, nevelés során, és az életmódotok összeegyeztetéséhez sem kell túl sok lemondással számolnod.

 

2/5 Hogyan figyeld meg?

Ahogy a legtöbb emberről, úgy a legtöbb kutyáról sem feltétlenül derül ki első ránézésre, milyen az energiaszintje.

Ezért, ha kutyát fogadsz örökbe, vagy veszel, érdemes néhány órát szánni (több alkalommal is) a falka tanulmányozására.

Az a kölyök, amelyik mindig a legjobb helyről szopizik, állandóan felül kerekedik a játékokban, és minden félelemérzet nélkül megy oda az idegenekhez, egész biztosan magas energiaszintű, vele lesz a legnehezebb dolgod.

Ezzel szemben az a kutya, amelyik folyton alulmarad, megpróbálja a háttérbe szorítkozva tölteni az idejét, és gyakorlatilag azonnal behódol, megadó természetű, alacsony energiaszinttel rendelkezik.

Ennél fogva őt könnyű lesz nevelned és nem fogja bánni, ha alkalmanként egész nap lustálkodtok, és városban, lakásban laktok. A magas energiaszintű kutyáknak ez kifejezetten nehezükre esik.

Ha inkább otthonülős vagy Kép forrása: melinasouza.com

3/5 Ha inkább otthonülős vagy

Az energiaszintek figyelembevétele után nézzük, hogy a te személyiségedhez milyen fajta illik igazán! Amennyiben nem vagy az a kifejezett társasági ember, szeretsz otthon ücsörögni, sokat lustálkodni, mindenképpen kisebb termetű kutyát érdemes választanod.

Kevés kivétellel ezeknek a fajtáknak van a legkisebb mozgásigényük, illetve sokkal könnyebben elfáradnak egy rövid sétán, mint méretes társaik.

Ehhez az életmódhoz jól alkalmazkodik a mopsz, a máltai selyemkutya, a king charles spániel és az ausztrál selyemszőrű terrier.

Nagyobb méret esetén szóba jöhet még az angol bulldog, esetleg a csau csau, bár utóbbi nem mindig könnyű eset, és hajlamos lehet a makacsságra.

Fontos, hogy az alacsony energiaszint vagy a kis termet nem jelenti azt, hogy egy ilyen kutyát nem kell minden nap sétáltatnod! Csupán arról van szó, hogy ők nem szedik szét a lakást, ha nem futottál velük három órát.

4/5 Ha nem vagy túl pörgős, de azért szívesen kimozdulsz

A legtöbb kutyafajta passzol ehhez az életmódhoz, főleg akkor, ha nem városi kislakásról beszélünk, hanem kertes házról.

Ebben az esetben szinte bármelyik fajta szóba jöhet, ám nem szabad elfelejteni, hogy az udvar csak egy nagy kennel, ettől függetlenül a kutyának szüksége van a rendszeres sétára.

Ellenkező esetben ásni, rongálni fog és sokat ugathat. Amennyiben szeretsz sétálni, a szabadban lenni, de szívesen vagy otthon is, először a méretet kell eldöntened a fajtaválasztás során.

Kistermetű, de aktív kutyák a tacskók, a beaglek, a cocker spánielek és a spitzek.

Nagytermetű az akita, a dalmata és a bobtail, kifejezetten nagy pedig a leonbergi. Utóbbi – mérete ellenére – rendkívül családcentrikus, imádja a gyerekeket, és tökéletesen beérni a nem túl megerőltető, de hosszú sétákkal.

5/5 Ha igazán pörgős vagy

Le kell rombolnunk a tévhiteket, mely szerint a juhászkutyák és a golden, labrador retriverek kifejezetten nyugodt, családi kutyák lennének.

Valóban azzá válhatnak, ám ehhez megfelelő körülményeket kell számukra biztosítani, különben energiájukat ásásba, szökésbe, rosszalkodásba fektetik.

Az összes juhászkutya terelő fajta, tehát nekik értelemszerűen rengeteg szabadtéri futtatás kell. Ugyanez igaz a vizslákra, kopókra, illetve a legtöbb terrierre.

Utóbbiak kisebb termetűek is lehetnek, de ez ne tévesszen meg, hiszen ők is vadászkutyák, így imádják az erdőt, a futást, és sokszor az ásást, kergetést.

A dogok és a huskyk is fáradhatatlanok, de mint cikkünk elején írtuk, egy magas energiaszintű kutya – fajtától függetlenül – hozhatja ugyanazt a pörgős életformát, amit csak egy valóban mozgékony, aktív ebtől várnál.