Idős cicád van? Ezeket tartsd szem előtt, hogy még sokáig veled lehessen

Írta: ,

Egy 15 éves macska egész másként viselkedik, mint egy 4 éves macska, és nem csak azért, mert más a természete. Ha idős cicád van, biztos te is észrevetted, hogy néhány dologra jobban oda kell figyelned – az alábbiak segíthetnek, hogy még sok boldog évet tölthessetek együtt, vagy hogy kényelmesebbé tedd kis barátod útjának végét.

Évi két látogatás az állatorvosnál Kép forrása: BriAnne Wills

1/5 Évi két látogatás az állatorvosnál

Az állatorvosok általában azt javasolják, hogy egy fiatal, egészséges cicával is keresd fel évente egyszer a rendelőt, egyrészt az oltások miatt, másrészt azért, hogy a szakértő szemek felmérhessék a cicád állapotát.

Egy idős macska esetében a látogatások számát érdemes évi kettőre növelni, feltéve, ha valami nem indokolja a még gyakoribb vizsgálatot.

Tudjuk, hogy egy cicának sem ez a kedvenc programja, de a későbbi bajok megelőzése érdekében nem árt óvatosnak lenni.

Gyakori betegség: a diabétesz Kép forrása: chatamagoda.blogspot.hu

2/5 Gyakori betegség: a diabétesz

Kevesen tudják, de az idős cicák kifejezetten hajlamosak lehetnek a cukorbetegségre, főleg, ha kanapén lustálkodó cirmosod egy pici túlsúlyt is magára szedett.

A hirtelen súlyváltozás, a szokatlan szájszag és a fáradékonyság mellett árulkodó jel lehet az is, ha a macskád állandóan szomjas, vagy feltűnően sokat pisil – ez utóbbi egyébként valamilyen veseproblémára is utalhat, ami ugyancsak gyakori.

A cicák diabétesze szerencsére jól kezelhető, de fontos, hogy időben orvosi ellátást kapjanak, ezért ha észleled a fenti tüneteket, irány a rendelő!

3/5 Szőrgondok

Minden cicatartónak ismerős a helyzet, amikor felöklendezett szőrcsomót talál a szőnyegen. Ez egy természetes folyamat, és a cicáknak szükségük van arra, hogy a tisztálkodás során lenyelt szőrtől megszabaduljanak.

Ez idős cicák esetében nem mindig megy zökkenőmentesen. Léteznek speciális tápok és paszták is, amik segítik a szőrcsomók felköhögését, de a cicafű rágcsálása is javasolt.

Ha mégis nehézséget okoz a szőrcsomók felköhögése, akkor itt is az állatorvos segíthet.

Lassan járj, tovább élsz! Kép forrása: ringchan.com

4/5 Lassan járj, tovább élsz!

Egy öregedő cicának a reflexei sem olyanok, mint régen. Éppen ezért nem árt, ha te is kicsit lelassítasz – nyisd például óvatosabban az ajtókat, mert ha a cicád éppen mögöttük leskelődik, nem biztos, hogy olyan fürgén elugrik, mint régen tette.

Gondoskodj arról is, hogy a cicának ne jelentsen nehézséget felugrani a kedvenc helyeire – egy kis sámli, vagy egy polc megkönnyítheti a feljutást a régi kilátójára.

Némelyik cica idős korára fázósabb is lesz, ezért érdemes a kanapén hagyni nekik egy puha párnát vagy takarót, amin megmelegedhetnek.

Figyelj jobban az ápolásukra Kép forrása: tumblr, disorganized72

5/5 Figyelj jobban az ápolásukra

A cicák nagyon tiszta állatok, de egy öregecske macska már nem mindig tud olyan alapos munkát végezni. Ha drasztikusan romlik a cicád állapota, egyáltalán nem, vagy túl sokat mosakszik, akkor irány az állatorvos!

De még egy egészséges, ám idős cica esetében is fontos, hogy kicsit gyakrabban átfésüld a szőrétmegtisztítsd a füleit és levágd a körmeit, ha ő maga már nem tudja lekoptatni őket.

Érdemes a kis kedvenc fogait is rendszeresen ellenőriztetni, mert a fogkő vagy az ínygyulladás később komolyabb gondokat is okozhat.

Akár egy idős családtag, egy idős cica is kicsit több figyelmet, türelmet és odafigyelést kíván, de ennyit minden élőlény megérdemel.