Ezeket tudnod kell, mielőtt menhelyről fogadsz örökbe

Írta: ,

A menhelyi örökbefogadás rengeteg örömmel járhat, ugyanakkor buktatói is vannak. Állatot magadhoz venni óriási felelősség, ezért nem árt, ha már akkor tisztában vagy az alábbi dolgokkal, amikor még csak fontolgatod, hogy megoszd az életedet egy kis kedvenccel.

Nem lesz olcsóbb Kép forrása: cuded.com

1/5 Nem lesz olcsóbb

A menhelyi örökbefogadás alapvetően ingyenes, illetve bizonyos helyeken jelképes összeggel kell támogatnod az állatmentők munkáját, esetleg fedezned az örökbefogadott állat oltásainak költségét. Azt azonban érdemes észben tartani, hogy anyagi felelősséggel egy menhelyi állat is jár, és most nem csak az élelmezésére gondolunk.

A rendszeres orvosi vizsgálat sem két forint évente, ha pedig megbetegszik, az akár húzósabb anyagi terhet is jelenthet. Tény, hogy az örökbefogadás olcsóbbnak tűnik, de ha a későbbiekben nem tudod vállalni az esetleges pénzügyi terheket, akkor felelőtlenség lenne kisállatot venni magad mellé.

Lehet, hogy nemet mondanak Kép forrása: freekibble.com

2/5 Lehet, hogy nemet mondanak

Egy állatotthon nem azért ment állatokat, hogy utána minél gyorsabban megszabaduljon tőlük. Lehetőség szerint életre szóló és ideális gazdit keresnek kis védenceiknek, így teljesen normális, ha az örökbefogadás előtt alaposan kikérdeznek.

Az is előfordulhat, hogy nemet mondanak neked, és ezt sem szabad személyeskedésnek venned.

Hidd el, hogy azok, akik évek óta ezzel foglalkoznak, tudni fogják, hogy hosszú távon is megfelelő partnerek lennétek-e egymásnak a kiszemelt kisállattal. Ha nyitottan és tisztelettel állsz a dologhoz, biztosan segítenek olyan állatot találni számodra, akivel jól kijöttök majd, még akkor is, ha a te kiszemelted elsőre nem ő lett volna.

Lehetnek meglepetések Kép forrása: tumblr, kittehkats

3/5 Lehetnek meglepetések

Bár az állatotthonokban igyekeznek minden ismert információt átadni neked, még így is lehet, hogy meglepetésekben lesz részed, és bizony olyan problémák is adódhatnak, amelyek megoldásához rengeteg türelem kell.

Az én macskám például pisilni kizárólag egy külön erre a célra tartott, nyitott fedelű alomtálba hajlandó. Négy év, több tönkrement táska, matrac és egy kanapé kellett ahhoz, hogy erre rájöjjek, és a miértet valószínűleg örök homály fogja fedni.

Egy mentett állat a legkülönbözőbb testi és lelki sérüléseket hozhatja magával, amelyeket sokszor csak több évnyi együttéléssel, türelemmel, és feltétel nélküli szeretettel lehet orvosolni.

Lesznek, akik segítenek Kép forrása: tumblr, golden-retrievers

4/5 Lesznek, akik segítenek

A menhelyről történő örökbefogadás sokszor tehát kihívást és plusz terheket jelenthet, de lesznek, akik segíteni fognak neked ezek vállalásában.

Érdemes az állatotthonnál is érdeklődni a kapcsolataik iránt, de több kutyaiskola is van, ami a mentett ebek oktatását kedvezményesen, vagy akár ingyen is vállalja, így neked csak a türelmedet és az idődet kell hozzátenned ahhoz, hogy egy nevelhetetlennek hitt kutyából is tökéletes barát lehessen.

Egyes állatorvosok pedig a mentett állatok ellátását életre szóló kedvezménnyel vállalják. Egy műtét, vagy komolyabb betegség kezelése persze még így sem olcsó, de mégis egy kis könnyebbséget jelent.

5/5 Életre szóló szeretetet kapsz

Menhelyi állatot örökbe fogadni nem csupa móka és kacagás. Ugyanakkor, ha az ezzel együtt járó terheket vállalod, olyan barátot kaphatsz, aki egész életében, feltétel nélkül, és teljes odaadással fog szeretni.

Fontos emlékezned arra, hogy egy tenyésztőtől vásárolt kisállat ugyanúgy felelősséggel és kötelességekkel jár, egy mentett állat azonban esetenként halmozottan hátrányos helyzetű lehet.

A félelmei, rossz beidegződései, orvosi számlái talán emlékeztetnek majd a múltjára, de ő sem fogja elfelejteni, hogy honnan jött, és ennek megfelelően ragaszkodik majd hozzád, a megmentőjéhez.