Eláruljuk, hogyan mutatja ki a kutyád, hogy szeret

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
Eláruljuk, hogyan mutatja ki a kutyád, hogy szeret

Te is elképzelted már, milyen izgalmas lenne megszerezni Dr. Dolittle képességét, és olvasni az állatok gondolataiban? Sajnos erre (még) nincs lehetőségünk, de a kutatók már számos érdekességet állapítottak meg, amelyek segítségével kideríthetsz néhány meglepő információt a kutyusodról. Azt például tudtad, hogy a kedvenced ezekkel a mozdulatokkal adja tudtodra, hogy mennyire szeret?

Egy elismert kutyaszakértő, Brian Hare szerint a kutyusok már azzal kifejezik a szeretetüket, ha mélyen belenéznek a szemedbe. Amikor épp kettesben játszotok vagy pihentek egymás mellett a kedvenceddel, ő pedig elmerül a tekintetedben, oxitocin szabadul fel a szervezetedben (ugyanez a hormon segít megteremteni a kötődést az édesanyák és a kisbabák között).

Ha szeretnéd letesztelni ezt a saját kutyusoddal, semmiképp se próbálj meg versenyt csinálni a "szemezésből" – a kedvenced ugyanis érezni fogja, hogy valami nem stimmel, és biztosan félrenéz majd. Ehelyett próbálj meg természetesen viselkedni, és a megszokott tevékenységek alatt felvenni vele a szemkontaktust.

Néhányan úgy gondolják, ha egy kutyus szinte pánikba esik, amikor a gazdija elmegy otthonról, az a nagy mértékű szeretet jele. De biztos, hogy ez így van?

Nos, szakértők nem igazán értenek egyet ezzel a gondolattal.

Ha a háziállaton a félelem és pánik jelei láthatók, amikor egyedül hagyják otthon, az inkább szeparációs szorongás tünete lehet. A szeretetet inkább az jelképezi, amikor a kedvenced nyugodtan nézi végig, ahogy elhagyod a lakást – hiszen megbízik benned, és tudja, hogy úgyis visszatérsz még hozzá.