9 érdekesség a macskákról, amiről a legtöbben eddig nem hallottak

9 érdekesség a macskákról, amiről a legtöbben eddig nem hallottak

Címlap / Életmód / Család / 9 érdekesség a macskákról, amiről a legtöbben eddig nem hallottak

Jobb- vagy balkezesek? Látják-e a színeket? Tényleg a talpukra esnek? Figyelem, cicarajongóknak kötelező ismeretek következnek!

Páros mancsügyesség

Talán még sosem gondolkodtál el rajta, hogy a cicád vajon jobb- vagy balmancsos-e. Képzeld, a macskák több mint 40%-a mindkét mellső végtagjával egyaránt ügyesen bánik, ami igen jól jön élelemszerzésnél. Feltehetően mindegy nekik, melyik mancsukkal fogják meg a konzervnyitót…

Csak szobahőmérsékleten!

Hideg vagy meleg? Természetesen az ételről van szó. Nos, a cicák nem szeretik, ha túl hideg vagy túl meleg táplálékkal vagy innivalóval van dolguk. Éppen ezért melegítsd meg egy kicsit a hűtőben tartott konzervet, mielőtt a kedvenced elé teszed, illetve ne adj neki túl meleg tejet!

Látják a színeket

Bár korábbi kutatások ezt kétségbe vonták, ma már biztosan tudjuk: a macskák érzékelik a színeket. Így ha veszel egy pompás ruhadarabot, amely egyszerre több árnyalatban pompázik, könnyen lehet, hogy megtetszik a cicádnak, s fekhelyéül választja. Sőt: a szürkület és az éjszaka sem fog ki a ravasz kisragadozón, hiszen a legrosszabb fényviszonyok mellett is kiválóan tájékozódik.

Hozzánk szólnak

Hogyne ismernéd a jellegzetes nyávogást, amikor egy bájos cica miaúval szól hozzád? Ez egyedtől függően lehet magas, mély, lassú vagy gyors hang, valamint a helyzethez illően kérdező, ijedt, boldog vagy követelő.

Ami bizonyos: a macskák csak emberekkel való kommunikációjuk során nyávognak, egymás között teljesen más jellegű hangokat hallatnak.

Átveszik a hangulatod

Ezek a végtelenül intuitív kis lények elsősorban a hangszínedből érzik meg a hangulatod, amely jó eséllyel rájuk is átragad, de szoros cica-gazdi viszony esetén még csak szavak sem kellenek. Éppen ezért ha meg szeretnéd nyugtatni a macskád, nincs más dolgod, mint nyugodtan szólni hozzá egy kis simogatás kíséretében.

A fizikus besegít

Tudod, ki találta föl a macskaajtót? A fizika nagyágyúja, Isaac Newton. Nagyon unta már, hogy macskája folyton ki-be kéredzkedik, újra és újra megzavarva őt a munkában. Így hát kénytelen volt valami megoldással előrukkolni…

„Talpraesettek”

A cicák tényleg a talpukon landolnak, mert esés közben ösztönösen úgy változtatják a testhelyzetüket. Először a fejüket fordítják a megfelelő irányba, majd a törzsüket, végül a végtagjaikat, aztán a hátuk görbítésével tompítják az esést. Ezzel a vadászat közbeni baleseteket akarta kiküszöbölni a természet, tehát túl alacsony és túl magas indulási pont esetén nem mindig működik a dolog…

Nagyüzemi gyártás

Ha nem akarsz egy városnyi kiscicát, jobb, ha ivartalanítod a bundás barátod. Egy cicapár a leszármazottaikkal együtt ugyanis 420 000 utódot produkálhat mindössze 7 év alatt.

Orrlenyomat

Akárcsak az emberi ujjbegy mintája, úgy különbözik egymástól a macskák orra. Bár emberi szemmel aligha látható a különbség, valójában nincs két egyforma cicanózi.

VIDEO 2024 legszebb sminktrendje, a gyöngyházfényű smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!