Emiatt nem jó, ha állandóan programot szervezel a gyerekednek

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Emiatt nem jó, ha állandóan programot szervezel a gyerekednek

Kép forrása: tan4ikk/Depositphotos.com

Minden eddiginél könnyebb a kisebb-nagyobb csemetéknek programot szervezni. Állandóak a gyerekeknek szóló koncertek, előadások, bábszínházak, nem beszélve a kreatív szakkörökről, a játszóházakról és a jobbnál jobb készségfejlesztő játékokról. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy már minden otthon szerves részét képezik a különféle médiák, azon kell csodálkoznunk, hogy egyáltalán akadnak olyan gyerkőcök, akik valaha is unatkoznak. De mennyire jó ez így?

Kinek szól a program valójában?

Sok anya rossz szülőnek érzi magát, ha egyszerűen nem tud annyi időt szánni a gyermekére, amennyit szeretne, és úgy tapasztalja, hogy a csemete unatkozik. Tény és való, hogy a lehető legtöbb tartalmas órát kell fordítani a gyerekekre, de az unatkozást nem kell annyira tragikusan felfogni, hogy azonnal „kötelező” programot iktassunk a délutánba. Hiszen mi is az, ami igazán tartalmas?

A szülők gyakran elfelejtenek gyerekfejjel gondolkozni, és ezért asszociálnak tartalmas program gyanánt olyasmire, ami adott esetben számukra is izgalmas.

Emiatt mennek annyian játszóházba, vagy olyan plázába, szórakoztató központba, ahol mindenki csak úgy kapkodja a fejét. Azonban a kicsiknek izgalmas és tartalmas kikapcsolódás az is, ha elmennek a játszótérre, vagy éppen egy tanösvényre, hiszen ezeken a helyeken is megannyi felfedeznivaló várja őket.

Természetesen abban sincsen semmi rossz, ha alkalmanként eljutnak egy bevásárlóközpontba vagy egy játszóházba, de lényeges, hogy nem csak azok a kikapcsolódási lehetőségek fejlesztik őket, amik túlingerlik az idegrendszerüket. Sőt…

Baj, ha unatkozik a gyerek?

A sok-sok készségfejlesztő és interaktív játék között aligha van idő unatkozni. Ha mégis megtörténik, akkor rengeteg szülő automatikusan a médiákhoz folyamodik segítségül: jöhetnek a tabletek, a mesés videók és a telefonok. Manapság már látjuk és felmérésekkel is igazolták számunkra, hogy ez sajnos nem a helyes út, bár kényelmesnek kényelmes.

Ezért nem jó, ha állandóan programot szervezel a gyerekednek

A mai internetközpontú világban persze nem feltétlenül az a szerencsés, ha teljesen elzárunk minden médiát a gyerekektől, hiszen nekik ez már a munkaeszközük lesz, a hétköznapjuk szerves, aktív részét képezik majd a kütyük, az okos kiegészítők. Akkor is hátránnyal indulnak, ha túl sokat babrálnak ezekkel a készülékekkel, de sajnos akkor is, ha egyáltalán nem találkoznak velük.

A lényeg tehát az arany középút, ami szakértők szerint legfeljebb napi 30 perc médiát jelent, azt is szülői felügyelet mellett. 

A valóság ugyanakkor az, hogy messze nem hátráltatja a csemeték fejlődését az unalom, hanem egyenes segíti! Ennek oka az, hogy ha beüt az unalom, akkor a kicsiknek muszáj aktivizálniuk a kreativitásukat. Így lesz pár szál fonalból tekeredő kukac, vagy izgalmas sorkirakós a legóból. Egyik tárgy sem arra való, amire ilyenkor használják őket, de ezzel az égvilágon semmi gond nincs.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba