Nem csak gyerekként keserítik meg az életedet: a mérgező szülők árnyékában

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Sajnos nem mindenki dicsekedhet követendő példákkal, ha a szüleiről van szó. Gyakori, hogy évtizedes, évszázados sérüléseket hordozunk, amiket tovább is örökítünk, ha nem kerülnek feldolgozásra. Könnyen megeshet, hogy a te szüleid sem szánt szándékkal okoznak neked lelki sérüléseket, hanem pusztán azért, mert ők sem kaptak megfelelő példákat és iránymutatásokat. Az első lépés a gyógyulás felé, ha észreveszed: a te szüleid is mérgezően hatnak az életedre. De milyen jelek árulkodnak erről?

Gyakorlatilag óhatatlan, hogy a szülőktől időnként kritikát kapjunk, de ha kellően jól teljesítik a szerepüket, akkor ezek a vélemények jókor, jó helyre érkeznek és egyértelműen a fejlődést szolgálják.

Tehát messze nem bántó szándékkal osztogatják őket, hanem abból a célból, hogy segítsenek túllendülni egy mélyponton, megmutassák a helyes irányt, és elmondják a véleményüket.

Ezzel szemben a mérgező szülők mintha kifejezetten arra utaznának, hogy mikor követünk el hibákat, amikre persze azonnal rárepülhetnek, és alaposan az orrunk alá dörgölhetik, hogy már megint gyarapodtunk egy újabb baklövéssel – ami ráadásul várható is volt.

Akárcsak az energiavámpírok vagy a mérgező partnerek, úgy a mérgező szülők is ott manipulálnak, ahol csak tudnak.

Lehet, hogy eljátsszák, mennyire tehetetlenek, elveszettek, csak azért, hogy több időt és energiát – adott esetben pénzt – fordíts rájuk.

Az biztos, hogy érzelmileg zsarolnak: akár azt is elérhetik, hogy még mindig gyereknek érezd magadat, tehát nem csak saját kiszolgáltatottságukat tettethetik, hanem azt is, hogy te magad vagy képtelen döntéseket hozni nélkülük.

Mindig a füledbe duruzsolják, szerintük mit kellene tenned, és ha nem követed a tanácsaikat, akkor nem csak megsértődnek, hanem következményeket helyeznek kilátásba. Pl. nem fognak beszélni veled, nem mennek el egy számodra fontos eseményre, stb.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!