Az oka annak, hogy a gyereket jobban húzza a szíve az egyik szülőjéhez

Szirák Viki
Írta: ,
Az oka annak, hogy a gyereket jobban húzza a szíve az egyik szülőjéhez

Kép forrása: pexels.com

Gyerekként téged melyik szülődhöz húzott jobban a szíved? Biztos, hogy vagy anyukáddal, vagy apukáddal szorosabb volt a kapcsolatod, és valószínű, hogy ha neked születik gyermeked, ő is közelebb fog állni hozzád vagy a párodhoz. Ezt egy statisztika is alátámasztotta már, az eredmények láttán pedig felmerül a kérdés: vajon miért húz a gyerek szíve jobban az egyik szülőjéhez?

A jó hír, hogy ez egy teljesen természetes reakció, és semmi köze nincs ahhoz, hogy most akkor jó vagy rossz szülő vagy. A jelenség szinte minden családnál felüti fejét, így ha a baráti társaságodban körbekérdeznél, biztos, hogy ott is hasonlókról számolnának be.

Az, hogy egy gyerek az anyukáját vagy az apukáját favorizálja, életszakaszonként változhat, számtalan okból kifolyólag.

Például egy egy-két éves gyermek esetében az egyik szülőhöz való ragaszkodás szinte elengedhetetlen az egészséges kötődés kialakításában. Ennek az a lényege, hogy ő biztonságban érezze magát, emiatt választja ki az édesanyját vagy az édesapját, és ragaszkodik hozzá jobban.

Tiniként is mást választunk

Idősebb korban, például amikor a gyermek már a tinédzser szakaszba lép át, egészen más okból kifolyólag favorizálja valamelyik szülőjét. Legtöbbször inkább ahhoz húz a szíve, aki mellett úgy érezheti, hogy komolyabban veszik, meghallgatják őt, és valódi döntéseket hozhat, ergó nem kezelik már gyerekként.

Az engedékenység is szerepet játszik itt, és nem ritka, hogy a tinédzser az édesanyját szigorúbbnak látja, hiszen az apák sokkal nagyobb valószínűséggel mondanak igent a különféle kérésekre. Ezért is gyakori, hogy a tinilányok és az anyukájuk között ebben a korszakban több a konfliktus, de a jó hír, hogy ez pozitív irányba változik az idő múlásával.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba