Fiús anyuka vagy? Ezeket a dolgokat mindenképpen mondd el a gyerekednek

Írta: ,

Ha már egyedül tartja a poharat, esetleg a cipőfűzőjét is be tudja kötni, a lányos anyukák után a fiúk szüleinek is van néhány jó tanácsunk – az alábbi témákról érdemes lesz majd beszélgetni a gyerekkel, ha eljön az ideje.

A fiúk nem sírnak? Kép forrása: hellofashionblog.com

1/5 A fiúk nem sírnak?

Katonadolog, legyél férfi, ne pityeregj! Vajon hányszor mondjuk ezt gyerekkorban a fiúknak, és utána milyen sokszor csodálkozunk, ha egy felnőtt férfi képtelen kifejezni a saját érzelmeit?

Mindegy, milyen testbe születik valaki, érzései mindenkinek vannak, és ezeket meg kell tanulnunk kifejezni, megérteni és feldolgozni.

Jobb, ha a gyerkőcöt arra neveled, hogy képes legyen az érzelmeiről beszélni, mintha arra, hogy elfojtsa őket.

Társadalmi elvárások kontra szabad akarat Kép forrása: hellofashionblog.com

2/5 Társadalmi elvárások kontra szabad akarat

A lányokhoz hasonlóan a fiúk is rengeteg társadalmi elvárással és közösségi nyomással találkoznak majd, még ha ezek sokszor egész mások is lesznek.

Ha bátor vagy, megteszed, ha igazi férfi vagy, ha menő akarsz lenni, ha nem félsz…

Jó, ha felkészíted a gyereket arra, hogy ha valamit nem akar, vagy nem érzi jól magát valamitől, akkor nem kell követnie a csordát, ezzel sok későbbi kellemetlen, vagy akár veszélyes helyzetet megelőzhetsz.

Tisztelet Kép forrása: mens-hairstylists.com

3/5 Tisztelet

Bájosnak tűnhet, amikor arra biztatnak egy kisfiút, hogy pusziljon meg egy kislányt, de mi lenne, ha inkább arra biztatnád, hogy csak akkor tegye, ha tényleg ezt szeretné, és akkor is csak úgy, hogy megkérdezi előtte a lánytól, szabad-e?

A másik személyes terének, véleményének és döntéseinek tisztelete olyan fontos dolgok, amiket minden gyereknek meg kell tanulnia, de különösen a fiúk esetében hajlamosak vagyunk ezt a “macsó” identitás alá helyezni.

Nem lehet elég korán megtanulni, hogy a személyes kapcsolat kialakítása két ember akaratán múlik, és ha a másik úgy dönt, akkor bizony az elutasítást is el kell tudnunk fogadni!

Felelősség Kép forrása: nymag.com

4/5 Felelősség

Ezt már a lányok esetében is elmondtuk, de érvényben van a fiúknál is: minden gyereknek meg kell tanulnia, hogy a saját döntéseiért felelősséggel tartozik. Jó dolog ezt minél korábban, a gyerek életkorának megfelelő apró döntésekkel elkezdeni.

Az internet korában ugyanis nem csak a szabadság lett nagyobb, de egy-egy rossz döntésnek is kitörölhetetlen nyoma marad, ezért ha mondjuk 14-16 éves korában kezded el a gyereket a felelősség ízére szoktatni, lehet, hogy már késő lesz.

Ha babázni akar, babázzon Kép forrása: hellofashionblog.com

5/5 Ha babázni akar, babázzon

Letette a kisautót, és inkább egy babával játszana? Urambocsá’, a rózsaszín zoknit választotta a kék helyett? Na és? Még egyetlen gyereknek sem lettek maradandó sérülései amiatt, mert a szüleik megengedték, hogy azt viseljen, amit akar.

Azonban, ha már ekkor skatulyába szorítod, és véletlenül sem engeded, hogy keresgélni kezdje a saját személyiségét, azzal több kárt okozol, mint hasznot. Ami pedig a babázást illeti: totyogó kisfiadból egy napon még apuka lehet. Tényleg olyan szörnyű, ha elkezdi tanulni a törődést? Vagy nem árt, ha abban a szellemben nevelkedik, hogy néha ő is tarthat a kezében egy kisbabát? Most még egy játékot, később talán a sajátját is.