Ezért jó a nagyszülői segítség a családban

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Modern korban élünk, de a nagyszülők még mindig előszeretettel veszik ki a részüket az unokák körüli teendőkben. Habár az idők folyamán változnak is a nevelési elvek, ez a minta valószínűleg örök érvényű.

Új nemzedék

A mai nagyszülők mások, mint a korábbi nemzedékek nagymamái és nagypapái. A huszonegyedik században élnek, az internet, a fejlett színvonalú műszaki találmányok, a nagy utazások korában.

Tájékozottak, tevékenyek és közreműködőek, és ez a gyereknevelésben is megmutatkozik. A gyermekgondozási és nevelési elvek sokat változtak, mióta az ő gyermekeik felnőttek.


Pótolhatatlan! Ezt jelenti a nagyi egy családnak


Az e téren való tájékozódás nagy segítséget jelent, nemcsak a látogatások alkalmával, hanem akkor is, amikor egyedül vigyáznak az unokáikra.

Így a nézeteltérések is elkerülhetők, amikor úgy érzik, hogy a régebbi módszerek ellentétben állnak az újakkal, és könnyebben megértik a mai gyereknevelési módszerek okait és célját. 

Segítés

A nagymama még emlékszik arra, milyen nehéz volt az első néhány hónap, miután gyermekei megszülettek, ezért úgy gondolja, hogy az újdonsült anyuka minden segítséget szívesen elfogad.

De ne felejtse el, hogy csak annyit tehet, hogy segít.

Nem ő irányít, és be kell tartania a szabályokat. Máskülönben elutasítást kaphat.

Még azokban a családokban sem vehetik át a vezető szerepet a nagyszülők, ahol a körülmények miatt egyébként aktívabban részt kell venniük a gyerekek gondozásában és nevelésében.

A család rendje felborulhat, ha a fontossági sorrendben beállnak a szülők helyére.