Ezért jó a nagyszülői segítség a családban

Írta: ,

Modern korban élünk, de a nagyszülők még mindig előszeretettel veszik ki a részüket az unokák körüli teendőkben. Habár az idők folyamán változnak is a nevelési elvek, ez a minta valószínűleg örök érvényű.

Új nemzedék

1/5 Új nemzedék

A mai nagyszülők mások, mint a korábbi nemzedékek nagymamái és nagypapái. A huszonegyedik században élnek, az internet, a fejlett színvonalú műszaki találmányok, a nagy utazások korában.

Tájékozottak, tevékenyek és közreműködőek, és ez a gyereknevelésben is megmutatkozik. A gyermekgondozási és nevelési elvek sokat változtak, mióta az ő gyermekeik felnőttek.


Pótolhatatlan! Ezt jelenti a nagyi egy családnak


Az e téren való tájékozódás nagy segítséget jelent, nemcsak a látogatások alkalmával, hanem akkor is, amikor egyedül vigyáznak az unokáikra.

Így a nézeteltérések is elkerülhetők, amikor úgy érzik, hogy a régebbi módszerek ellentétben állnak az újakkal, és könnyebben megértik a mai gyereknevelési módszerek okait és célját. 

Segítés

2/5 Segítés

A nagymama még emlékszik arra, milyen nehéz volt az első néhány hónap, miután gyermekei megszülettek, ezért úgy gondolja, hogy az újdonsült anyuka minden segítséget szívesen elfogad.

De ne felejtse el, hogy csak annyit tehet, hogy segít.

Nem ő irányít, és be kell tartania a szabályokat. Máskülönben elutasítást kaphat.

Még azokban a családokban sem vehetik át a vezető szerepet a nagyszülők, ahol a körülmények miatt egyébként aktívabban részt kell venniük a gyerekek gondozásában és nevelésében.

A család rendje felborulhat, ha a fontossági sorrendben beállnak a szülők helyére. 

A kezdetek

3/5 A kezdetek

Vannak nagymamák, akik felajánlják, hogy a kezdetekkor néhány hétre a gyerekekhez költöznek.

Ahhoz, hogy a nagyi ott-tartózkodása problémamentes legyen, fontos, hogy mielőtt felajánlja a segítségét, átgondolja a következőket:

Van-e elég ereje ahhoz, hogy a nap legnagyobb részében talpon legyen? Szívesen van-e a férje nélküle?

A saját háztartásában a távollétében is haladnak-e a dolgok? Érdemes egyszerre csak pár napot maradnia, hogy kiderüljön, mennyire bírja a terhelést.

Amíg a gyereke családjánál tartózkodik, illeszkedjen az életvitelükhöz, de a saját igényeire is figyeljen oda.

Teljesítőképesség

4/5 Teljesítőképesség

Előfordul, hogy a szülők elvárása nem illeszkedik a nagyszülőkéhez.

Például azért, mert a nagymama és a nagypapa szeretne több időt tölteni egymással, vagy egyéb elfoglaltságaik vannak a hét bizonyos napjain.

Máskor a nagyszülők fizikai állapota nem teszi lehetővé, hogy sokat legyenek az unokákkal. Ilyenkor tisztázniuk kell egymással, hogy mi az, amit teljesíteni tudnak.

Lehet, hogy nagyon szeretnének segíteni, és szívesen vannak együtt az unokákkal, de az együttlét a teljesítőképességüket ne haladja meg, mert az a pihenésük és az egészségük kárára mehet.

Eltérő nevelési elvek

5/5 Eltérő nevelési elvek

A mai szülők a tekintélyelvű magatartást már nem részesítik előnyben. Inkább megbeszélik a gyerekkel a dolgokat, ahelyett, hogy rákényszerítenék az akaratukat.

Úgy tudják meghúzni a határokat, hogy közben nem alkalmaznak büntetést, legalábbis nem kiabálnak gyermekeikre, és nem fenyítik meg őket fizikailag.

A gyerek megbecsült családtagnak érezheti magát, aki a lehetőségek közül választhat. A családi környezetben fejlődik az önbizalma, és megtanul felelősséget vállalni a tetteiért.

A nagyszülők általában szigorúbb elveket vallanak, de érdemes türelmesen hallgatniuk, akkor is, ha ellenzik a modern nevelési módokat. Még ennél is fontosabb hallgatniuk, ha azt tapasztalják, hogy a szülők túl szigorúak, mert a gyereken semmiképp nem segítenének, ha ezt szóvá tennék.

Amikor az ő gyermekeik voltak kicsik, ők sem vették jó néven, ha valaki beleszólt a nevelésükbe.