5 dolog, amit a dolgozó szülők feladnak a boldogságért

Írta: ,

Egyszerre szeretnél szuperanyuka meg a hónap dolgozója lenni? Akkor készülj fel rá, hogy görcsös akarás helyett inkább fel kell adnod és elengedned néhány dolgot, különben seperc alatt felőrölnek a szürke hétköznapok…

A büszkeségüket, hogy merjenek segítséget kérni

1/5 A büszkeségüket, hogy merjenek segítséget kérni

Míg a tradicionális kultúrákban „az egész falu” neveli a gyerekeket, a mai csemetékre csupán egy-két szülő jut, akinek viszont el kell látnia az összes ezzel kapcsolatos feladatot.

A saját kiegyensúlyozottságodhoz és a családi békéhez éppen ezért elengedhetetlen, hogy szükség esetén segítséget tudj kérni.

A sikeres és boldog szülők nem feltétlenül kerülnek függőségi viszonyba másoktól – sőt inkább szabadok, hiszen nyitottak a különböző szívességek csereberéjére.

Nagyszerű dolog például, ha a környéken lakókkal meg tudtok osztozni a sofőrködésen, és bizonyos időközönként váltogatjátok egymás között, ki hozza-viszi a csemetéket.

A nagyszülők, a többi rokon és a barátok ugyancsak a segítségetekre lehetnek, amit könnyedén meg tudtok hálálni hasonlóképpen.

 

Az elvárást, hogy egyenlően osszák be az idejüket

2/5 Az elvárást, hogy egyenlően osszák be az idejüket

A karrier és a család közötti egyensúly csak a legritkább esetben jelent fele-fele arányt.

A boldog dolgozó szülők tisztában vannak vele, és még véletlenül sem az óramutató határozza meg, mennyire jó anyák, apák vagy éppen szakemberek.

Adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor az otthoni dolgokra kell több időt szánni, s olyanok is, amikor a munkahelyi feladatok kívánnak több figyelmet.

A kulcs tehát nem az egyenlőség, hanem a rugalmasság a beosztás tekintetében. Egyszerűen igyekezz mindig azt csinálni, amit kell, és tartsd minél tisztábban a lelkiismeretedet!

Az elképzelést, hogy muszáj elhagyniuk magukat

3/5 Az elképzelést, hogy muszáj elhagyniuk magukat

Nem véletlenül hangzik el a repülőjáratokon indulás előtt, hogy vészhelyzetben először a saját oxigénmaszkodat kell felvenni, s csak utána segíthetsz a rászorulóknak.

Ha nem vigyázol magadra, egyszerűen kimerülnek a raktáraid, és egy idő múlva már nem lesz mit adnod másoknak.

Ha tehát érzed, hogy már közel a kimerülés, bátran szakíts magadra egy kis időt – hiszen ezzel nemcsak önmagadat ajándékozod meg, hanem közvetve a szeretteidet is!

Gonosznak tűnik az alapvető törvényszerűség, miszerint éppen akkor van szükséged egy kis kikapcsolódásra, amikor látszólag végképp nincs rá lehetőség.

Pedig ha belegondolsz, félóra séta vagy egy masszázs tulajdonképpen bármikor belefér…

Az álmot, hogy szüntelenül boldoggá kell tenniük a gyermeküket

4/5 Az álmot, hogy szüntelenül boldoggá kell tenniük a gyermeküket

Azok a szülők, akiknek sikerült egyensúlyt teremteni a munka és a magánélet között, nem azért élnek, hogy éjjel-nappal mosolygósnak lássák a csemetéiket.

Sokkal fontosabb számukra, hogy felelősségteljes embert neveljenek belőlük, akik nem rettennek meg az önállóságtól sem.


Tippek! Hogyan nevelheted felelősségteljes embernek a gyermekedet?


Nem szégyellik megkérni a kicsiket, hogy segítsenek a ház körüli teendőkben: feladatokat osztanak ki nekik, miközben zsémbeskedés és kiabálás nélkül ismertetik a következményeket.

Élő példaként szolgálnak arra, hogy dolgozni jó és érdemes, így a porontyok sem törnek ki sírógörcsben, ha anyának vagy apának túlóráznia kell.

A vágyat, hogy ki tudják iktatni a bűntudatot

5/5 A vágyat, hogy ki tudják iktatni a bűntudatot

A legtöbb családban akad egy olyan szülő, aki szívesebben maradna otthon, vagy dolgozna csupán részmunkaidőben. Ez azonban anyagi és munkaerőpiaci okok miatt viszonylag ritkán lehetséges.

Az egyesült államokbeli Pew Kutatóközpont 2012-es eredményei alapján a teljes munkaidőben tevékenykedő anyák 44%-a szívesen lazítana a gyeplőn, ám valamilyen külső tényező megakadályozza benne.

Innen pedig egyenes út vezet a bűntudatig, aminek alapgondolata, hogy „többet kéne foglalkoznom a gyerekkel”.

A boldog és kiegyensúlyozott szülők egyszerűen elfogadják, hogy muszáj sokat dolgozniuk a megfelelő háttér megteremtése érdekében, és irreális elvárások nélkül igyekeznek a lehető legjobbat kihozni a helyzetből.

Ez azért egy fokkal egészségesebb hozzáállásnak tűnik, ugye?