Így befolyásolják a kapcsolataidat a hangulatjelek

Írta: ,

Neked is vannak olyan barátaid a Facebookon, akik legalább annyira telepakolják az üzeneteiket hangulatjelekkel, mintha egy képzeletbeli karácsonyfát díszítenének fel vele? És olyanok, akik maximum szökő évente szúrnak bele egy-egy smiley-t a beszélgetésekbe? Az utóbbi tábor tagjai általában úgy látják, felesleges túl sok mosolygós fejjel megtölteni az üzeneteket – csakhogy kutatások szerint a hangulatjelek erősebben befolyásolják a kommunikációnkat, mint azt egyébként sejtettük volna.

A tükrözés ereje Kép forrása: angelsstyle.tumblr.com

1/5 A tükrözés ereje

Tudtad, hogy már születésedtől kezdve lemásolod mások arckifejezéseit beszélgetés közben? Persze valószínűleg sokszor ezt még csak észre sem veszed, hiszen ez egy természetes, automatikus reakció: mások mimikáját letükrözve ugyanis képes vagy saját magadban is ugyanazokat az érzéseket felébreszteni.

Emlékezz vissza például egy olyan eseményre, amikor egy ismerősöd jó hírt osztott meg veled. Biztosan te is azonnal mosolyogni kezdtél, és együtt örültél vele, lemásolva a testbeszédét és arckifejezését. Ugyanez a helyzet, ha valakivel vitatkozol, vagy esetleg kellemetlen információkat közölnek veled. Ez a reakció segít kialakítani az együttérzést, és persze a kapcsolatok erősségét is javítja – ami pedig az online beszélgetéseknél sincs másképp.

Hangulatjelek ereje Kép forrása: popsugar.com

2/5 Hangulatjelek ereje

Új kutatások szerint amikor meglátunk bizonyos smiley-kat, a kedvünk elkezd megváltozni. Erre tökéletes példa az, amikor legutóbb egy barátodtól valamilyen vidám üzenetet kaptál, sok-sok nevetős emojival.

Hogy érezted magad?

Még az is előfordulhat, hogy ezek láttán te is rögtön mosolyogni kezdtél, és ehhez hasonló válasszal reagáltál. Ennek a jelenségnek leginkább az áll a hátterében, hogy akárcsak az emberi arcokon megjelenő érzelmeket, úgy a hangulatjelek kifejezéseit is elkezdjük leutánozni.

Az online világ hiányossága Kép forrása: studiodiy.com

3/5 Az online világ hiányossága

Amikor szemtől-szemben beszélgetsz valakivel, rengeteg nonverbális jel áll szolgálatodra abban, hogy értelmezni tudd, a másik fél pontosan mit is szeretne közölni veled. Kézmozdulatok, arckifejezések, sőt, még a hanglejtés is; ilyenkor már csak azért is lemásolod ezeket (sokszor tudtodon kívül), hogy jelezd felé, megértetted az üzenet lényegét.

A technológia fejlődésével viszont szembetaláltuk magunkat ezek hiányával, így nem olyan meglepő, hogy sok online beszélgetésnél elcsúsznak egymás mellett az információk, és a felek kissé félreértik egymást – aminek köszönhetően gyakoribbá válnak a konfliktusok is.

Személyes részletek Kép forrása: establishedcalifornia.com

4/5 Személyes részletek

Ezért az online beszélgetések során (amikor nem látjátok egymást) szükség van valamiféle „szociális intimitásra”, ami megkönnyíti a bizalom fenntartását. Ez lényegében azt jelenti, hogy a kommunikációt azzal tudjuk javítani és erősíteni, hogy minél több személyes információt árulunk el magunkról.

De ez még önmagában nem elég ahhoz, hogy megteremtsük az intimitást: az érzéseinket is ugyanúgy meg kell jelenítenünk, ami például a megfelelő hangsúly hiányában nem is olyan egyszerű, ezért ebben segítenek nekünk a smiley-k. Különös módon minél többet használunk belőlük, annál nagyobb a bizalom és intimitás erőssége.

5/5 Amikor nincs smiley

Épp ezért fordul elő, hogy egy hangulatjelektől mentes beszélgetés távolságtartónak, már-már elutasítónak tűnik, de ezek hiányában azt is könnyebben észreveszed, ha a beszélgetőpartnerednek valamilyen problémája van, vagy megharagudott rád.

Úgyhogy amikor a jövőben elgondolkodsz azon, vajon odabiggyeszd-e a mosolygós fejet az üzeneted végére, nyugodtan tedd meg: meglátod, a kapcsolataidat egy-egy mosoly is képes előremozdítani.

Ez pedig az online világban is így működik!