Így befolyásolják a kapcsolataidat a hangulatjelek

Kerekes Vivien
Írta: ,

Neked is vannak olyan barátaid a Facebookon, akik legalább annyira telepakolják az üzeneteiket hangulatjelekkel, mintha egy képzeletbeli karácsonyfát díszítenének fel vele? És olyanok, akik maximum szökő évente szúrnak bele egy-egy smiley-t a beszélgetésekbe? Az utóbbi tábor tagjai általában úgy látják, felesleges túl sok mosolygós fejjel megtölteni az üzeneteket – csakhogy kutatások szerint a hangulatjelek erősebben befolyásolják a kommunikációnkat, mint azt egyébként sejtettük volna.

A tükrözés ereje Kép forrása: angelsstyle.tumblr.com

Tudtad, hogy már születésedtől kezdve lemásolod mások arckifejezéseit beszélgetés közben? Persze valószínűleg sokszor ezt még csak észre sem veszed, hiszen ez egy természetes, automatikus reakció: mások mimikáját letükrözve ugyanis képes vagy saját magadban is ugyanazokat az érzéseket felébreszteni.

Emlékezz vissza például egy olyan eseményre, amikor egy ismerősöd jó hírt osztott meg veled. Biztosan te is azonnal mosolyogni kezdtél, és együtt örültél vele, lemásolva a testbeszédét és arckifejezését. Ugyanez a helyzet, ha valakivel vitatkozol, vagy esetleg kellemetlen információkat közölnek veled. Ez a reakció segít kialakítani az együttérzést, és persze a kapcsolatok erősségét is javítja – ami pedig az online beszélgetéseknél sincs másképp.

Hangulatjelek ereje Kép forrása: popsugar.com

Új kutatások szerint amikor meglátunk bizonyos smiley-kat, a kedvünk elkezd megváltozni. Erre tökéletes példa az, amikor legutóbb egy barátodtól valamilyen vidám üzenetet kaptál, sok-sok nevetős emojival.

Hogy érezted magad?

Még az is előfordulhat, hogy ezek láttán te is rögtön mosolyogni kezdtél, és ehhez hasonló válasszal reagáltál. Ennek a jelenségnek leginkább az áll a hátterében, hogy akárcsak az emberi arcokon megjelenő érzelmeket, úgy a hangulatjelek kifejezéseit is elkezdjük leutánozni.

A trendfigyelés jegyében a frizura trendekkel foglalkozunk! Yurkov Orsi stílusszakértő és vendége, Oros Bogi hair stylist élőben, most!

Posted by bien.hu on Monday, January 21, 2019