5 apró dolog, amivel azonnal elveszíted az emberek bizalmát: te is csinálod őket?

Írta: ,

A bizalom ősi emberi igény. Nem csak arra vágyunk, hogy mi megbízhassunk valakiben, de arra is, hogy bennünket magunkat megbízható embernek lássanak. Az alábbi körülmények azonban könnyen megsemmisíthetik a rólad kialakított, megbízható ember képét.

Szünet a szavak és a tettek között Kép forrása: Yafimik/depositphotos.com

Egy tengerészgyalogosok által írt könyv, a Spark szerint a hihetőségedet rontja, ha a szavaid és a cselekedeteid között hosszabb szünet telik el, és minél hosszabb a szünet, annál rosszabb lesz a rólad keletkező benyomás.

Értelemszerűen például, ha azt mondod, hogy pénteken befejezel egy projektet, de csütörtökön eszedbe jut, hogy van egy másik határidőd is, és szólsz, hogy mégsem fog menni a dolog, akkor sokkal többet ártasz a hírnevednek, mintha ezt például már kedden jelezted volna. Mindez persze kicsiben is működik: ha azt mondod, hogy mindjárt elmosogatsz, és fél óra múlva még mindig ott vannak az edények a konyhában, meg fogják kérdőjelezni, hogy hihetnek-e a szavaidnak.

Lehet, hogy ez apróságnak látszik, de a könyv szerzői szerint aki megbízható embernek akar látszani, az soha nem beszélhet a levegőbe, és amit megígér, azt nem csak teljesítenie, de a lehető leghamarabb kell teljesítenie.

2016-ban publikáltak egy tanulmányt a Proceedings of the 18th ACM International Conference on Multimodal Interaction-ben, amely szerint bizonyos mimikák nem feltétlenül ugyanazt a hatást váltják ki, amit eredetileg szerettünk volna.

Bár a mosoly alapvetően a másik bizalmának vagy jóindulatának megnyerésére szolgál, a vizsgálat szerint ha valaki szorosan összezárt ajkakkal mosolyog, akkor a másik fél sokkal kisebb eséllyel fog bízni benne, még ha valójában erre nem is feltétlenül lenne indoka.