3 mód, ahogy egy barátság véget érhet - és a kiváltó okok

Írta: ,

Megannyi oka lehet annak, amiért a barátságok véget érnek. Akadnak olyanok, amik egyszerűen azzal megszakadnak, hogy térben távolabb kerültök egymástól, de vannak olyanok is, amik heves vitával és sértődéssel zárulnak. De mégis milyen konkrét lehetőségek jellemzőek az elválásokra?

Már egyikőtök sem akar barátkozni Kép forrása: instagram.com

1/6 Már egyikőtök sem akar barátkozni

Ez általában ritka, pedig sokkal szerencsésebb lenne, ha gyakrabban előfordulna. Pont úgy, ahogy egy szakítás esetében, az egyik fél többnyire jobban akarja a különválást, mint a másik: ritkán van egyensúlyban a mérleg nyelve.

Ha mégis előfordul, akkor tulajdonképpen szerencsésen tehettek pontot a barátságotok végére. Nem jár sértődéssel, nagy érzelmi viharral az, hogy már nem töltötök több időt együtt, egyszerűen egyikőtök sem igényli, hogy mindent megosszatok egymással.

Ez persze nem azt jelenti, hogy már soha többet nem is állhattok szóba, csupán már messze nem mondhatjátok el magatokról, hogy legjobb barátnők vagytok.

2/6 Mik a kiváltó okok?

Ez a típusú különválás általában sorsfordító események során következik be.

Pl.

Amikor külön-külön iskolába mentek a padtársaddal, vagy amikor munkahelyet váltasz, és a legkedvesebb kolléganőd szépen lassan eltűnik a mindennapjaidból. A barátságok megszakadása ilyen esetekben szinte borítékolható, hiszen sokkal kevesebb lesz a közös téma, és a közösen eltöltött idő is.

Ha megelőznéd lényeges, hogy minél előbb kezdj el a barátnőddel programokat szervezni! Ha nem csak munkaidőben, vagy az órákon lógtok együtt, akkor természetes lesz, hogy továbbra is találkoztok – iskolától, munkahelytől függetlenül.

3/6 Te még barátkoznál

Ez sajnos pont olyan fájdalmas tud lenni, mint amikor szakítanak veled. Valószínű, hogy nem látod tisztán a dolgokat, nem érted, mi miért történt, sok benned a kérdés, amit szeretnél feltenni.

Más kérdés, hogy a barátnőd lehetőséget biztosít-e erre, avagy sem… Remélhetőleg igen, és felvilágosít, miért döntött úgy, hogy jobb nektek külön. Vagy, ha ezt így nem is mondja ki, elárulja, miért várja el, hogy mindig te keresd, te szervezz programokat?

Fontos, hogy tisztázzátok a körülményeket, mert ha semmi kézzelfoghatót nem kapsz, amiből tanulhatnál, te sem tudsz fejlődni, vagy éppen egykönnyen továbblépni.

Mik a kiváltó okok? Kép forrása: api.shopstyle.com

4/6 Mik a kiváltó okok?

Mindenkinek vannak olyan barátságok az életében, amik nem tartanak túl sokáig, pedig nagyon jól indultak – vagy éppen évekre szóltak, de egyik pillanatról a másikra megszakadtak. Ennek oka sokszor az, hogy mindannyiunknak változik a felfogása, az élethelyzete, és az új képbe nem feltétlenül illenek bele a régi barátok.

Előfordulhat, hogy te is ilyen szituációba csöppentél, de az adott helyzetért te pont úgy nem vagy hibás, mint a barátnőd. Megváltoztatok, átalakultatok, ezt pedig elég nehéz szavakba önteni főleg úgy, hogy nem akarjátok megbántani egymást.

Szóval, ha nincs semmi konkrétum, ami egyértelműsítené a helyzetet, akkor valószínű csak egyszerűen eltávolodtatok egymástól.

Ő még barátkozna Kép forrása: playbuzz.com

5/6 Ő még barátkozna

Ez sem sokkal kellemesebb helyzet, mint amikor te vagy az, aki folytatná a barátságot. Aki valaha a barátnőd volt, az nyilván fontos számodra, legalább annyira, hogy ne bántsd meg túlságosan.

Ebből adódik, hogy az emberek általában inkább különféle ürügyekkel lemondják a programokat ahelyett, hogy kerek perec elmondanák: már nem akarnak barátkozni. Ilyenkor mindenki arra gondol, hogy a másik előbb-utóbb rájön, hogy ennyi volt, és megszűnik az állandó telefoncsörgés, üzenetküldés.

Ez a legtöbb esetben valóban így is lesz, csak sajnos a kivárás miatt teljesen jogos a sértődés, a megbántódás, és aligha tudjátok a barátságot akár csak „kedves ismerős” szintjén tovább folytatni.

Mik a kiváltó okok? Kép forrása: mulpix.com

6/6 Mik a kiváltó okok?

Pontosan az, mint fordított esetben: egyszerűen úgy érzed, már nem találod a barátnőddel a közös nevezőt. Előfordulhat, hogy az utóbbi időben többször megbántott, ami már azért van, mert elkezdtetek külön utakon járni, és egyszerűen nem ismeritek olyan jól a másik gondolatait, érzelmeit.

Az is megeshet, hogy konkrétan meg tudod jelölni, mi zaklatott fel, ebben az esetben érdemes a problémáról beszélnetek, nem szabad egy barátságnak véget érnie az első néhány vita alkalmával.

Ha azonban érezhetően csökken a közös témák, boldog percek és élmények száma, akkor azt borítékolhatóan a barátnőd is érzékeli, és idővel már nem fog mindenáron ragaszkodni a kapcsolatotokhoz.