Az alábbi hatalmas fejlődésen megy keresztül a baba az első 6 hónapban

Zabolai Margit
Írta: ,

A legtöbb szülő, amikor a kórházból hazavisz egy apró, szuszogó kis csomagot, el sem tudja képzelni, hogy milyen rövid idő alatt kezd el nyílni a gyermek személyisége, és milyen elképesztő mutatványokra lesz hamarosan képes a most még szinte egész nap alvó picúr.

Minden baba más

A kisbabák fejlődésének van egy univerzális, nagyjából minden gyermeknél megegyező üteme, de mindig észben kell tartani, hogy minden baba más – eleve nem egyformán érett idegrendszerrel jönnek világra a kicsik, és a későbbiekben sem napra pontosan, egyforma ütemben haladnak.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy szabad nem egyformán fejlődni, és amíg a baba az egészséges határidőkön belül van, nincs ok az aggodalomra.

Lehet, hogy a te kicsid egy, két vagy akár három héttel később kezd el valamit, mint a barátnőd babája, de ebből semmiképpen sem szabad hosszú távú következtetést levonni, ez önmagában még nem jelenti, hogy a te gyermeked kevésbé ügyes vagy egészséges.

Ha elmaradásban van, arra a gyermekorvos vagy a védőnő úgyis fel fogja hívni a figyelmedet, de még ebben az esetben sem kell pánikba esni: sok kicsinek van szüksége egy kis segítségre a kezdeteknél, de a fejlesztő foglalkozás ilyenkor csodákra képes. Egy egészséges baba a szükséges támogatással tényleg szédítő ütemben kezdi utolérni magát: a mi kislányunk egy izomletapadás miatt maradt el kicsit a mozgásban, és bár a gyógytornász szólt, hogy nagyon látványos lesz a változás, nem akartam hinni a szememnek, amikor két nap tornázás után úgy emelte meg hason fekve a fejét, mintha világ életében ezt csinálta volna. Szóval kövesd a szakemberek utasításait, és nyugalom!

1. hónap

Az első heteket a baba leginkább a növekedésre használja, ezért sokat eszik és alszik, de a felszín alatt már elkezdődik a fejlődés: a sírásból lassan hangok különülnek el, az édesanyja hangját már most is megismerheti, és amikor végtagjai összerándulnak – amire akár álmából is felébredhet –, valójában az idegrendszere fejlődik.

2. hónap

A baba már elkezdhet lágyabb hangokat is kiadni, vagyis nem csak sírással figyelmeztet, ha valami baja van, de azt is ki tudja fejezni, ha elégedett. Végtagjai szinte állandó mozgásban vannak, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy lassan elkezdje megtanulni koordinálni a mozdulatait.

Látása sokat javul, 25-30 centiméterre már egészen élesen lát, fókuszálni is tudja a tekintetét, észreveheted, hogy figyeli a környezetét és ha föléhajolsz, egyre nagyobb érdeklődéssel tanulmányozza az arcodat.

Nagyjából ennyi idős volt a lányom, amikor először azt vettem észre, hogy „felismert”. Persze addig is érezte az anya-illatot, reagált a hangomra és megnyugodott nálam, de ekkor egy ébredés után, ahogy a kiságya fölé hajoltam és rámosolyogtam, láttam a tekintetét, hogy az arcomat is felismeri, és örül nekem. Csodálatos érzés volt.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!